Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα – Αλλά πόσο θα μείνει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση

Politico: Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα – Αλλά πόσο θα μείνει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση
Οι Έλληνες διαλέγουν το δηλητήριο τους αναφέρει το δημοσίευμα του Politico
Την άποψη πως το ερώτημα των σημερινών εκλογών στην Ελλάδα δεν είναι ποιος θα τις κερδίσει αλλά το εάν και το πόσο θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση εκφράζει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico.
Το δημοσίευμα με τίτλο «οι Έλληνες επιλέγουν το δηλητήριο τους» και με την υπογραφή του Matthew Karnitschnig υποστηρίζει πως αν και πολλοί θεωρούν πως οι εκλογές στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα νόημα, επισημαίνει ότι το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία τόσο όσο χρειάζεται για να αναμορφώσει την κατεστραμμένη οικονομία της.
«Η ΕΕ αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του Ιουλίου.
Αλλά η αποδοχή αυτού του ευρέως αντιδημοφιλούς προγράμματος δεν φαίνεται να αρκεί για να μπει ένα τέλος στην αυξανόμενη πολιτική αστάθεια της Ελλάδας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι οι σημερινές εκλογές είναι οι τέταρτες μέσα σε τρία χρόνια.
«Με την Ελλάδα να οδεύει στον όγδοο χρόνο ύφεσης, την ανεργία να αναμένεται να αυξηθεί και τους ανθρώπους πιο απογοητευμένους από ποτέ, είναι ασαφές το τι θα σταματήσει την πολιτική αναταραχή.
Αν η επόμενη κυβέρνηση αποδειχθεί όσο βραχύβια ήταν η προηγούμενη, οι προοπτικές για το μέλλον της χώρας στο ευρώ γίνονται δυσοίωνες» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως όποιος συνασπισμός και αν δημιουργηθεί, δεν θα έχει άλλη επιλογή πέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας.
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και ο μόνος δρόμος για να το κάνεις αυτό είναι να παραμείνεις στο μονοπάτι του προγράμματος», επισημαίνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζοντας ότι τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι (δημοψήφισμα, διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ) σε συνδυασμό με την επιβολή των capital controls έδειξαν ότι οι Έλληνες δεν έχουν άλλη εναλλακτική παρά να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στη νομισματική ένωση.
«Κάθε άλλο παρά δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι ο Τσίπρας θα εμμείνει στη συμφωνία με την Ευρώπη, εάν επανεκλεγεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην εξουσία τον Ιανουάριο με την υπόσχεση της ανάσχεσης των δημόσιων περικοπών.
Η απόφαση του Τσίπρα να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές απογοήτευσε πολλούς υποστηρικτές του και προκάλεσε την αποχώρηση βουλευτών του που σχημάτισαν νέο κόμμα» τονίζει το δημοσίευμα.
«Δεν βλέπω τα πράγματα να εξελίσσονται ομαλά.
Υπάρχει ένα ερώτημα για το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα πρέπει να πρέπει να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Κουτσομύτης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προκειμένου και οι δανειστές να απελευθερώσουν τις επόμενες δόσεις.
«Αν η Αθήνα καθυστερήσει, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και την προγραμματισμένη με 15 δις ευρώ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την άρση των ελέγχων κεφαλαίων» τονίζει το δημοσίευμα
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, η προοπτική της μεταρρύθμισης θα επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στον κυβερνητικό εταίρο, με τον Τσίπρα να αποκλείει συνεργασία με τη ΝΔ.
Αν το κόμμα του κάνει συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκό κόμμα, οι προοπτικές να προχωρήσει το πρόγραμμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από ότι αν ανανεώσει τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι πάντως δεν φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει από τη ΝΔ, το πρόγραμμα θα είναι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρότι η ΝΔ έχει δεσμευθεί στην τήρηση της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποφασίσει να το εμποδίσει όντας αντιπολίτευση» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο Τσίπρας θα πει ένα ακόμα νέο mea culpa και θα αλλάξει πορεία.
Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να κοιτάξει μπροστά και να προβλέψει τα επόμενα βήματα του Τσίπρα, έχει αποτύχει θεαματικά», υπογραμμίζει ο κ. Παγουλάτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης