Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθοριστική για το κόμμα αλλά και… για τη χώρα η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Καθοριστική για το κόμμα αλλά και… για τη χώρα η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Πιθανή ακόμα και η πτώση της κυβέρνησης…
Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το κυβερνών κόμμα αλλά και για την ίδια την χώρα.
Καθώς από το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος, θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησης και της χώρας δεδομένου ότι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές δεν έχει κλείσει ακόμα.
Μάλιστα, οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την επίσπευση των κομματικών διαδικασιών και καλούν την κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και να μην κλείσει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους.
Βάσει των σημερινών συσχετισμών, η κυβέρνηση έχει χάσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη στη Βουλή.
Αν και τυπικά τη διατηρεί μια και η αντιπολίτευση δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, αλλά ταυτόχρονα ψηφίζει τα νομοσχέδια ενώ και οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις διαφωνίες τους, δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση!
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αποφασιστεί το πώς θα πορευτεί το κόμμα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Εάν δηλαδή θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο ή θα γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα – λύσεις που προκρίνει η πλευρά Τσίπρα – ή διαρκές συνέδριο (πρόταση που προτείνει η Αριστερή Πλατφόρμα) προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η συμφωνία που έχει φέρει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα τα περισσότερα από τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά της συμφωνίας.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση περάσουν οι προτάσεις της πλευράς Τσίπρα, τότε η κυβέρνηση θα πορευτεί όπως έχει σχεδιάσει και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί για το μέλλον.
Εάν περάσει η πρόταση που προκρίνουν οι διαφωνούντες, θα είναι ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα κατά του Τσίπρα.
Μια και εν ολίγοις, θα είναι επικεφαλής σε μια κυβέρνηση και σε ένα κόμμα όπου δεν θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας.
Και τότε οι επιλογές του θα είναι πραγματικά περιορισμένες.
Είτε θα πορευτεί όπως πράττει σήμερα, ποντάροντας στη στήριξη της αντιπολίτευσης και χάνοντας ενδεχομένως και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα αποφασίσει να προχωρήσει παρά τη θέληση του στη λύση της κυβέρνησης ειδικού σκοπού είτε θα προκηρύξει εκλογές, αν και σε αυτήν την περίπτωση είναι άγνωστο πως θα είναι οι συνθήκες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Χθες ο κ.Τσίπρας διεμήνυσε ότι αν χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία και πέσει η κυβέρνηση, θα πάει σε εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα που όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Από την εξέλιξη αυτή, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν να χάσουν από κάτι.
Μάλιστα θα είναι τόσο καταιγιστικές οι εξελίξεις για όλους (πρωθυπουργό, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ) που δεν αποκλείεται εν τέλει να επικρατήσει μια – έστω και προσωρινή – συμβιβαστική διάθεση, μια και φαίνεται πως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφληθεί και αυτό που μένει να απαντηθεί είναι ποιος τελικά θα την χρεωθεί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης