Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κομισιόν σε Παπαδημούλη: Η Ελλάδα να επαναφέρει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα

Κομισιόν σε Παπαδημούλη: Η Ελλάδα να επαναφέρει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα
Μετά και την απάντηση της αρμοδίου Επιτρόπου, ποιοι από τους δανειστές δεν θέλουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, διερωτάται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φέρνει τους δανειστές της Ελλάδας για τις ακραίες θέσεις που εκφράζουν σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα η επίτροπος Απασχόλησης, Marianne Thyssen, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την απάντηση της επιτρόπου σε σχετική ερώτησή του για το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζητούσε από τα κράτη-μέλη να «υπερασπιστούν τη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, αλλά και να νομοθετήσουν την επαναφορά των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, που καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, στο όνομα των πολιτικών οικονομικής προσαρμογής».
Πιο συγκεκριμένα, η επίτροπος Thyssen στην απάντησή της αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που έχουν τα κράτη-μέλη απέναντι στις Διεθνείς Συμβάσεις που έχουν υπογράψει για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, σημειώνοντας αναφορικά με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σε χώρες, όπως η Ελλάδα, ότι «αν και η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στα θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ευελπιστεί ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα ανταποκριθούν μέσω των καθιερωμένων διαδικασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Εν συνεχεία, η επίτροπος Απασχόλησης, αφού υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή προωθεί τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο όλων των πολιτικών της και συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το Συμβούλιο της Ευρώπης», τονίζει ότι η Κομισιόν «έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση που προτάθηκαν πρόσφατα, την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη να βελτιωθεί η λειτουργία του κοινωνικού διαλόγου, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός σε εθνικό επίπεδο».
Πολλά ερωτηματικά για τη στάση που κρατούν οι δανειστές, ωστόσο, γεννά το κείμενο των «Ολοκληρωμένων Κατευθυντήριων Γραμμών για την Απασχόληση», που υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. (ECOFIN) στις 02/03/15, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών του Eurogroup, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο κατώτερος μισθός, εκτός από την ανταγωνιστικότητα, οφείλει να εκφράζει και τα επίπεδα φτώχειας μιας χώρας.
Σημειώνεται, συγκεκριμένα, στις κατευθυντήριες γραμμές, ότι «κατά τον καθορισμό των ελάχιστων μισθών, τα κράτη μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να εξετάσουν τις συνέπειές τους για τη φτώχεια στην εργασία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα».
Καταλήγοντας στην απάντησή της η ευρωπαία επίτροπος περιγράφει τη χρηματοδοτική στήριξη που δύναται να παράσχει ο κοινοτικός προϋπολογισμός στην Ελλάδα για την τόνωση της απασχόλησης, σημειώνοντας ότι «η Ε.Ε. παρέχει επίσης χρηματοδοτική στήριξη, ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων.
»Κατά την περίοδο 2014-20, το Ταμείο και η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων θα παράσχουν από κοινού χρηματοδότηση ύψους άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή των πολιτικών σχετικά με την απασχόληση και των κοινωνικών πολιτικών στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Μετά και την απάντηση της αρμοδίου Επιτρόπου, τελικά ποιοι από τους δανειστές δεν θέλουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και την αύξηση του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα;».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης