Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Παπακωνσταντίνου σε P. Krugman: Εκπλήσσομαι με την ευκολία σας να προτείνετε το «Όχι» στον ελληνικό λαό

Γ. Παπακωνσταντίνου σε P. Krugman: Εκπλήσσομαι με την ευκολία σας να προτείνετε το «Όχι» στον ελληνικό λαό
Μέσα σε πέντε μήνες ο Αλέξης Τσίπρας κατέστρεψε όλα όσα είχε καταφέρει η Ελλάδα με οικονομικό και κοινωνικό πόνο
Επιστολή στους New York Times, με αφορμή δημοσίευμα του οικονομολόγου Paul Krugman, απέστειλε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, με την οποία εκφράζει την έκπληξη του για την στάση υπέρ του «Όχι» που λαμβάνει ο Krugman στο επικείμενο καθοριστικό δημοψήφισμα για την Ελλάδα.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες να καταστρέψει όσα με οικονομικό και κοινωνικό πόνο είχε επιτύχει η Ελλάδα.
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου:
«Στο άρθρο του στις 29 Ιουλίου, με τίτλο «Η Ελλάδα στον γκρεμό», ο Paul Krugman γράφει πως «οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν Όχι» και ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να εγκαταλείψει το ευρώ.
Εκπλήσσομαι με την ευκολία με την οποία ο κ. Krugman συμβουλεύει τον ελληνικό λαό, την ώρα που τα ATMs στην Αθήνα είναι άδεια, έχουν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί – ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ – και ουρές σχηματίζοντας σε βενζινάδικα και supermarkets και οι συντάξεις δεν καταβάλλονται.
Ο κ. Krugman αμέριμνα προσθέτει πως «τα περισσότερα και ίσως τα μεγαλύτερα από όσα φοβάστε ότι θα συμβούν από ένα ενδεχόμενο Grexit, ήτοι έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έχουν ήδη συμβεί».
Όντως; Ίσως έτσι να το αντιλαμβάνεστε στη Νέα Υόρκη, αλλά σίγουρα δεν είναι πως το αισθανόμαστε στην Αθήνα.
Ο κ. Krugman, μαζί με μια σειρά από περίφημους αμερικανούς οικονομολόγους, βλέπουν την Ελλάδα σαν να είναι παιδική χαρά και πεδίο για ντιμπέιτ υπέρ ή κατά της λιτότητας.
Μόνο που αυτό δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα.
Αναμφιβόλως υπήρξαν πολλά λάθη στα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα.
Αλλά αυτό που κατάφεραν οι προηγούμενες κυβέρνησης, από το 2010, με πρώτη την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχα ως υπουργός Οικονομικών, ήταν να αποφύγουν την κατάρρευση που βλέπουμε σήμερα.
Έπειτα από πέντε χρόνια τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών πόνων, η οικονομία το 2015 είχε αρχίσει να αυξάνεται.
Αυτό που βρισκόταν στο μέλλον της Ελλάδας ήταν η υπόσχεση για περαιτέρω κούρεμα του χρέους, αλλά και για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.
Πήρε μόλις πέντε μήνες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τα καταστρέψουν όλα, εξαιτίας ενός μείγματος ιδεολογικής τυφλότητας, έλλειψης κατανόησης των βασικών κανόνων της Ευρωζώνης, ασυγχώρητης μικροπολιτικής και απλής ανικανότητας.
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος για τις απαιτήσεις των δανειστών, που δίνει μια εβδομάδα (!) στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για κάτι που θα καθορίσει τη χώρα για γενιές.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι η Ελλάδα σήμερα οδεύει προς τον ολοκληρωτισμό.
Και ένα «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα φέρει την χώρα ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι προοδευτικοί, δεν θα πρέπει να παρέχουν καμία πνευματική κάλυψη για αυτό.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου»

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης