Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΜΕΧΑ: Ζητάμε σωστό και «δίκαιο» άνοιγμα της αγοράς – Συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη

ΣΜΕΧΑ: Ζητάμε σωστό και «δίκαιο» άνοιγμα της αγοράς – Συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη
O σύνδεσμος των χρηματιστών ζητά από τις αρχές το Χ.Α. να ανοίξει με ίσες ευκαιρίες τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές
Σε συνέντευξη Τύπου όπου θα «ξεδιπλωθεί» πλήρως και με σαφήνεια η θέση του συνδέσμου σε σχέση με το… εύρυθμο άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου θα προβεί αύριο Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι ο ΣΜΕΧΑ.
Το δ.σ. του συνδέσμου θα δώσει τη δική του πρόταση για το πώς πρέπει να γίνει το σωστό και… δίκαιο άνοιγμα του χρηματιστηρίου, που μετρά ήδη 16 (με τη σημερινή) εργάσιμες ημέρες που παραμένει κλειστό.
Η άποψη του ΣΜΕΧΑ είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο άνοιγμα, δεδομένου ότι ήδη η ζημιά είναι πολύ μεγάλη.
Τονίζεται ότι η επαναλειτουργία της αγοράς θα πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ισόποση μεταχείριση τόσο των αγοραστών, όσο και των πωλητών…
Και αυτό είναι το κεντρικό «αγκάθι» της αγοράς, καθώς λόγω των capital controls στις τράπεζες, υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί για τους Έλληνες επενδυτές που θα έχουν πλαφόν στις κινήσεις τους, εν αντιθέσει με τους ξένους που θα μπορούν να «σκοτώνουν» το χαρτοφυλάκιό τους ασύστολα και χωρίς περιορισμούς.
Ο ΣΜΕΧΑ ζητά ίση μεταχείριση όλων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πλήγμα θα είναι καίριο για την ήδη πληγωμένη αγορά.
Για τους ημεδαπούς επενδυτές ο ΣΜΕΧΑ ζητά να μπορούν να κάνουν χρήση των τυχόν υπολοίπων κεφαλαίων τους στις τράπεζες, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες με τους ξένους.
Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα έχουν διαμορφωθεί δύο «στρατόπεδα» και δύο σχολές… σκέψεις, που έχουν αμφότερες πολύ ισχυρά επιχειρήματα.
Από τη μία πλευρά λοιπόν υπάρχουν οι χρηματιστηριακές αρχές μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επιθυμούν το όσο το δυνατόν γρηγορότερο άνοιγμα του Χ.Α. για πλήθος λόγων, ενώ οι κάποιοι χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς, τάσσονται αναφανδόν κατά της βιαστικής επανέναρξης.
Υπάρχει πίεση τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την πλευρά των ξένων ώστε να ανοίξει το ταχύτερο η αγορά.
Οι λόγοι είναι εύλογοι, καθώς μια κλειστή αγορά, εντείνει τη ζημιά που έχει γίνει, ενώ συνεχίζει τον «εγκλωβισμό» κεφαλαίων που έχουν μείνει μέσα.
Παράλληλα, οι αρχές του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φοβούνται για τη διεθνή… εικόνα της αγοράς και τους μεγάλους κινδύνους υποβάθμισης ή διαγραφής από δείκτες και διεθνή στάνταρ, όπως οι δείκτες MSCI, FTSE και άλλοι.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι χρηματιστές μεταξύ των οποίων το μέλος του Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ Αλ. Σίνος, ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ Λάμπρος Σκιαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΔ Μπάμπης Εγγλέζος κ.α. τάσσονται κατά του βιαστικού ή… μεσοβέζικου ανοίγματος του Χ.Α.
Το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι οι… πωλήσεις θα είναι ελεύθερες, ενώ οι αγορές θα περνούν μέσα από το «φίλτρο» των capital controls, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Υπάρχει λοιπόν εύλογος φόβος για ξεπούλημα ανελέητο, χωρίς όρια και χωρίς… άμυνες, που θα γκρεμίσει με βίαιο τρόπο την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πολλά δισ. ευρώ!
Με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την περαιτέρω «καταστροφή» της ψυχολογίας αλλά και των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, σε μια κατατρεγμένη και ταλαιπωρημένη αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης