Τελευταία Νέα
Πολιτική

Debate - παρωδία, μετριότητας 7 αμήχανων πολιτικών αρχηγών - Καμία πρόταση για την επόμενη μέρα και την έξοδο από τα μνημόνια

Debate - παρωδία, μετριότητας 7 αμήχανων πολιτικών αρχηγών - Καμία πρόταση για την επόμενη μέρα και την έξοδο από τα μνημόνια
Χωρίς πυξίδα για την επόμενη μέρα και με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ο ελληνικός λαός οδηγείται στην κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου
Σε debate - παρωδία, κενού περιεχομένου και χωρίς καμία πρόταση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, εξελίχθηκε το πρώτο debate πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μετά από έξι χρόνια.
Την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της, υπό το βάρος των capital controls για 2,5 ολόκληρους μήνες, οι επτά πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στο debate αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων.
Μόλις 10 μέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, οι επτά πολιτικοί αρχηγοί - Αλ. Τσίπρας, Ευ. Μεϊμαράκης, Π. Λαφαζάνης, Στ. Θεοδωράκης, Δημ, Κουτσούμπας, Π. Καμμένος, Φ. Γεννηματά - επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές show μετριότητας, πρόχειρων θεατρινισμών και χαλαρότητας, την ώρα που ο ελληνικός λαός απαιτεί όραμα για την επόμενη μέρα και απαντήσεις για την τύχη της Ελλάδας... της Ελλάδας των μνημονίων, της Ελλάδας της ανεργίας, της Ελλάδας που αναζητά ακόμη προοπτική...
Οι προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων επαληθεύθηκαν και τελικά κανένας (πολίτης) δεν αναδείχθηκε σοφότερος από το debate της 9ης Σεπτεμβρίου.
Ενός ιστορικού debate για πολλούς, που μόνο ιστορικό δεν αποδείχθηκε τελικά.
Χωρίς πυξίδα για την επόμενη μέρα και με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ο ελληνικός λαός οδηγείται στην κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου, καλούμενος να καθορίσει με την ψήφο του το επόμενο κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας...

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στις κυριότερες θεματικές ενότητες


1. Οικονομία – Ανάπτυξη – Ανεργία

Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σε αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη για το δίκαιο του ελληνικού λαού.
Στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις υπήρξαν τομές που δυνάμωσαν το ηθικό του λαού, αλλά και λάθη τα οποία διορθώθηκαν, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως "Την περίοδο της διαπραγμάτευσης υπήρξαν και λάθη, αλλά την κρίσιμη στιγμή πήραμε την απόφαση για το συμφέρον του ελληνικού λαού".
Σταθεροποιούμε την οικονομία με τη νέα συμφωνία, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση, πήραμε 35 δισ. από το πακέτο Juncker, πήραμε 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και εξασφαλίσαμε δέσμευση για το χρέος, εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τις δράσεις της κυβέρνησής του.

Μεϊμαράκης
Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να φέρουμε επενδύσεις, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
«Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε. Πώς θα δημιουργηθούν δουλειές;» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι το 2012 «είπαμε πολλά και πράξαμε αρκετά από αυτά».
«Επιδιώξαμε να τα πράξουμε όλα, αλλά δεν είχαμε την αυτοδυναμία» συνέχισε.
«Όταν το 2015 παραδώσαμε τη χώρα, η οικονομία ήταν καλύτερη από ό,τι τώρα. Αν είχαμε τετραετή θητεία, θα είχαμε ολοκληρώσει όλα όσα είπαμε» εξήγησε παράλληλα.
«Δεν δώσαμε υποσχέσεις όπως ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο» πρόσθεσε και κατέληξε ότι δεσμευτήκαμε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Λαφαζάνης
Πιο ξεκάθαρα από ποτέ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά δεν έμεινε εκεί και επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει και η δομή του κράτους και να μπει στο κέντρο ο άνθρωπος.
«Θέλουμε ένα κράτος να υπηρετεί τον πολίτη, τον λαό και την ανάπτυξη» ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και πρόσθεσε.
Θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος και όχι κομματικό φέουδο.
Όσο για το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ο Λαφαζάνης αναφέρθηκε στα θετικά του και υποστήριξε ότι θα πρέπει να πάψει να δαιμονοποιείται.
"Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα δεν είναι τίποτα το παράξενο που θέλει ειδική μελέτη Η υποτίμηση του νομίσματος θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν είναι τίποτα το παράξενο. Μπορεί να εξασφαλιστεί με την εκτύπωση νομίσματος.
Δεν είναι καταστροφή το εθνικό νόμισμα. Εθνικό νόμισμα έχουν δέκα χώρες στην ΕΕ".

Θεοδωράκης
Στις 21 Σεπτεμβρίου χρειάζεται μια τολμηρή κυβέρνηση με νέα πρόσωπα, με τις μεταρρυθμίσεις πάνω από τα μνημόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, όταν κάποιος βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό παίρνει δύσκολες αποφάσεις, διεμήνυσε ο κ. Θεοδωράκης, για να δεσμευθεί πως "εμείς θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των μεγάλων χαμένων των Μνημονίων".
Το ότι ψηφίσαμε τις αποφάσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχες στο πλευρό των χαμένων των μνημονίων, έσπευσε να διευκρινίσει.

Κουτσούμπας
Η πρόταση μας για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι σαφώς καλύτερη από την πρόταση του κ. Λαφαζάνη, υποστήριξε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας οδηγεί σε διέξοδο, θα επιβάλει νέα, σκληρά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, εκτιμώντας ότι μπορούμε να διαγράψουμε και μονομερώς το χρέος και να αναπτύξουμε την οικονομία.
«Μπορούμε να έχουμε όλοι δουλειά» έσπευσε να επισημάνει.

Καμμένος
«Στα νησιά δεν θα έπρεπε να μπει ΦΠΑ, να γίνουν τα ελληνικά νησιά η Καραϊβική της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υποσχέθηκε κι άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις.
«Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη.
Οσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος. Σε κάποιες επενδύσεις θα πρέπει να είναι μηδενικοί οι συντελεστές φορολόγησης».
Ο Καμμένος παραδέχτηκε, πάντως, και μία αποτυχία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή».

Γεννηματά
Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία, σίγουρα θα ήταν νικητής ο Αλέξης Τσίπρας, κατήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Εμείς έχουμε εμπειρία, γνώση και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά, διεμήνυσε, καλώντας τους πολίτες να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ.
Δεν πρέπει να έχουμε τόκους για να πληρώσουμε, για να πετύχουμε ανάπτυξη, τόνισε.
Το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορηθεί πολύ, αλλά είναι ένα κόμμα πατριωτικό που δεν βάζει πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον, αλλά το συμφέρον του ελληνικού λαού.


2. Μεταναστευτικό – Προσφυγικό

Τσίπρας
Φτάνει πια με την υποκρισία, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας, σε υψηλούς τόνους, να σταματήσει η επίθεση σε μια κυβέρνηση που έφτιαξε χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική.
Μας κατηγορούν εμάς για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, κατήγγειλε για να αντιπαραβάλλει στη συνέχεια πως "Εγώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Renzi δύο φορές θέσαμε το μεταναστευτικό σε Συνόδους Κορυφής".
Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό, αλλά με ευθύνη, διεμήνυσε.
Εμείς φτιάξαμε κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη, τόνισε, για να επαναλάβει πως κανείς δεν θα πρέπει να φορτώνει σε μια κυβέρνηση με ευαισθησία το μεταναστευτικό, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα.

Μεϊμαράκης
Ερωτηθείς για διάφορες, προκλητικές τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με τους πρόσφυγες, ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι οι επίσημες θέσεις των κομμάτων εκφράζονται από τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο του κόμματος.
Ο κεντρικός προγραμματισμός ορίζεται από τα συλλογικά όργανα, εξήγησε.
«Δεν συμφωνούμε με αυτές τις απόψεις, αλλά δεν θα φιμώσουμε τους συναδέλφους μας» πρόσθεσε..
«Μη χάσουμε και κανένα νησί επειδή ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα» σχολίασε, αναφερθείς στη σχετική αποστροφή του τέως Πρωθυπουργό.
«Είναι γνωστές οι θέσεις της Ν.Δ., υπάρχει αυξημένη καχυποψία των πολιτών, καλά θα κάνουν τα κόμματα να μην υπόσχονται» τόνισε παράλληλα.

Λαφαζάνης
Κατηγορηματικός ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και για το μεταναστευτικό κατηγορώντας την Ευρώπη και τους πολέμους που διεξήγαγε.
«Είδα μία ανείπωτη τραγωδία στη Μυτιλήνη, μίλησα με τους πρόσφυγες και είδα την κτηνωδία που ζουν, η Ευρώπη είναι υπεύθυνη με τους πολέμους της» υποστήριξε ο αρχηγός της ΛΑΕ και πρόσθεσε ότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ήταν άμοιρες ευθυνών.
«Και οι υποτελείς κυβερνήσεις μας που συναινούσαν σε όλες τις αποφάσεις. «Δεν έχουμε καν πρεσβεία της Συρίας, ο Άσαντ είναι χειρότερος από τους τζιχαντιστές; Χρειάζονται πολλά κεφάλαια πλέον για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό.
Αλλά, μετανάστες έχουμε κι εμείς, τους νέους μας που φεύγουν από την Ελλάδα».

Θεοδωράκης
Ως δημοσιογράφος βρέθηκα πολλές φορές σε νησιά για να καλύψω θέματα που αφορούν στους πρόσφυγες, εκεί που δεν βρέθηκαν ποτέ υπουργοί του Αλ. Τσίπρα, ή άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Το προσφυγικό το γνωρίζω, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, για να χαρακτηρίσει τεράστιες τις ευθύνες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.
Εκαναν αστεία πράγματα και έχασαν λεφτά, κατήγγειλε.
Ναι οι πρόσφυγες, αλλά όχι ο κάθε μετανάστης μέσα στην Ελλάδα, διεμήνυσε ο κ. Θεοδωράκης.
Θα έπρεπε να ντρέπεται η Ευρώπη για αυτή την εικόνα των προσφύγων, τόνισε, για να προσθέσει πως οι εικόνες για το μεταναστευτικό προσβάλλουν την Ευρώπη.
Η Ευρώπη έχει αξίες και οράματα και πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες.

Κουτσούμπας
Ο κ. Κουτσούμπας υπερθεμάτισε ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους.
Σκέφτομαι να κάνω παρέμβαση, ώστε η Κομισιόν να αναλάβει με πτήσεις τσάρτερ τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών, συνέχισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
«Θα γίνει έτσι και πιο εύκολα η καταγραφή. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα» επανέλαβε.
Σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, απάντησε ότι η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε από την κ. Μέρκελ να ανοίξουν τα σύνορα, για να δουλέψουν για τους Γερμανούς βιομηχάνους.
«Έ, όχι κι έτσι», έσπευσε να σχολιάσει.

Καμμένος
Ο Καμμένος διαφοροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο μεταναστευτικό.
"Αν είχα το δικαίωμα βέτο θα ήταν για το θέμα της ιθαγένειας, στο τέλος, όμως, η κυβέρνηση έπραξε σωστά" υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και εξήγησε.
"Η πρόταση με τα πλοία ήταν και δική μας. Το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες που θα πάνε στην Ευρώπη αλλά οι λαθρομετανάστες
Πρέπει να επιστρατεύσουμε κι άλλα πλοία για να αποφορτιστούν τα νησιά".
Επίσης σχετικά με την απειλή που είχε κάνει ότι η Ελλάδα θα γεμίσει την Ευρώπη τζιχαντιστές, είπε ότι η Γερμανία την αντέστρεψε.
"Η Ευρώπη μέσω Γερμανίας μας απείλησε με τους πρόσφυγες. Αν βγαίναμε εκείνο το βράδυ από την ΕΕ, όλοι οι μετανάστες θα εγκλωβίζονταν στη χώρα μας".

Γεννηματά
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές πως πρέπει να δράσουμε για το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς το πρόβλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αδράνεια.
Πρέπει να πειστεί η ΕΕ πως το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, κατήγγειλε, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να γίνει διαχωρισμός ποιοι είναι πρόσφυγες και δικαιούνται άσυλο και ποιοι πρέπει να γυρίσουν πίσω.
Πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό και να προστατευθούν τα ελληνικά νησιά.


3. Ελεύθερη ερώτηση

Τσίπρας
Είμαι περήφανος που αυτό το debate διεξάγεται στην ΕΡΤ, στην ανοιχτή ΕΡΤ, η οποία άνοιξε χάρη στους αγώνες του λαού, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως θα μπει τέλος στην ασυδοσία... άλλες επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους και άλλες να μην πληρώνου".
Πρέπει να μπει τέλος στην ανομία και την ασυδοσία των ΜΜΕ, επανέλαβε, για να δεσμευθεί πως θα προχωρήσει κανονικά η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, χωρίς αδικίες.
Πρέπει να μπει μια τάξη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως δεν θα αδικηθεί κανείς.

Μεϊμαράκης
Ερωτηθείς για τα μετεκλογική σενάρια, ο πρόεδρος της ΝΔ αποσαφήνισε ότι χωρίς συνεργασίες, δεν μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια και την κρίση.
«Είμαι έτοιμος να πάω στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Για το καλό της χώρας, εκτίμησε, πρέπει να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα με βάση αυτά που μας έφερε ο κ. Τσίπρας.
«Μέχρι να πάμε στις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα έχει γίνει αντιμνημονιακός» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Χρειάζονται συνεργασίες, για αυτό και τον καλώ. Αν δεν θέλει, θα τον κρίνουν οι πολίτες» επανέλαβε, καθιστώντας σαφές ότι ο κ. Τσίπρας ισούται με συνεχόμενες εκλογές.

Λαφαζάνης
Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο υπάρχει, όπως υπάρχει και εναλλακτική λύση.
«Το μνημόνιο σημαίνει εθνική υποτέλεια καταστροφή των αγροτών και ξεπούλημα των λιμανιών και των αεροδρομίων, το μνημόνιο είναι να λέει η τρόικα πότε θα ανοίγουν τα φαρμακεία» υποστήριξε αρχικά ο επικεφαλής της ΛΑΕ και πρόσθεσε.
«Υπάρχει το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο.
Όσοι λένε το αντίθετο είναι εκείνοι που καταπατούν και τη δημοκρατία.
Υπάρχει και εναλλακτική λύση, είναι ο δρόμος του όχι».

Θεοδωράκης
Ήταν υποχρέωσή μας στην προηγούμενη βουλή να συνεργαστούμε, αυτό που έγινε ήταν ένα πρώτο βήμα του τι σημαίνει συνεργασίες, εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως "εμείς (το Ποτάμι) ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε στον Αλέξη Τσίπρα φέρε συμφωνία για την παραμονή της χώρα στο ευρώ και θα την υπογράψουμε".
"Φέρε συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες και πριν η χώρα βγει από το ευρώ, του είπαμε", πρόσθεσε, για να καταγγείλει πως η συμφωνία άργησε πολύ να έρθει.
Δεν θεωρώ για κανέναν αρχηγό πολιτικού κόμματος που διεκδικεί την πρωθυπουργία πως είναι διαπλεκόμενος, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Κουτσούμπας
Ερωτηθείς για την απόφαση του κ. Γλέζου να συμπορευτεί με τον κ. Λαφαζάνη, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε ότι το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς είναι ένα σύμβολο.
«Από εκεί και πέρα οι πολιτικές επιλογές κρίνονται» πρόσθεσε.
Σχετικά με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, επανέλαβε την αντίθεσή του στο ευρωπαϊκό νόμισμα, συμπληρώνοντας ότι «η δραχμή επίσης οδηγεί στη χρεοκοπία».

Καμμένος
Ολοκληρώνοντας ο Πάνος Καμμένος στάθηκε στην εντιμότητα των ΑΝΕΛ.
«Οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν μέσα από τα μνημόνια , δεν είμαστε στις λίστες Λαγκάρντ και στηρίξαμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς.
Δεν διαγράψαμε εκατομμύρια ευρώ χρέη από τις τράπεζες όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
Υπογράψαμε μία συμφωνία για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα.
Δεν είμαστε ευτυχείς, δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά κρατήσαμε τη χώρα μακριά από το αγγλικό δίκαιο και ανοίξαμε τον δρόμο για τη ρύθμιση του χρέους».

Γεννηματά
Είναι εθνική ανάγκη η αναβίωση της Κεντροαριστεράς και αυτό θα το πετύχουμε με το συνεχές κάλεσμα στον κόσμο, τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας χαρακτήρισε πως το πρώτο βήμα είναι η σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και θα ακολουθήσουν κι άλλα.
"Καλώ τους πάντες να επιστρέψουν στο σπίτι τους, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι", διεμήνυσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης