Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρωπαίοι Πράσινοι: Ελλάδα και δανειστές να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ

Ευρωπαίοι Πράσινοι: Ελλάδα και δανειστές να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ
Έκκληση για επιστροφή στον παραγωγικό διάλογο προς την Ελλάδα και τους θεσμούς απηύθυναν οι συμπρόεδροι του ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων Rebecca Harms και Philippe Lamberts
Έκκληση για επιστροφή στον παραγωγικό διάλογο προς την Ελλάδα και τους θεσμούς απηύθυναν οι συμπρόεδροι του ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων Rebecca Harms και Philippe Lamberts, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
«Δεν υπάρχει χρόνος για αλληλοκατηγορίες, οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν άμεσα σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις.
Μια ελληνική χρεοκοπία με ή χωρίς επίσημη έξοδο από τη νομισματική ένωση θα ήταν καταστροφική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Πράσινοι - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως επισημαίνουν «το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης θα πέσει δυσανάλογα πάνω στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, σε εκείνους που ήδη υποφέρουν από την κρίση και τις συνέπειες των μη ισορροπημένων πολιτικών».
«Η Ευρώπη και οι ηγέτες των χωρών – μελών πρέπει να σκεφτούν καλύτερα τις αποφάσεις τους για τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες και να διευκρινίσουν τα κόστη και τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συμφωνίας.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για την υιοθέτηση των πιο επιτακτικών μεταρρυθμίσεων, πρέπει να αλλάξει το επίκεντρο της τρέχουσας στρατηγικής που αποτελείται από περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων, και το μόνο που μπορεί να επιδεινώσει είναι το σπιράλ της ύφεσης, να μεγεθύνει το βάρος του χρέους και εντέλει να εγγυηθεί μια καταστροφική χρεοκοπία.
Η επιμονή σε μια τέτοια στρατηγική όχι μόνο θα προκαλέσει περαιτέρω οικονομική ύφεση στην Ελλάδα αλλά θα έχει μαζικές επιπτώσεις και για τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης», τονίζουν ακόμα στην ανακοίνωσή τους.
Σύμφωνα με την ηγεσία των Πρασίνων για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει άμεσα να αποδεσμεύσει την τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 7,2 δις. ευρώ του προγράμματος στήριξης.
Παράλληλα, υποστηρίζουν, «οι πιστωτές θα πρέπει να κάνουν τις απαιτήσεις τους πιο ανθρώπινες και εφικτές».
Μια αναθεωρημένη στρατηγική, συνεχίζουν, απαιτεί περισσότερη ευελιξία αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 και τους μελλοντικούς στόχους για το ΑΕΠ.
«Η χώρα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή, με το σύστημα Υγείας ειδικά να χρειάζεται άμεσα υποστήριξη», τονίζουν επίσης αναφέροντας ότι 3 εκατ. Έλληνες δεν έχουν αυτή τη στιγμή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βασίζονται σε εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές.
«Η ΕΕ πρέπει να δείξει πώς μπορεί να βοηθήσει για να ξαναφτιαχτεί ένα λειτουργικό σύστημα Υγείας», προσθέτουν.
Τέλος, υπογραμμίζουν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα και να φέρουν σοβαρές προτάσεις για το χρέος της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «μια αναδιάρθρωση είναι πια αναπόφευκτη».
«Η Ευρώπη πρέπει επίσης να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και ένα ελληνικό σχέδιο επενδύσεων με χρηματοδότηση από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.
Αυτό το σχέδιο πρέπει να στοχεύει στην αυτάρκεια ενέργειας.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μια μέρα θα μπορούσε να κερδίσει την ανεξαρτησία της από ακριβές εξωτερικές πηγές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης