Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ): Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για κάτι διαφορετικό – Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει

Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ): Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για κάτι διαφορετικό – Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει
Νομίζω ότι πραγματικά ο Schaeuble πίστευε πως η Ελλάδα δεν είχε χώρο στην Ευρωζώνη τόνισε ο κ.Τσακαλώτος
Την άποψη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Ηττηθήκαμε, αλλά για μια κυβέρνηση της Αριστεράς σημασία έχει να μπορεί να αφήσει τα αποτυπώματά της.
Κι αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα αφήσουμε, εάν είχαμε έλθει σε ρήξη με τους δανειστές από τις 20 Φεβρουαρίου» είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ.Τσακαλώτος.  
Όπως είπε, οι αλλαγές στην Υγεία, στην Παιδεία καθώς και η δημιουργία δομών συνεταιριστικής – κοινωνικής οικονομίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει πράγματα τόσο εντός όσο και εκτός του μνημονίου.
Κληθείς να σχολιάσει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο κ.Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν έκανε χειρότερα τα πράγματα για την Ελλάδα.
«Αλίμονο αν αποφασίσουμε ότι δεν πρέπει να απευθυνόμαστε στον κόσμο.
Αν σκεφθούμε αυτό που είπε ο Χάμπερμας, ότι δηλαδή «η Γερμανία  έχασε σε μία ημέρα την εικόνα που έχτιζε επί 50 χρόνια», θα δούμε πως αυτό δεν θα γινόταν χωρίς το δημοψήφισμα.
Χάρη σε αυτό, πολλοί κατάλαβαν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, με τέτοιες ασύμμετρες πιέσεις» υπογράμμισε ο κ.Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «όταν σκεφτόμασταν τον σχεδιασμό των διαπραγματεύσεων, δεν είχαμε υπολογίσει σωστά ότι ένα μέρος των αντιπάλων μας είχε το Grexit ως πρωταρχικό στόχο.
Ο Σόιμπλε νομίζω ότι πραγματικά πίστευε πως η Ελλάδα δεν είχε χώρο στην ευρωζώνη».
Ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου έχασε το ηθικό πλεονέκτημα του, ο πρώην ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως δεν το έχει χάσει.
«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για κάτι διαφορετικό.
Μπορεί κάποιοι να μας κατηγορήσουν ότι ήμασταν αγαθοί και δεν υπολογίσαμε σωστά τους συσχετισμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά μας» είπε ο κ.Τσακαλώτος, αναφέροντας πως σε μεγάλο μέρος των πιστωτών υπήρχε «η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να πετύχει, να μην χαλάσει ο Τσίπρας τη μανέστρα».
«Είναι αμείλικτη η λογική των θεσμών.
Έχουν κάνει πολλές φορές αυτήν τη δουλειά, ξέρουν πού θέλουν να φθάσουν και τι θα κάνουν για αυτό» τόνισε ο κ.Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια επιτυχιών στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση.
«Αρκεί η διαπραγμάτευση να είναι στοχευμένη σε 4-5 πράγματα.
Σημασία μεγάλη έχει και το τί κάνουμε εκτός Μνημονίου.
Και εμείς και τα κινήματα κοιτάζαμε μόνο τι θα γίνει με τα μνημόνια και δεν βλέπαμε τι θα μπορούσαμε σε πολλούς τομείς να κάνουμε» είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «όταν όμως έχεις υποστεί ήττα, τότε χρειάζεται συζήτηση με ποιους στόχους και με ποια μέσα.
Έτσι πρέπει να κάνουν οι αριστεροί άνθρωποι».
Κληθείς να σχολιάσει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, ο κ.Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που πήγαν στη ΛΑΕ, ας σκεφθούν εάν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Δεν είναι αυτή η λύση, διότι δεν είναι καν η απάντηση στο σωστό ερώτημα.
Δεν απορρίπτω τη συζήτηση και για το νόμισμα, αυτή όμως θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης για τη στρατηγική της Αριστεράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης