Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κ. Παναγόπουλος (Alco) στο bankingnews - Ο επαναπατρισμός ψήφων στη ΝΔ θα κρίνει τον νικητή των εκλογών

Κ. Παναγόπουλος (Alco) στο bankingnews - Ο επαναπατρισμός ψήφων στη ΝΔ θα κρίνει τον νικητή των εκλογών
Η αμφίρροπη εκλογική μάχη υπό το πρίσμα των δημοσκόπων - Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τον νικητή και ποιο μήνυμα στέλνουν οι ψηφοφόφοι
Τους αστάθμητους παράγοντες που θα καθορίσουν τον νικητή αναζητούν οι δημοσκόποι, σε μία από τις πιο δύσκολα προβλέψιμες εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών.
Σε κεντρικό στοιχείο των μέχρι στιγμής σφυγμομετρήσεων αναδεικνύεται η οριακή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, παρά τη σύντομη χρονική περίοδο που απομένει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, δεν φαίνεται ακόμα να έχει δημιουργηθεί ένα καθαρά εκλογικό κλίμα.

Ο επαναπατρισμός ψήφων στη ΝΔ ίσως να κρίνει το αποτέλεσμα
Σε συνέντευξή του στο www.bankingnews.gr, o διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, εκτιμά πως ο επαναπατρισμός ψήφων στη Νέα Δημοκρατία και η εξέλιξη της μετακίνησης αυτής μπορεί τελικά να κρίνει και τον νικητή των εκλογών.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ρεύμα μετακίνησης προς τη Νέα Δημοκρατία υπό την αρχηγία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ξεπερνά το 5% από το 12% των ψηφοφόρων που έχασε τον Μάιο του 2012, όταν και κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας της.

Οι πολίτες στέλνουν σαφές μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, το ζήτημα των αναποφάσιστων φαίνεται να εξελίσσεται σε ιδιαιτέρως πολύπλοκο.
Πρόκειται για πολίτες που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, που είδαν τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται μπροστά στο τείχος που έβαλαν οι αήτηττες χρηματοπιστωτικές δυνάμεις και αναζητούν πια ουσιαστικά σε ποιον να δώσουν την ψήφο τους.
Τη "μεγάλη νίκη της αριστεράς", όπως έμεινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, διαδέχτηκε μία μεγάλη ήττα και ένα μνημόνιο, που αντί να... σκιστεί, καθαρογράφηκε σε νέες σελίδες.
Έτσι, τα ποσοστά των αναποφάσιστων αναδεικνύονται σε "πρώτο κόμμα" σε δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών, ενώ στα πηδαγάκια γίνεται λόγος για ιδιαίτερα μεγάλη αποχή.
Ο Κώστας Παναγόπουλος επισημαίνει ότι τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες είναι τρία:
"Πρώτον αυτό της συνεχιζόμενης απαξίωσης συνολικά του κομματικού πλαισίου, που οδηγεί σε αυξημένη αποχή ή αντισυστημική ψήφο.
Δεύτερον η απόρριψη της στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε σχέση με το μνημόνιο, που οδηγεί σε μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα.
Τρίτον, η απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική και τη διάψευση προσδοκιών, που αποτελεί την αιτία για το μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σήμερα αναποφάσιστοι".

Το κεφάλαιο "Βασίλης Λεβέντης"
Πάνω από 25 χρόνια περίμενε τη στιγμή του ο Βασίλης Λεβέντης.
Ο πλέον γραφικός πολιτικός, που δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του και δεν σταμάτησε ποτέ να απευθύνεται στον ελληνικό λαό, βρίσκεται στο προσκήνιο και η "Ένωση Κεντρώων" τραβά το ενδιαφέρον περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα.
Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco, είναι σε αυτή την εκλογική μάχη εκείνο που υποδέχεται την αντισυστημική ψήφο και φαίνεται να μπαίνει θριαμβευτικά στη Βουλή, αφήνοντας εκτός τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. "Το ερώτημα εδώ είναι η σταθερότητα της επιλογής αυτής", επισημαίνει, ωστόσο, ο κ. Παναγόπουλος.

Όλη η συνέντευξη του Κώστα Παναγόπουλου στο www.bankingnews.gr:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτοδυναμία. Με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα φαντάζει δύσκολη. Το επιχείρημα που προβάλει η Κουμουνδούρου είναι ότι η συσπείρωσή της είναι στο 50% ενώ της ΝΔ ήδη στο 75%. Μπορεί η αύξηση της συσπείρωσης όπως την επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει στην αυτοδυναμία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας.
Η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που πράγματι στο πρώτο «κύμα» δημοσκοπήσεων είναι πολύ χαμηλή, γύρω στο 50%, μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των ποσοστών του, όχι όμως τέτοια που να παραπέμπει σε ποσοστά αυτοδυναμίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρωταγωνιστής σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι η αποχή, ενώ ο πυρήνας των αναποφάσιστων είναι αυτός που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Ποιο είναι το μήνυμα που επιχειρούν να στείλουν οι πολίτες στο πολιτικό σύστημα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τρία είναι τα κυρίαρχα μηνύματα που φαίνεται να στέλνουν οι πολίτες.
Πρώτον αυτό της συνεχιζόμενης απαξίωσης συνολικά του κομματικού πλαισίου, που οδηγεί σε αυξημένη αποχή ή αντισυστημική ψήφο.
Δεύτερον η απόρριψη της στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε σχέση με το μνημόνιο, που οδηγεί σε μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα.
Τρίτον, η απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική και τη διάψευση προσδοκιών, που αποτελεί την αιτία για το μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σήμερα αναποφάσιστοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Χρυσή Αυγή διατηρεί και όπως όλα δείχνουν αυξάνει τα ποσοστά της.
Η αύξηση αυτή φαίνεται να οφείλεται σε διεύρυνση της εκλογικής της βάσης περισσότερο λόγω μεταναστευτικού ή λόγω του τρίτου μνημονίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τα σημερινά δεδομένα τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής κινούνται σαφώς ανοδικά.
Η διεύρυνση της εκλογικής της επιρροής οφείλεται και στους δύο παράγοντες που αναφέρονται στην ερώτηση σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρατηρείται από τις μέχρι στιγμής μετρήσεις επαναπατρισμός ψήφων στη ΝΔ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, της τάξεως του 5% - 5,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.
Πρόκειται για μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2012 (ήταν 12%), που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η εξέλιξη της μετακίνησης αυτής είναι καθοριστική και μπορεί να κρίνει τον νικητή των εκλογών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τις μέχρι στιγμής σφυγμομετρήσεις εκτιμάται ότι μπορεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα να αποτελέσει τον ρυθμιστή του αποτελέσματος των εκλογών; Υπάρχει εικόνα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σενάριο που δεν γινόταν η διάσπαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού σκηνικού.
Όχι όμως και τη μόνη.
Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας, δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιτρέπουν μια τέτοια προσέγγιση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αποτυπώνεται η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με βάση τις πρώτες δημοσκοπήσεις, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται λίγο πάνω από το 50%, με 8% να μετακινείται προς τη Λαϊκή Ενότητα, 5% προς τη ΝΔ, 4% προς τη Χρυσή Αυγή, 3% προς την Ενωση Κεντρώων, 2% προς το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ 7% δηλώνει ότι θα απέχει και περίπου 17% δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Η εξέλιξη των τάσεων αυτών, αποτελεί επίσης καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που φαίνεται να είναι πιθανότατα εντός της νέας Βουλής.
Από ποια δεξαμενή φαίνεται να παίρνει τις περισσότερες ψήφους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ένωση Κεντρώων φαίνεται ότι υποδέχεται αντισυστημική ψήφο, προερχόμενη κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ την επιλέγει και η μεγάλη πλειοψηφίας όσων την ψήφισαν τον Ιανουάριο.
Το ερώτημα εδώ είναι η σταθερότητα της επιλογής αυτής, που όπως σωστά παρατηρήσατε, για την ώρα, οδηγεί σε κοινοβουλευτική παρουσία.

Aθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης