Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλησιάζει η ώρα του Τσίπρα – Σηκώνει μόνος το βάρος (και το αποτέλεσμα) των διαπραγματεύσεων

Πλησιάζει η ώρα του Τσίπρα – Σηκώνει μόνος το βάρος (και το αποτέλεσμα) των διαπραγματεύσεων
Έρχεται η στιγμή των οριστικών αποφάσεων…
Η ώρα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πλησιάζει.
Αυτός είναι που μέσα στα επόμενα 24ωρα θα επωμιστεί την ευθύνη και θα λάβει τις μεγάλες αποφάσεις για το που και το πώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις.
Η θέση του είναι εξαιρετικά δυσχερής.
Από τη μια έχει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια συμφωνία, η οποία όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά ενδεχομένως και από την ίδια την κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, δέχεται εντονότατες πιέσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως π.χ. από τον Martin Schulz, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να γίνει δεκτή η εν λόγω πρόταση, διότι ο χρόνος τελειώνει και η μη συμφωνία θα έχει δραματικές συνέπειες για την χώρα.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πάρω πάνω του τη διαπραγμάτευση (και είναι αυτός τον οποίο εμπιστεύονται από όλη την κυβέρνηση οι Έλληνες πολίτες), είναι αντιμέτωπος και με το εσωτερικό του κόμματος του.
Ο Π. Λαφαζάνης βλέπει μικρά περιθώρια συμφωνίας με τους δανειστές, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να τσακίσουν κοινωνικά την χώρα και να εξευτελίσουν την κυβέρνηση και θεωρεί ότι η δραχμή δεν θα επιφέρει και βιβλική καταστροφή.
Ο Αλ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι η πρόταση των θεσμών οδηγεί σε κοινωνική γενοκτονία και εθνική εκκαθάριση, ότι οι εκλογές απομακρύνονται και ότι η συμφωνία θα έρθει και θα είναι επώδυνη.
Ο Αλ. Φλαμπουράρης εκτιμά ότι μια οριστική αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, θα αύξανε την πιθανότητα προσφυγής στο λαό, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι η πρόταση Juncker ήταν περισσότερο επώδυνη από το mail Χαρδούβελη.
Και όλα αυτά την ώρα που η όποια συμφωνία υπάρξει, θα πρέπει να περάσει από το ΣΥΡΙΖΑ και από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία.
Την επιζητά άλλωστε με σαφή τρόπο η πλειοψηφία των πολιτών, η οποία επιπλέον απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την «επαναστατική διάθεση» που διατυπώνουν ο κ.Λαφαζάνης και η Πλατφόρμα του.
Εξίσου προφανές είναι ότι οι εκλογές δεν θα λύσουν τίποτα ουσιώδες, απλώς θα αποτελέσουν το άλλοθι στους βουλευτές, στους υπουργούς και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την «στροφή τους στο ρεαλισμό» και θα αποσυμπιέσουν την πίεση που δέχονται σε σχέση με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες.
Όμως δεν υπάρχει χρόνος ούτε για υπεκφυγές ούτε για τακτικισμούς.
Η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει, και ο κ.Τσίπρας σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος όχι μόνο με το κόμμα, την κυβέρνηση και τους εταίρους του αλλά και με την ίδια την ιστορία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης