Τελευταία Νέα
Πολιτική

ESM: Σήμερα δίνει το «πράσινο φως» στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας

ESM: Σήμερα δίνει το «πράσινο φως» στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας
Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το δ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
Σήμερα αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 8 μ.
Ο ESM αναμένεται να εγκρίνει τη Συμφωνία Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, με το μέγιστο ποσό που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 14ης Αυγούστου να διαμορφώνεται στα 86 δισ. ευρώ, όπως επίσης και τους όρους του δανείου.
Παράλληλα, συμπεριλαμβάνεται και το Μνημόνιο Κατανόησης, στο οποίο καθορίζονται οι όροι και οι μεταρρυθμίσεις που έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα του προγράμματος βοήθειας, διάρκειας τριών ετών.
Η έγκριση της Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, επισημαίνουν πηγές στην Ε.Ε. που επικαλείται η ισπανική οικονομική εφημερίδα «Expansion», υπόκειται στην έγκριση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από επτά εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και του γερμανικού.

Πρώτο πακέτο βοήθειας

Ο ESM θα εγκρίνει επίσης την πρώτη δόση του προγράμματος διάσωσης, ύψους 26 δισ. ευρώ, αν και μόνον 13 δισ. ευρώ θα δοθούν τοις μετρητοίς στην Ελλάδα, σημειώνουν οι πηγές στην Ε.Ε.
Αυτά θα συμβάλλουν ώστε να καλυφθεί το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και επίσης για να επιστραφεί στις χώρες μέλη το έκτακτο δάνειο 7,16 δισ. ευρώ που δόθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο.
Παράλληλα, το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα μεταφέρει, επίσης αύριο Πέμπτη, σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο 10 δισ. ευρώ, ποσό που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα φθάσει μέχρι τα 25 δισ. ευρώ και που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2015, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και κοινοτικές πηγές.
Επίσης, επιπλέον 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης θα δοθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε εσωτερικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων μισθών και συντάξεων.

Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα

Όπως δηλώνουν ευρωπαϊκές πηγές στο ισπανικό πρακτορείο Europa Press, είναι ήδη διαθέσιμα από τον ESM τα 13 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση αυτή την Πέμπτη και δεν χρειάζεται να προστρέξει στις αγορές για να αναζητήσει κεφάλαια.
Τα χρήματα δεν προέρχονται από τα 80 δισ. ευρώ του καταβεβλημένου κεφαλαίου που έχει στη διάθεσή του ο ESM, ο οποίος έχει συνολική δανειοδοτική ικανότητα ύψους 455 δισ. ευρώ.
Για τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο ESM θα εκδώσει ομόλογα που θα μείνουν σε λογαριασμό του στο Λουξεμβούργο.
Τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ δεν θα χρειαστεί να προβούν σε περαιτέρω οικονομικές συνεισφορές για τη διάσωση της Ελλάδας –εκτός και αν η Αθήνα δεν επιστρέψει τα δανεικά–, δεδομένου ότι έχουν συνεισφέρει τα ποσά που τους αντιστοιχούν όταν δημιουργήθηκε ο ESM, επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει δώσει στον ESM 21,7 δισ. ευρώ, η Γαλλία 16,3 δισ. ευρώ και η Ιταλία 14,3 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης