Τελευταία Νέα
Πολιτική

Deutsche Welle: Η ελληνική κρίση δίχασε τους Γερμανούς – Μην γίνουν πυξίδα για τους πολιτικούς οι δημοσκοπήσεις

Deutsche Welle: Η ελληνική κρίση δίχασε τους Γερμανούς – Μην γίνουν πυξίδα για τους πολιτικούς οι δημοσκοπήσεις
Ο κόσμος περιμένει πυγμή και ηγετικές ικανότητες από τους πολιτικούς υπογραμμίζει το δημοσίευμα της Deutsche Welle
Την θέση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν πυξίδα για τους πολιτικούς διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κρίση δίχασε τους Γερμανούς, καθώς από τη μια θέλουν να βοηθήσουν τους Έλληνες, από την άλλη δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα.
Όπως αναφέρεται, οι δημοσκοπήσεις έχουν μεταβληθεί σε σημαντικό εργαλείο χαρτογράφησης θέσεων και προθέσεων της κοινής γνώμης κυρίως σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων ή μεγάλων γεγονότων.
Αλλά διατυπώνεται το ερώτημα εάν αποτελούν γνώμονα για τη λήψη αποφάσεων.
«Ένα πρόσφατο παράδειγμα δίνει το ελληνικό δημοψήφισμα.
Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είπε «όχι» στα μέτρα λιτότητας, τελικά ο Τσίπρας είπε «ναι» σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα έφερε στη Βουλή προς ψήφιση και στη συνέχεια οδηγήθηκε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Παρόμοιες παραδοξότητες καταγράφηκαν και στη γερμανική βουλή.
Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες επέκριναν με δριμύτητα την πρόταση για προσωρινό Grexit του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέχεια στήριξαν τον υπουργό Οικονομικών για το τρίτο πακέτο» επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Ίδια εικόνα διάσπασης εμφανίζει και η γερμανική κοινή γνώμη σε σχέση με την Ελλάδα» αναφέρει ο Manfred Gillner διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων FORSA.
«Από τη μια αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες, θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους, αλλά δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτική και έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.
Γι’ αυτό από τη μια θεωρούν σημαντικό το τρίτο πακέτο, αλλά από την άλλη δεν πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και προβληματίζονται.
Με λίγα λόγια δεν συμφωνούν ούτε με τον εαυτό τους και εμφανίζονται διχασμένοι» τονίζει ο Gillner, ο οποίος προειδοποιεί πως στο πεδίο άσκησης πολιτικής, οι κυβερνώντες δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τις δημοσκοπήσεις και να προσαρμόζουν ανάλογα την πολιτική τους.
«Διότι ο κόσμος περιμένει πυγμή και ηγετικές ικανότητες.
Ένα καλό παράδειγμα δίνει η πολιτική της καγκελαρίου έναντι της Ελλάδας, όπου σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου FORSA, η πλειονότητα των Γερμανών επικρότησε τους χειρισμούς της και κυρίως οι οπαδοί του κόμματος των Πρασίνων.
Η πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν όσα εμείς καταγράφουμε, αλλά δεν πρέπει να θέτει ως γνώμονα των κινήσεών της τα δικά μας δημοσκοπικά ευρήματα.
 Είμαστε κάτι σαν ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προειδοποιούμε για κακοκαιρία.
Και οι πολιτικοί καλούνται να δουν, αν υπάρχουν σημεία που μπορούν να ξανασκεφτούν ή αν επίκεινται εξελίξεις στις οποίες η πολιτική πρέπει να αντιδράσει», τονίζει ο Gillner.
Αρνητικά καταγράφηκε στη γερμανική κοινή γνώμη η πολιτική των συνεχών ελιγμών του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομικών Sigmar Gabriel από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
«Το πρόβλημα με το SPD είναι ότι αυτή την εποχή δεν έχει κανέναν και ότι η κυρία Merkel ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων ανεξαρτήτως επιμέρους θεμάτων (…).
Δίνει στους ανθρώπους ασφάλεια και το συναίσθημα ότι νοιάζεται, όπως τώρα με τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ότι καταβάλει προσπάθειες μέχρι εξουθένωσης (….)
Κι αυτό είναι που ο κόσμος επιβραβεύει και γι’ αυτό διατηρείται η υψηλή δημοτικότητά της, που δεν μεταβάλλεται με τίποτα», επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης