Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαβεβαιώσεις Draghi (EKT) στον Τσίπρα: Ασφαλείς οι τράπεζες όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα

Διαβεβαιώσεις Draghi (EKT) στον Τσίπρα: Ασφαλείς οι τράπεζες όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα
Σε νέα αύξηση του ορίου του ELA κατά 2 δισ. ευρώ προχώρησε η ΕΚΤ
(upd2)Διαβεβαιώσεις πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα παρείχε στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής τους το απόγευμα της Δευτέρας.
"Ο Draghi διαβεβαίωσε τον Τσίπρα πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα", σχολιάζει ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, όσο η Ελλάδα ακολουθεί πρόγραμμα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Draghi ασκεί μεγάλες πιέσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Όπως ανέφερε ήδη από νωρίς το www.bankingnews.gr, το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Η συνάντηση, η οποία προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής, χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς εξετάστηκε η στάση της ΕΚΤ απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, με αιχμή το ELA, σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη αναφέρει από το πρωί της Δευτέρας το www.bankingnews.gr, σε νέα αύξηση του ορίου του ELA κατά 2 δισ. ευρώ προχώρησε η ΕΚΤ αυξάνοντας την χρηματοδότηση σε έκτακτη παροχή ρευστότητας από 85,9 δισ. στα 87,9 δισ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο ELA και στις 19 Ιουνίου.
Οι εκροές καταθέσεων μόνο τον Ιούνιο έφθασαν στα 5,5 δισ. και ειδικά την Παρασκευή 19 ιουνίου έφθασαν στα 1,71 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του ELA κρατάει σε ισορροπία την ρευστότητα των τραπεζών που διαθέτουν 20-23 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων.
Η ΕΚΤ εφόσον υπάρξει συμφωνία Ελλάδος - δανειστών θα αυξήσει την περίμετρο των εγγυήσεων που δέχεται αυξάνοντας τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών σε collatrals.
Βραχυχρόνια επίσης εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί η πίεση στις καταθέσεις και θα υπάρξουν εισροές εφόσον κλειδώσει η συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης