Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διάσταση απόψεων Βαρουφάκη - Schaeuble για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα - Συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση

Διάσταση απόψεων Βαρουφάκη - Schaeuble για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα - Συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση
Σημαντική συνάντηση Βαρουφάκη με Schaeuble μετά την συνάντηση των G7 και πριν την Σύνοδο Κορυφής
(upd4)Διάσταση απόψεων όχι ως προς τη δομή αλλά ως προς τη λύση του ελληνικού προβλήματος, διαπιστώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfang Schaeuble στο Βερολίνο.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά το πέρας της συνάντησης ότι
ότι υπήρξε κοινός τόπος ως προς τη δομή του προβλήματος, διαφορετική προσέγγιση ως προς το είδος της λύσης».
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μακρά και επικοδομητική, σε φιλικό κλίμα, τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του. 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τον Γερμανό ομόλογό του αλλά συζήτησε.
Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης τις επόμενες μέρες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο:
«Ο κ. Schaeuble και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση.
Οι στιγμές είναι δύσκολες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ», ενώ έκανε λόγο και για «ιστορικό καθήκον».
«Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια.
Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία».
«Δεν διαπραγματευόμασταν.
Θέταμε κοινό τόπο», απάντησε ο υπουργός ερωτώμενος εάν τέθηκε θέμα υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά.
Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο μετά από αίτημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνάντησης. 

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Παρά το τεράστιο χάσμα και τις διαφορές, οι επαφές μεταξύ της Ελλάδος και της πολιτικής ελίτ και των θεσμών της Ευρώπης εντείνονται με στόχο τη συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση.
Η συνάντηση αυτή είναι κρίσιμη για τρεις λόγους. 
Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στο Βερολίνο για να πραγματοποιήσει μια ομιλία ενώ είχε ζητήσει από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ συνάντηση για την Τρίτη 9 Ιουνίου, ωστόσο η Schaeuble καθόρισε την συνάντηση για σήμερα 8 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση:
1)Πραγματοποιείται μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις Juncker με Τσίπρα όπου εκατέρωθεν απορρίφθηκαν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν.
2)Η συνάντηση Βαρουφάκη και Schaeuble πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Merkel, Hollande και Τσίπρα στις 10 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και νωρίτερα από την επόμενη συνάντηση Τσίπρα με Juncker, ο οποίος δηλώνει απογοητευμένος με τον Τσίπρα.  
3)Η συνάντηση Βαρουφάκη και Schaeuble πραγματοποιείται μετά την συνάντηση των G7 και την παρέμβαση Obama ο οποίος ζήτησε λύση χωρίς να προκληθεί αστάθεια στις αγορές.
Ταυτόχρονα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Wolfgang Schaeuble με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ Jack Lew.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γερμανός υπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά την άποψη ότι «εάν οι αμερικανοί επιθυμούν τόσο πολύ να λυθεί το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσαν να συμβάλλουν οικονομικά κι εκείνοι για τη σωτηρία της χώρας».
Συγκεκριμένα, ζήτησε 50 δισ ευρώ από τον αμερικανό ομόλογό του.
Εν τω μεταξύ απογοητευμένος από την ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. C. Juncker από την Βαυαρία όπου βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής των G7.
O κ. Juncker, εξάφρασε την αγανάκτηση του για τον τρόπο με τον οποίο ο Α. Τσίπρας κατήγγειλε τους όρους των δανειστών ως «παράλογους» στο ελληνικό κοινοβούλιο και είπε ότι ενώ θεωρεί τον Α. Τσίπρα φίλο, "προκειμένου να παραμείνουμε φίλοι θα πρέπει να σεβαστούμε κάποιους ελάχιστους κανόνες".
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε να δεχθεί τηλεφώνημα του Α. Τσίπρα, εξαιτίας της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι αναμένει τις διαπραγματεύσεις με τον κ.  Τσίπρα και τους άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 10 Ιουνίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης