Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Εγκαινίασε το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στην 80η ΔΕΘ

Σταθάκης: Εγκαινίασε το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στην 80η ΔΕΘ
Τι είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης
Η απελθούσα κυβέρνηση πέτυχε την επαναφορά της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο επίκεντρο, παρά τη παραμονή της στην εξουσία, όπως ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γεώργιος Σταθάκης.
Ο ίδιος, μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στην 80ή ΔΕΘ, σημείωσε επίσης ότι «προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Πετύχαμε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (σ.σ. πρόκειται για συμφωνία δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε έργα που κινδύνευαν να μείνουν ανολοκλήρωτα), αλλά και αύξηση των προκαταβολών για το επόμενο ΕΣΠΑ (σ.σ. από το 7% στο 14%), γεγονός που μας δίνει αέρα ενόψει της ενεργοποίησης των προγραμμάτων στο τέλος του 2015 ή στις αρχές του 2016».
Όπως είπε, θετική συγκυρία αποτελεί και ο κοινοτικός στόχος για την αύξηση της συμμετοχής του βιομηχανικού τομέα στο 20% του κοινοτικού ΑΕΠ μέχρι το 2020, αναφέροντας μάλιστα πως πρόκειται «για έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, στον οποίο θα δοκιμαστεί η κυβέρνηση του μέλλοντος».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς, τόνισε ότι «εξασφαλίζει ένα πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας μέχρι το 2022, κι αν επιτευχθεί και η συμφωνία για το χρέος για πολύ περισσότερο χρόνο».
Ακόμη, ο κ. Σταθάκης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους και μια πιο προσωπική ιστορία, που τον "δένει" πιο άμεσα με τη βιομηχανία, αναφέροντας ότι ξεκίνησε το διδακτορικό του στις αρχές της δεκαετίας του '80, με ερωτηματολόγια που συμπλήρωνε στις βιομηχανίες της Ελλάδας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, σε χαιρετισμό του έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τον "Καλλικράτη", έχει θέσει στη δημοτική του ομάδα πρόταση για τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων ώς αριστίνδην μελών στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, «η δουλειά του ΣΒΒΕ ως συνδικαλιστικού οργάνου των επιχειρήσεων υπήρξε διαχρονικά εξαιρετικά σημαντικά, απλά η φωνή του δεν ακούγεται όσο πρέπει».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, υπογράμμισε την ανάγκη αποκέντρωσης των κρατικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, αφού δεν ήταν και δεν είναι εύκολο να κατεβαίνει κάποιος συνέχεια στην Αθήνα.
Όπως είπε, ο ΣΒΒΕ εκπροσωπεί 470 επιχειρήσεις από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο και τον Όλυμπο, ενώ ήταν αυτός που εφήρμοσε και καθιέρωσε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το κατώτατο ημερομίσθιο στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης