Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Χρειάζεται συμφωνία – Είναι προς το συμφέρον όλων – Ο χρόνος επείγει

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Χρειάζεται συμφωνία – Είναι προς το συμφέρον όλων – Ο χρόνος επείγει
Το blame game είναι πολύ συνηθισμένο στις διαπραγματεύσεις τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Την άποψη πως αυτό που χρειάζεται είναι μια συμφωνία, μια και είναι προς το συμφέρον όλων εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
«Ο χρόνος επείγει.
Στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά επιδιώκει την καλύτερη για την πλευρά της και για τα συμφέροντά της συμφωνία και εγώ στηρίζω πλήρως την ελληνική κυβέρνηση και την μάχη που δίνει» τόνισε σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Παπαδημούλης.
«Ποτέ δεν βάζω διορίες, τα όρια είναι αντικειμενικά και αφορούν τους πάντες.
Στο τέλος του μηνός λήγει η παράταση του ισχύοντος προγράμματος και μέχρι τότε πρέπει να έχει συμφωνηθεί η συνέχεια.
Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι όλες οι πλευρές μετά την εμπλοκή της Κυριακής έσπευσαν να σημειώσουν ότι δεν μιλάμε για ρήξη αλλά μιλάμε για μια διακοπή των συνομιλιών και ότι υπάρχει ανάγκη συμφωνίας γιατί η μη συμφωνία κοστίζει πολύ» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης γίνεται πάντα και μια αμοιβαία επίρριψη ευθυνών, το blame game είναι πάρα πολύ συνηθισμένο στις διαπραγματεύσεις.
Επειδή όμως τα χαρτιά έχουν δημοσιευτεί βλέπετε ότι η πρόταση εκ μέρους των δανειστών παρότι οι ίδιοι ισχυρίζονται το αντίθετο οδηγεί σε δραστικές μειώσεις συντάξεων χωρίς να εξαιρεί τις μικρές ή τις μεσαίες.
Χοντρό τσεκούρι, αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να το δεχτεί.
Είναι άλλο πράγμα να πεις «ναι το ασφαλιστικό μου θέλει αλλαγές, θέλει συμμάζεμα, θέλει μεταρρυθμίσεις» και άλλο πράγμα να δεχτείς με τον μπαλτά να κόβεις χαμηλές συντάξεις ή να καταργείς το ΕΚΑΣ.
Δεν έχω ακούσει έλληνα πολιτικό που να το προτείνει αυτό ακόμα και από τους πιο φιλομνημονιακούς» είπε ο κ.Παπαδημούλης.
Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «οι αποστάσεις μετά από αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο ξεκίνησαν».
«Χάρη σε αυτή την διαπραγμάτευση η κυβέρνηση ήδη έχει πετύχει κάποια πράγματα.
Πρώτα από όλα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα… με όρους τετραετίας η εξοικονόμηση μέτρων είναι περίπου 14 δις.
Εκτιμώ ότι χάρη στην προσπάθεια που γίνεται και επειδή η αποδοχή των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από τους δανειστές μας είναι ένα πρώτο σκαλοπάτι και για απομείωση του χρέους εκτιμώ ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για κάποια απομείωση του χρέους, με ρητή δέσμευση όχι μια γενικούρα-αέρας που δεν τηρείται, εκτιμώ ότι θα αποδώσει καρπούς.
Και επειδή φαίνεται ότι το Eurogroup δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία γιατί εκεί παίζει ισχυρό ρόλο ο κ.Schaeuble, τον οποίο ακόμη και ο γερμανικός τύπος τον καταγράφει ως εμπόδιο για την συμφωνία, εκτιμώ ότι η εντατική διαβούλευση που συνεχίζεται και δεν διακόπηκε ποτέ ακόμη και μετά την Κυριακή, μπορεί αν αποδώσει καρπούς πάνω από το Eurogroup με την βοήθεια φυσικά και των τεχνοκρατών που σημαίνει στο επίπεδο των ηγετών, που σημαίνει στη Σύνοδο Κορυφής» υπογράμμισε ο κ.Παπαδημούλης.
Όπως είπε, «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή από την Κυριακή το βράδυ και με την δήλωση Δραγασάκη και με την δήλωση Τσίπρα και με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώνει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να δουλέψει νυχθημερόν για να έχουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση και συμφωνία ακόμη και αν χρειαστεί να δουλεύουν επί 24 ώρες συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια.
Αυτή την ώρα που κορυφώνεται μια διαπραγμάτευση ο Τσίπρας και η κυβέρνηση, αρέσε ι- δεν αρέσει, εκπροσωπεί τη χώρα και για αυτό χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όσους διατυπώνουν δημόσιο λόγο»
«Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις για να υπάρξει αυτή η συμφωνία και αυτός ο ρεαλισμός της κυβέρνησης πρέπει να αντιστοιχηθεί με έναν ρεαλισμό και από την πλευρά των δανειστών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Αυτή την ώρα θα περίμενα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τον κ. Σαμαρά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία και κάνει υποχωρήσεις και την ώρα που ο ίδιος μιλάει για εθνική συνεννόηση να σηκώσει το τηλέφωνο όπως έκανε η κα Μπακογιάννη, όπως έκανε η κα Γεννηματά, όπως έκανε ο κ. Θεοδωράκης και να ζητήσει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων από τον πρωθυπουργό.
Δεν το έχει κάνει όπως θα περίμενα επίσης και από τους δημοσιογράφους οι οποίοι υμνολογούσαν το μνημόνιο, το Σαμαρά, το Βενιζέλο, την Τρόικα και λοιδορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ πέντε χρόνια, να αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι έχει και τσαγανό να το παλεύει και ρεαλισμό για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο κ.Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «όσο ισχυρότερο είναι το εσωτερικό μέτωπο, το κοινωνικό ,το πολιτικό τόσο πιο ισχυρή είναι και η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης που εκπροσωπεί τη χώρα».
«Αυτά είναι αλφαβήτα στην πολιτική και δυστυχώς ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ κηρύσσει στα λόγια την εθνική συνεννόηση αρνείται και την ενημέρωση, αρνείται και την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και αυτό δεν το θεωρώ θετικό, το θεωρώ λάθος.
Επανειλημμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ενημερώσει αμέσως και να ανταλλάξει απόψεις με όποιον αρχηγό κόμματος της Αντιπολίτευσης το ζητήσει.
Έκανε χρήση αυτού του πράγματος ο κ. Θεοδωράκης, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η κα Γεννηματά, η κα Μπακογιάννη και ακούω ότι ο κ. Σαμαράς αντί να κάνει το ίδιο είναι δυσαρεστημένος γιατί η κα Μπακογιάννη ζήτησε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό μα είναι αυτό εθνική συνεννόηση;» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης