Τελευταία Νέα
Πολιτική

Guardian: Η αναποφασιστικότητα αντικαθιστά την ελπίδα στις νέες εκλογές - Ο Τσίπρας διατηρεί το πλεονέκτημά του

Guardian: Η αναποφασιστικότητα αντικαθιστά την ελπίδα στις νέες εκλογές - Ο Τσίπρας διατηρεί το πλεονέκτημά του
O Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το ατού του: τη μικρή του ηλικία και τα χαρισματικά του προσόντα
Οι Έλληνες κάνουν βόλτα στην Πλατεία Συντάγματος, γελώντας, χαριτολογώντας και συζητούν το πιο καυτό θέμα που κυριαρχεί τώρα σε όλη την Ελλάδα: τις επερχόμενες γενικές εκλογές.
Με αυτή τη φράση ανοίγει το άρθρο του ο Guardian στο οποίο αναφέρεται στις νέες εκλογές, μετά από αυτές του Ιανουαρίου καθορίστηκαν από το κύμα ελπίδας, ενώ τώρα είναι η αναποφασιστικότηταΑναποφασιστικότητα αντικαθιστά την ελπίδα σε συγκέντρωση σε ελληνικές εκλογές που κερδίζει άνετα στην προεκλογική εκστρατεία.
Οι νέοι στην Ελλάδα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό που λείπει από αυτές τις εκλογές, είναι η ελπίδα.
Είναι προφανές πως το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προηγούμενες εκλογές («Η ελπίδα έρχεται») αυτή τη φορά δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Είναι κοινή πεποίθηση ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τώρα μπροστά στο δίλημμα αν θα πρέπει να εμπιστευτούν ξανά τον Τσίπρα ή να κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση.
Το μεσοδιάστημα της αναποφασιστικότητάς τους είναι αυτό που καταγράφουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και θα διαρκέσει, λογικά, μέχρι και την ημέρα των εκλογών, εκτιμά ο Guardian.
Επτά μήνες μετά τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αρκετοί υποστηρικτές του έχουν αποχωρήσει από την «αγκαλιά του», καθώς βλέπουν πως ακολούθησε τις πολιτικές που είχε υποσχεθεί να ανασχέσει, ενώ η Ελλάδα οδεύει σε κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, τονίζει ο Guardian.
Παράλληλα, τα ποσοστά δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα έχουν πέσει δραματικά το τελευταίο διάστημα, ως αντανάκλαση των αποφάσεων που πήρε και οι οποίες συνεπάγονται σκληρά μέτρα λιτότητας για τον περισσότερο κόσμο, τονίζει το δημοσίευμα.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία είναι μικρή και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχαν τα δύο κόμματα πριν από λίγους μήνες.
Μάλιστα, ο Guardian εκτιμά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση, αφού η αυτοδυναμία είναι σχεδόν απίθανη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ οι ΑΝΕΛ πιθανώς δεν θα εκλεγούν.
Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ λέει πως θα ήταν απόλυτα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία αν μέσα σε αυτό το πλαίσιο οδηγηθούν τα πράγματα σε νέες εκλογές.
«Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ήδη εκτός ελέγχου.
Η ΕΕ έλαβε μια απόφαση να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά το μέλλον της παραμένει επισφαλές.
Η οικονομία αργοπεθαίνει.
Η πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον, είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει ο εν λόγω διπλωμάτης.
Στο βάθος προβάλλει πλέον ένα νέο κόμμα μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, που φιλοδοξεί να πάρει με το μέρος της σημαντικό κομμάτι των αναποφάσιστων και των προβληματισμένων.
Ο Κώστας Ήσυχος, εκπρόσωπος του κόμματος και πρώην υπουργός, λέει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διέσχισε όλες τις κόκκινες γραμμές όταν συμφώνησε για το τρίτο μνημόνιο.
Αυτό που προσφέρει το κόμμα μας είναι μια εναλλακτική λύση σε αυτή τη νεοαποικιακή συμφωνία που ξεπουλάει την Ελλάδα και τα περιουσιακά στοιχεία της, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ έναντι οποιουδήποτε τιμήματος».
Βέβαια, σημειώνει ο Guardian, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το ατού του: τη μικρή του ηλικία και τα χαρισματικά του προσόντα.
Μπορεί το πρόγραμμα που συμφώνησε να είναι όντως σκληρό, αλλά κράτησε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης.
Κάτι που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, καταλήγει ο βρετανικός Guardian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης