Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύριε Τσίπρα, τώρα όχι kolotouba – Μην τα φορτώσετε ξανά στους ξένους – Σας παρακαλά όλη η κοινωνία

Κύριε Τσίπρα, τώρα όχι kolotouba – Μην τα φορτώσετε ξανά στους ξένους – Σας παρακαλά όλη η κοινωνία
Συμφωνία τώρα θέλει η κοινωνία - Όχι στη δόλια… εκτροπή μέσω καθυστέρησης και τις ευθύνες ξανά στους ανάλγητους δανειστές...
Η κοινωνία έχει γίνει μάρτυρας το προηγούμενο 5μηνο ενός θεάτρου δήθεν διαπραγμάτευσης, ένα κρυφτούλι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, με κυρίαρχο παίκτη και εμπνευστή τον κ. Βαρουφάκη.
Τίποτα δεν κινούνταν, πάντα έμπαιναν σκόπελοι, με την ελληνική πλευρά διαρκώς και κλιμακωτά να καλλιεργεί αντιευρωπαϊκό μένος, θολώνοντας το τοπίο με «τυφλά» non papers και διαρροές που διαψεύδονταν την επόμενη απ’ όλους τους ευρωπαίους.
Πλέον, ο κ. Βαρουφάκης – κατ’ απαίτηση σχεδόν των 17 υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης -αποπέμφθηκε, κάτι που δείχνει – τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό – ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί, έστω και τώρα, κατόπιν… εορτής και κατόπιν καταστροφής, να υπάρξει συμφωνία.
Η κοινωνία είναι στα κάγκελα, οι τράπεζες κλειστές, τα ATMs βγάζουν λίγα χρήματα, υπάρχει έλεγχος κεφαλαίων, η οικονομική λειτουργία έχει ακυρωθεί, ο τουρισμός έχει λιώσει, με εκατοντάδες χιλιάδες ακυρώσεις και δεκάδες χιλιάδες άτακτες αποχωρήσεις!
Η χώρα δεν αντέχει για μεγάλο διάστημα χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές.
Οι επιλογές δεν είναι πολλές.
Ο κ. Τσίπρας, πήρε την πρωτοβουλία που έπρεπε να είχε αναλάβει εδώ και καιρό, για εθνική συνεννόηση, καλώντας συμβούλιο πολιτικών αρχηγών χθες, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα.
Αυτό που καλείται τώρα ο κ. Τσίπρας είναι να «χτίσει» στο πολιτικό κεφάλαιο που έχει και είναι ενισχυμένο, να σηκώσει το βάρος και να οδηγήσει τη χώρα σε μια συμφωνία με τους δανειστές. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Το δυσμενές και απόλυτα καταστροφικό σενάριο

Υπάρχει και το (πολύ) δυσμενές σενάριο για τη χώρα, ήτοι να μην επιτευχθεί συμφωνία, να υπάρξει ξανά εμπλοκή, να βγουν ξανά δηλώσεις για «ωμό εκβιασμό από την πλευρά των δανειστών» και νέα διακοπή συζητήσεων.
Πόσο μπορεί να πάει αυτή η… ιστορία δεν το ξέρουμε, αν και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει σε βαθμό δραματικό πλέον.
Πάντως, παρά την αποπομπή Βαρουφάκη, οι ευρωπαίοι δε θα στρώσουν… χαλί στον κ. Τσίπρα, θα κρατήσουν την ίδια… θεσμική στάση, χωρίς να αποκλείονται μικρές παραχωρήσεις καλής θέλησης, ίσως με υπόσχεση για τακτοποίηση ζητημάτων στο χρέος σε εύλογο διάστημα.
Αν όμως υπάρξει εμπλοκή, δεν αποκλείεται να έχουμε δυσμενείς εξελίξεις και περαιτέρω απομόνωση της Ελλάδας από την Ε.Ε., που για άλλους βεβαίως ήταν και ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης εξ αρχής.
Μια ρήξη τώρα, εύλογα θα «στέγνωνε» την αγορά εντελώς από ευρώ και σχεδόν νομοτελειακά θα έφερνε τα ανταλλακτικά «χαρτιά», τα λεγόμενα IΟU που θα ήταν το πρόκριμα της δραχμής.
Αυτό θα σήμαινε την περαιτέρω κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα την πτώχευση του συνόλου των τραπεζών με πιθανό μεγάλο κούρεμα καταθέσεων και απαξίωση του κόπου πολλών ετών όλων των αποταμιευτών.

Όχι στη δόλια… εκτροπή μέσω καθυστέρησης

Ευχόμαστε να μη γίνουμε (ξανά) μάρτυρες αυτού του απίστευτου θεάτρου που έχει σκοτώσει όλη την κοινωνία.
Ευχόμαστε η (νέα) πίστη για συμφωνία να είναι πραγματική, να μην είναι ξανά τακτικοί ελιγμοί και… καθυστέρηση, έως ότου γίνει νομοτέλεια το στέγνωμα και η αναγκαστική «απόδραση» από το νόμισμα, μέσω τυπώματος… χαρτιών άλλου χρώματος!
Ελπίζουμε να μην ακούσουμε ξανά για εκβιαστικά διλήμματα και ανάλγητους ξένους, να μην φορτωθεί στους ξένους το αδιέξοδο που θα οφείλεται στη δική μας άρνηση για συμφωνία, γιατί θα «περάσει από το κόμμα».
Ελπίζουμε να μην ακούσουμε για την οικονομική ασφυξία που μας επέβαλαν οι εταίροι, (με τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και είδη διατροφής και την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων), κάτι που θα «νομιμοποιήσει» τότε τις κινήσεις της κυβέρνησης για… απόσχιση.
Θα ήταν εγκληματικό λάθος και παιχνίδι με το… διάβολο να υπάρξουν (ξανά) τέτοιοι χειρισμοί, που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ήδη κατεστραμμένη σχέση της χώρας με τους εταίρους.
Γιατί, ακόμη και η επιλογή για αλλαγή νομίσματος ή κάτι άλλο, προϋποθέτει διαφάνεια και κρίση από το λαό και όχι… εγκληματική καθυστέρηση μέσω λιώσιμου της οικονομίας, άρα δόλιας… εκτροπής.

Πρώτη ενημέρωση, Τρίτη 7 Ιουλίου 2015, 08:15 π.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης