Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για τη νέα κυβέρνηση - Οι επικρατέστεροι και οι εκπλήξεις, με στόχο τις μεταρρυθμίσεις

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για τη νέα κυβέρνηση - Οι επικρατέστεροι και οι εκπλήξεις, με στόχο τις μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για την Προεδρία της Βουλής παίζουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Βίτσας και Νίκος Βούτσης
Το παζλ της νέας κυβέρνησης συμπληρώνεται σιγά σιγά, με την επιλογή νέου Προέδρου της Βουλής στη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να φέρνει καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα.
Παράλληλα υπάρχουν εισηγήσεις για σπάσιμο υπερ-υπουργείων, όπως το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και το Εσωτερικών, καθώς αποδείχθηκαν δυσλειτουργικά και με πολύ γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Βουλής παίζουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Βίτσας και Νίκος Βούτσης.
Εάν ο τελευταίος επιλεγεί για Πρόεδρος της Βουλής, πιθανόν να μετακινηθεί στο Εσωτερικών ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μετέχει οπωσδήποτε στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ερωτηματικό όμως παραμένει σε ποια θέση, όπως και η παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος.
Στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς την παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Γιάννη Μουζάλα, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη εάν ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει.
Στο Παιδείας οι πιθανότητες να επιστρέψει ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είναι 50-50, ενώ πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν εξαιρετική περίπτωση για τη συγκεκριμένη θέση τον Κώστα Γαβρόγλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αυτή την ώρα στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου διεξάγεται διευρυμένη σύσκεψη κορυφαίων στελεχών, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και κλειδώνουν μία προς μία οι θέσεις των υπουργών, των αναπληρωτών και των υφυπουργών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά με διαδικασίες ταχύρυθμες, ώστε αύριο στις 8 το βράδυ να ορκίσει τη νέα κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, ο οποίος αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας, ενώ έξι από τους βουλευτές του αναμένεται να βρεθούν αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστούν υπουργοί.
Μάλιστα, στις 3 το μεσημέρι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα περάσει την πόρτα της Κουμουνδούρου για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στα ονόματα, επίσης, που φαίνεται πως διατηρούν το κυβερνητικό τους πόστο είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Παναγιώτης Νικολούδης, στο χαρτοφυλάκιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Σταύρος Κοντονής, η Όλγα Γεροβασίλη, ως κυβερνητική εκπρόσωπος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ στην κυβέρνηση αναμένεται να μπει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το όνομα του οποίο ακούγεται ακόμα και για το οικονομικό επιτελείο, σε θέση υφυπουργού ή αναπληρωτή, αλλά και η κα Κουντουρά, η οποία φέρεται πως θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό της.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να μην έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως στις προθέσεις του είναι να αξιοποιηθούν και πρόσωπα μη κομματικά, ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κάνει πράξη τη διεύρυνση και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ο ίδιος είπε χθες, στη μεταμεσονύχτια συνάντησή του, με πολιτικούς συντάκτες, η δυναμική που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή βάση πρέπει να αποτυπωθεί και να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθεί στο κόμμα.
Άλλωστε, και το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, θα αποτυπώνει την αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις και επαναφορά της χώρας στην προοπτική της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης, ενώ σε ό,τι αφορά το ίδιο το κόμμα, ο ίδιος θα προχωρήσει σε Συνέδριο στις αρχές του χρόνου, ενδεχομένως την άνοιξη, ολοκληρώνοντας έτσι τη σύνδεση κοινωνίας – κόμματος.

(Πρώτη Ενημέρωση: 14:07, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου) 

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης