Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελλάδα και δανειστές προβλέπουν ύφεση -2,3% το 2015 - Συμφωνία για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα

Ελλάδα και δανειστές προβλέπουν ύφεση -2,3% το 2015 - Συμφωνία για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα
Η καθυστέρηση οφείλεται στην παράταση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου
(upd4)Συνεχίζονται από τις 10 το πρωί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, με στόχο να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο δάνειο διάσωσης μέχρι αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου 2015.
Ύφεση 2,1% - 2,3% προβλέπουν Ελλάδα και δανειστές για το 2015, όπως προκύπτει από κυβερνητική πηγή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει σε πάνω από το μισό κείμενο της συμφωνίας, ενώ στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 
Όσον αφορά τα μέτρα για τους αγρότες, αναμένεται να περάσουν σε δύο δόσεις. 
Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες.
Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, μετά το τέλος της συνάντησης επισήμαναν ότι στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά την σημερινή συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο Τρίτη.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Ενόψει της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη ειδοποιήσει τους στενούς του συνεργάτες να επιστρέψουν στην Αθήνα αύριο, ώστε να είναι έτοιμοι για ψηφοφορία στη Βουλή την Τρίτη 11 Αυγούστου.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, αγκάθια παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, το θέμα των 100 δόσεων και η μετενέργεια.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα κόκκινα δάνεια, η ελληνική πλευρά ζητά να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης και λέει όχι στις πιέσεις των δανειστών αυτά τα δάνεια να πωλούνται.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των 100 δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, για ποσά άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5% από 3%, ενώ κάτω από αυτό το ποσό θα είναι άτοκο υπό προυποθέσεις, όπως να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, να έχει ακίνητη περιουσία μέχρι 150.000 ευρώ και όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση το χρέος να μην ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.  
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, το επιτόκιο θα είναι 5%.
Επιπλέον, αυτό που ακόμη παραμένει ανοιχτό στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το εάν θα υπάρχει αλλαγή και μείωση του αριθμού δόσεων όσων έχουν συγκεκριμένο όριο εισοδήματος.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις να επανέλθει στο τρίμηνο από εξάμηνο σήμερα.
Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε η αποδοχή της μετάταξης του μοσχαρίσιου κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13%, κάτι που δεν έγινε για την ιδιωτική εκπαίδευση που παραμένει στο 23%.
Για τους αγρότες, εξετάζεται η αύξηση σε δυο δόσεις του φόρου στο ντίζελ.
Πάντως, η συνάντηση των υπουργών Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, αναμένεται ότι θα είναι μαραθώνια.
Σημειώνεται ότι  γίνεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που φαίνεται να κινούνται σε θετικό κλίμα, με στόχο να κλείσει η συμφωνία.
Και η σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα πάει μέχρι αργά το βράδυ, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι ανοιχτά όλα τα μέτωπα.
Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών ξεκίνησε με καθυστέρηση, λίγο μετά τις 15:00, ενώ αυτό που επιχειρείται είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και να μπουν οι τελευταίες πινελιές για τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να κλείσει το θέμα της υπογραφής συμφωνίας με τους δανειστές εντός της εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι η νέα συνάντηση γίνεται στον τόπο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είχαν χθες και μάλιστα πολύωρη, αφού ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες δίχως να γίνουν δηλώσεις.
Προηγήθηκε σήμερα στο Μαξίμου η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάτι που είχε γίνει και προχθές υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.


(Πρώτη ενημέρωση 14:08, Κυριακή 9 Αυγούστου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης