Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ενημερωθεί για την επίσημη θέση της Κομισιόν αναφορικά με το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα
Στα μέτρα του εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις νομικές δεσμεύσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες κατά τη διαδικασία σύνταξης του νέου Προγράμματος Μακροοικονομικής Προσαρμογής αναφέρεται σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο για το ευρώ (EuroSummit) του Ιουλίου, που προβλέπει την εξέταση μέτρων «για τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές» και σημειώνει ότι τόσο η Κομισιόν και η ΕΚΤ όσο και η Ελλάδα είναι δεσμευμένοι «κατά τη σύνταξη του Προγράμματος Μακροοικονομικής Προσαρμογής, να σέβονται απόλυτα το άρθρο 152 της ΣΛΕΕ για τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου και το άρθρο 28 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, για το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Εν συνεχεία, ο κ. Παπαδημούλης ζητά να ενημερωθεί ποια είναι η «επίσημη θέση της Κομισιόν αναφορικά με το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα», καθώς επίσης «με ποιο τρόπο θα εγγυηθεί ότι θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι δεσμεύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας».
Καταλήγοντας ρωτά την Κομισιόν «με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι στις διαδικασίες ανάλυσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγοράς εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και ποιες είναι οι «διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην περίπτωση της Ελλάδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης