Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η σκακιέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει, οι κινήσεις των διαφωνούντων και οι παράγοντες που κρίνουν τις κάλπες

Η σκακιέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει, οι κινήσεις των διαφωνούντων και οι παράγοντες που κρίνουν τις κάλπες
Oι συνεργαζόμενοι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούν πλήρως με την κυβερνητική πολιτική
Ένα βήμα πριν της διάσπαση βρίσκεται ο ΣΥΡΊΖΑ, με το Μέγαρο Μαξίμου και την Αριστερή Πλατφόρμα να βρίσκονται στα χαρακώματα περιμένοντας ποιος θα τραβήξει πρώτος τη σκανδάλη της ρήξης για να χρεωθεί και τη διάσπαση.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται σαφές πως όσοι βουλευτές καταψήφισαν τη Συμφωνία δεν θα διαγραφούν, με τον Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς τους ξεκαθαρίζουν ότι σε περίπτωση που προκηρυχθούν άμεσα οι εκλογές θα βρεθούν εκτός εκλογικής λίστας , ενώ αν η κυβέρνηση προχωρήσει μέχρι τον Νοέμβριο, τότε οι όποιες διαφορές θα λυθούν και το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα θα γίνουν στο Έκτακτο Συνέδριο.
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης εκλαμβάνεται από τους διαφωνούντες ως ένας ακόμη ελιγμός με διπλό στόχο.
Από τη μία να κερδίσει χρόνο και από την άλλη να τους καταστήσει υπεύθυνους για τυχόν απώλεια της δεδηλωμένης.   
Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις της, καθώς υπάρχει διχογνωμία.
Στην μεν στήριξη της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης οι διαφωνούντες θα φανούν ανακόλουθοι, αλλά θα αποτρέψουν το επιχείρημα του πρωθυπουργού να πάει σε εκλογές και έτσι θα διαξευχθεί το έκτακτο συνέδριο.
Στην περίπτωση που δεν στηρίξουν την κυβέρνηση, γνωρίζουν καλά πως πρέπει να οργανωθούν σε κόμμα και πως το Μέγαρο Μαξίμου θα τους χρεώσει τη διάσπαση.
Οι διαφωνούντες από την πλευρά τους αν και επιμένουν πως δεν πρόκειται να είναι εκείνοι που θα προκαλέσουν τη διάσπαση, ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να γίνουν και συνοδοιπόροι της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημονιακό δρόμο.
Διχογνωμία επικρατεί και στις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από τους επιτελείς του για το αν πρέπει να προχωρήσει σε πρόταση μομφής και ενδεχομένως σε εκλογές ή πρέπει να συνεχίσει με την κυβέρνηση μειοψηφίας, φτάνοντας μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, όπου ανοίγει το θέμα του χρέους, το οποίο θα χρησιμοποιήσει και ως εκλογικό διακύβευμα αν επιλέξει να στήσει τις κάλπες τον Νοέμβριο.  
Άλλωστε, η Iskra του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας «χτυπούν» σε καθημερινή βάση την κυβέρνηση, με το τελευταίο κείμενο να έχει και ειρωνικό περιεχόμενο.
Μάλιστα οι πρώην Υπουργοί  Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, βουλευτές που προέρχονται από την Πλατφόρμα και κομματικά στελέχη της «οργώνουν» τις περιφέρειες πραγματοποιώντας ανοικτές συγκεντρώσεις και επαφές με προέδρους Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων.  
Στόχος τους η προετοιμασία για αυτόνομη κάθοδο στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει άμεσα εκλογές και δεν τους συμπεριλάβει στην εκλογική λίστα.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν πρόκειται να πάμε σπίτι μας επειδή επιλέξαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» αναφέρει βουλευτής και σημαίνων στέλεχος των διαφωνούντων υποστηρίζοντας ότι στο ενδεχόμενο άμεσης προκήρυξης των εκλογών «προλαβαίνουμε να σχηματίσουμε κόμμα και να κατέβουμε στις εκλογές έχοντας ενδεχομένως εξασφαλίσει και κάποιες συνεργασίες με πολιτικούς φορείς από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς».
Η ίδια πηγή σημείωνε πάντως ότι δύο είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι διαφωνούντες στην περίπτωση αυτόνομης καθόδου.
 Πρώτον η οικονομική στήριξη για την προεκλογική τους εκστρατεία και δεύτερον το …εμπάργκο που θα εκτιμούν πως θα υποστούν από τα Μ.Μ.Ε,  τα οποία  όπως σημειώνουν στελέχη της πλατφόρμας φαίνεται πως παρέχουν πλέον στήριξη στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της επίτευξης συμφωνίας.
Τις εσωκομματικές εξελίξεις θα καθορίσει με τη στάση της και η «Κίνησης των 53» που «μετρά» οκτώ βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχει και ισχυρή παρουσία στην Κεντρική Επιτροπή και ενώ προτάσσει την ανάγκη για ενότητα οι βουλευτές και τα στελέχη της διχάζοντες σε ότι αφορά τη στήριξη της συμφωνίας και την εγκατάλειψη του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος της ΔΕΘ.   
Το κείμενο – έκκληση που υπογράφουν οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην «Κίνηση των 53», είναι ενδεικτικό των προθέσεών τους.
Άτυπη στήριξη στην Αριστερή Πλατφόρμα προσφέρουν και η πρόεδρος της Βουλής αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Η μεν Ζωή Κωνσταντοπουλου που διατυπώνει ευθέως της διαφωνίες δεν επιθυμεί ακόμα να ανοίξει τα χαρτιά της αλλά διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας  με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και όχι μόνον.
Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη που δηλώνει ότι η «η συμφωνία δεν πρόκειται να λειτουργήσει» και πως τα μέτρα θα βυθίσουν την ελληνική οικονομάς σε νέο κύκλο ύφεσης κρατά στάση αναμονής καθώς εκτιμά ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί.

Αντάρτικο από τους Οικολόγους - Ζητούν παραίτηση του υπουργού τους Γ. Τσιρώνη

 Όμως τα εσωκομματικά προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζονται στους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς και οι συνεργαζόμενοι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούν πλήρως  με την κυβερνητική πολιτική εστιάζοντας στα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.
Ήδη κορυφαία στελέχη των Οικολόγων κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν τήρησε κανένα από τα 22 σημεία της προγραμματικής συμφωνίας στη βάση της οποία «κλείδωσε» προεκλογικά η συνεργασία των δυο κομμάτων.
Μάλιστα, τα κομματικά στελέχη ζητούν την αποχώρηση από την κυβέρνηση του εκπροσώπους τους Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνη, στον οποίο μάλιστα χρεώνουν κακούς χειρισμούς τόσο στο ζήτημα των νέων ρυθμίσεων για το κυνήγι αλλά κυρίως για τη στάση του στο ζήτημα των Σκουριών.
Επιπλέον, τα κομματικά στελέχη των Οικολόγων δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί ρυθμίσεις που να στηρίζουν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειες και χρεώνουν στον Γιαννη Τσιρώνη «αποστασιοποίηση και απομάκρυνση» από τις θέσεις του κόμματος από το οποίο προέρχεται.
Στο επιτελείο των Οικολόγων σημειώνουν ότι πλέον ο κ. Τσιρώνης δεν εκφράζει τις θέσεις τους εκτιμούν πως ο κ. Τσιρώνης και εκτιμούν πως κινείται με γνώμονα τη μεταπήδηση του στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να εξασφαλίσει μια θέση στην εκλογική λίστα που θα καταρτίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Αίσθηση δε προκαλεί ότι κάποια στελέχη του κόμματος βάζουν θετικό πρόσημο στην στάση που κράτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο σύντομο διάστημα της θητείας του ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξέταζαν σοβαρά μια μελλοντική συνεργασία με τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ αν αυτοί προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης