Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χουντής: Ούτε λέξη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα πορίσματα της Βουλής για το δημόσιο χρέος

Χουντής: Ούτε λέξη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα πορίσματα της Βουλής για το δημόσιο χρέος
«Καμία αναφορά και για τις πολεμικές επανορθώσεις της Γερμανίας»
Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Martin Schulz να παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως πέμπτος θεσμός επιτήρηση, την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων, σχολίασε ο Νίκος Χουντής.
Και ούτε λίγο, ούτε πολύ ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΛΑΕ χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο διακοσμητικό και δήλωσε κατηγορηματικά ότι την εφαρμογή του μνημονίου επιτηρεί η τρόικα.
«Ας μην καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες στον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας, προφανώς, προσπαθεί να ερμηνεύσει πολύ διασταλτικά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση τον Καν. 472/2013, στον οποίο όμως, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια ως διακοσμητικός, χωρίς καμία ουσιαστική αρμοδιότητα.
Οι αποφάσεις, για το ποιος θα επιτηρεί την εφαρμογή του μνημονίου, έχουν ήδη ληφθεί και τις έχει αποδεχθεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Είναι η παλιά τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν), με την προσθήκη του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Προκαλεί όμως εντύπωση ότι, ενώ ο κ. Τσίπρας επικαλείται, καταχρηστικά κατά τη γνώμη μου, το ρόλο που μπορεί να παίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν εκμεταλλεύθηκε τη δυνατότητα που ο ίδιος ο Καν. 472/2013 δίνει με την παρ. 9 του άρθρου 7, διενέργειας λογιστικού ελέγχου του χρέους για τον εντοπισμό πιθανών παρατυπιών, αλλά και πλήρους ελέγχου των δημόσιων οικονομικών για τον προσδιορισμό του καθαρού χρέους, στο πλαίσιο των οποίων θα έπρεπε, αφ' ενός να αξιοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθεια Δημοσίου Χρέους της Ελληνικής Βουλής, αφ' ετέρου να είχε ήδη αποσταλεί η έκθεση της Ελληνικής Βουλής και όλα τα σχετικά επίσημα στοιχεία με τις απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, προκειμένου να υπολογιστεί επακριβώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.
Για το θέμα αυτό όμως, δυστυχώς το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν αναφέρει ούτε λέξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης