Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - Τρίτη η Χρυσή Αυγή

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - Τρίτη η Χρυσή Αυγή
Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μια ξεκάθαρη νίκη αναφέρει ο Guardian στην πρώτη αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls
Για ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα έναντι της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο ο διεθνής τύπος, μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls. 
Επίσης σημειώνουν τη σημαντική άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία φαίνεται πως είναι η τρίτη δύναμη. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μια ξεκάθαρη νίκη αναφέρει ο Guardian στην πρώτη αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls. 
H βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.
Όπως δηλώνει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, «φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στη νίκη με σημαντικό προβάδισμα, ενδεχομένως 2-3 μονάδων».
Όπως σημειώνει μια τέτοια νίκη έναντι της ΝΔ θα είναι τεράστια, δεδομένων των όσων έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα. 
Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χατζή, τα αποτελέσματα για τη Χρυσή Αυγή είναι καλύτερα του αναμενόμενου και σημειώνει ότι παραδοσιακά τα exit polls υποτιμούν το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. 
O Αλέξης Τσίπρας ήταν προορισμένος να κερδίσει το στοίχημά του, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde
Οι αρχικές εκτιμήσεις των exit polls, που πραγματοποιούνται από κορυφαίους δημοσκόπους, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή σε εύρος μεταξύ 30 και 34%, ενώ ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 28,5 - 32,5%. 
Η υψηλή αποχή καθιστά επιφυλακτικούς τους δημοσκόπους που δίνουν περιθώριο σφάλματος 4%.
Η εφημερίδα αναφέραται και στη μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ της Χρυσής Αυγής 6,5 - 8%, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
Όσο για τους ΑΝΕΛ, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπουν στη Βουλή.
Σε χρόνο dt δημοσίευσε τα ευρήματα του exitpoll το Bloomberg που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με βάση αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι στην εξουσία κερδίζοντας τις εκλογές για δεύτερη φορά σε οκτώ μήνες.
Το Bloomberg στέκεται στο γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα exit poll θα είναι 34%, ενώ της ΝΔ 32,5%, αλλά και ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό που θα κυμαίνεται από 6,5% ως 8%.
Ό,τι και να γίνει, βέβαια, αρχίζει μία περίοδος διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κόμματα.
Σε αντίθεση με τον Ιανουάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος ένα πρόγραμμα κόντρα στη λιτότητα, αυτή τη φορά ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει μικρά περιθώρια ελιγμών.
Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, προκειμένου να εκταμιευτεί το πακέτο των 86 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτή ήταν η έκτη εκλογική αναμέτρηση από το 2009, αν υπολογιστεί και το δημοψήφισμα, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ έχουν δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουν τους όρους του προγράμματος.
Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να δείχνουν ξανά εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, δείγμα ότι τα χειρότερα πέρασαν και τα κρατικά ομόλογα έκαναν τα μεγαλύτερα γυρίσματα στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα και το χρηματιστήριο κάνει ράλι. 
Τo exitpoll δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 30 και 34% και τη ΝΔ μεταξύ 28,5 ως 32,5%.
Την ίδια στιγμή, οι New York Times κάνουν εκτενές ρεπορτάζ για τις εκλογές γράφοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στην εξουσία.
Η αμερικανική εφημερίδα, μάλιστα, γράφει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας «ο χαρισματικός Τσίπρας δεν κατάφερε να ξεσηκώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους όπως είχε κάνει στις αρχές του έτους όταν υποσχόταν να “τα βάλει” με τους πιστωτές της χώρας και δίνοντας την υπόσχεση ότι δε θα δεχθεί άλλα μέτρα λιτότητας».
«Σε ετοιμότητα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θέτουν τα exit poll το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίοι φαίνεται να επικρατεί στις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα» αναφέρει η Wall street Journal.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τα exit polls, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει ποσοστό 32% σε σχέση με τη ΝΔ που μένει δεύτερο κόμμα με 30.5% .
Όμως τα ποσοστά αυτά αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των 300 εδρών στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που τον αναγκάζει να αναζητήσει νέες συνεργασίες.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής που είναι πλέον τρίτο κόμμα με ποσοστό 7,2% , ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με 6,2%.
«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η επόμενη ελληνική Βουλή θα φιλοξενεί 9 κόμματα» υπογραμμίζει η WSJ.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί το μεγάλο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και των οικονομικών επιπτώσεων του πακέτου βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ που έλαβε η χώρα τον περασμένο Ιούλιο, μια συμφωνία που οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα σε παραίτηση και την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, οδηγώντας τους έλληνες στις κάλπες για Τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Το δημοσίευμα τέλος υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα που υπέγραψε η Ελλάδα τον Ιούλιο πρέπει να εφαρμοστεί όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της.
Το πρακτορείο Russia Today αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκεντρώσει 144 έδρες, ενώ επισημαίνει πως ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγγέλης Μεϊμαράκης, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την νίκη του κόμματος.

Τα γερμανικά ΜΜΕ

«Οι έλληνες δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα» υποστηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.
Συγκεκριμένα το γερμανικό Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στα προγνωστικά», λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν.
Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής».
Η Tagesspiegel σχολιάζει τη μάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα τονίζοντας ότι «η μάχη θα κριθεί στο νήμα».
«Βάσει της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα διαφαίνεται μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα μεταξύ του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των συντηρητικών.
Οι αριστεροί του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φέρονται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα και να λαμβάνουν από 30 έως 34 %.
Η ΝΔ συγκεντρώνει από 28,5 έως 32,5 %.
Τρίτο κόμμα θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή.
Συγκεντρώνει μεταξύ 6,5 και 8 %» αναφέρει το δημοσίευμα.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει, επικαλούμενη πληροφορίες της, ότι «η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος αναμένεται να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον δυο εβδομάδες λόγω των πρόωρων εκλογών».
«Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα κατατεθεί πιθανότατα στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, είπαν προς την εφημερίδα υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Η αξιολόγηση των διεθνών πιστωτών ενδέχεται να καθυστερήσει για δυο εβδομάδες.
Σε περίπτωση που πάρει χρόνο και ο σχηματισμός κυβέρνησης, μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, από την αξιολόγηση εξαρτάται η εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
«Προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις.
Οι λεπτομέρειες των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Εξαιτίας του προεκλογικού αγώνα όμως επαφές έγιναν τελευταία μόνον σε τεχνικό επίπεδο».
 
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης