Τελευταία Νέα
Πολιτική

Il Sole 24 Ore: Οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα μετά τις εκλογές – Τα τρία σενάρια

Il Sole 24 Ore: Οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα μετά τις εκλογές – Τα τρία σενάρια
Στους πολιτικούς συσχετισμούς μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, αλλά και στα σενάρια σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης αναφέρεται δημοσίευμα της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore».
Σημειώνει δε, ότι η 20ή Σεπτεμβρίου είναι μια ημερομηνία που περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον οι αγορές και η Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι κρίνεται η επιτυχία του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε στα μέσα Αυγούστου.
Τα τρία σενάρια, σύμφωνα με την «Il Sole 24 Ore», είναι:
1) Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.
Πιθανόν οι πρώην κυβερνητικοί του εταίροι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, να αποτύχουν να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Τσίπρας θα αναζητήσει συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όμως ίσως να μην είναι αρκετό.
Θα είναι περιττό να αναζητήσει τη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας, των ανταρτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΚΚΕ.
Τότε ο Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η… μπάλα να περάσει στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας.
2) Νίκη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία.
Το κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα πριν από τη νίκη του Τσίπρα τον Ιανουάριο, θα αναζητήσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, όμως δεν θα είναι αρκετή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
3) Τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, συνειδητοποιούν ότι η μόνη λύση είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αποδέχεται το μνημόνιο και που θα επιδιώξει να περιορίσει τις συνέπειες του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Θα επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν από την ψηφοφορία του Ιουλίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζει τα μέτρα μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο, με την εξαίρεση των ανταρτών του Λαφαζάνη, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα θα λάβει τη νέα βοήθεια 86 δισ. ευρώ.
Θα είναι ένα αντίγραφο του μεγάλου γερμανικού συνασπισμού, ένα παράδοξο για την Αθήνα, να αναγκαστεί να αντιγράψει τη Merkel και στην εσωτερική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης