Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κατάσταση είναι αδιέξοδη – Πληθαίνουν οι «φωνές» αντίδρασης στο ΣΥΡΙΖΑ – Δύσκολο να περάσουν τέτοια μέτρα

Η κατάσταση είναι αδιέξοδη – Πληθαίνουν οι «φωνές» αντίδρασης στο ΣΥΡΙΖΑ – Δύσκολο να περάσουν τέτοια μέτρα
Η κατάσταση είναι αδιέξοδη - Δύσκολο να περάσουν τα μέτρα, ενώ αν περάσουν, δύσκολο να εφαρμοστούν - Ποιος, με ποια ιδεολογική «κάλυψη» θα μπορέσει να εφαρμόσει πολιτικές εξαιρετικά δύσκολες και αντιδημοφιλείς;
Σε εξαιρετικά δύσκολο μονοπάτι βαδίζει πλέον η χώρα καθώς μετά από τέσσερις μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τίποτα δε δείχνει ότι το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία θα αρθεί σύντομα.
Ακόμη και να επιτευχτεί μια συμφωνία, κάτι εξαιρετικά δύσκολο με τα υπάρχοντα δεδομένα (επαναλαμβάνουμε υπάρχοντα δεδομένα και όχι… επιθυμίες ή προφητείες), το ερώτημα είναι πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις από μια κυβέρνηση που δεν τις πιστεύει!
Πως θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές κοινωνικών παροχών, συντάξεων, ΕΚΑΣ κ.λπ.) από μια κυβέρνηση που έχει «χτίσει» όλο το ιδεολόγημά της πάνω σε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές;
Εχθρός της κυβέρνησης, είναι πρωτίστως ο… εαυτός της και κυρίως το προεκλογικό παρελθόν της. Αυτό, είναι εξαιρετικά νωπό για να ξεχαστεί ή να υποτιμηθεί και αυτό δεν θα πρέπει κανείς να το ξεχνά.
Παράλληλα, μετά το γενικευμένο – εύλογα – σοκ που καταγράφεται ύστερα από τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, πληθαίνουν οι «φωνές» αντίδρασης μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρα όπως μείωση συντάξεων, ΕΚΑΣ κ.α. δεν φαίνεται να μπορούν να «περάσουν» από την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης.
Παρ’ ότι κάποιοι καλλιεργούν κλίμα συναίνεσης και… εύκολης «πειθαρχίας», η προσωπική μας άποψη είναι ότι τα δύσκολα, τα εξαιρετικά δύσκολα και περιπετειώδη – σε πολιτικό επίπεδο – είναι μπροστά μας.
Ήδη αρκετοί βουλευτές και στελέχη έχουν παραδεχτεί ότι τα μέτρα σοκ των δανειστών που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερα από το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη! Αυτό, σημειολογικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς πάνω στο… βδελυρό e-mail Χαρδούβελη είχε «χτιστεί» ένα μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής μάχης, αλλά και ένα μεγάλος μέρος της ρητορικής της κυβέρνησης μετεκλογικά.
Πως θα ψηφίσει μέτρα η κοινοβουλευτική ομάδα που ευθαρσώς στελέχη της έχουν παραδεχτεί ότι είναι πολύ χειρότερα από το e-mail Χαρδούβελη, που εν πολλοίς ήταν και η αιτία ρήξης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
Η κατάσταση λοιπόν δείχνει αδιέξοδη. Είναι αδιέξοδη, ασχέτως αν αρκετοί τονίζουν ότι – είτε έτσι, είτε αλλιώς – θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη να περάσουν τα μέτρα.
     Παράλληλα, με νέο άρθρο η Αριστερή Πλατφόρμα στον ιστότοπο iskra.gr καλεί σε άμεση ρήξη και στάση πληρωμών! Ευθαρσώς, χωρίς δεύτερες σκέψεις, καλεί σε στάση πληρωμών και αλλαγή «παιχνιδιού».
Μέσα σ’ αυτό τον αναβρασμό και το… μωσαϊκό τάσεων, απόψεων, ιδεολογιών όποιος υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα περάσουν με ευκολία, είναι τουλάχιστον αιθεροβάμων. Και μάλιστα αδικαιολόγητα.
Το κυριότερο βεβαίως πρόβλημα, επαναλαμβάνουμε, είναι το… μετά για την κυβέρνηση. Είτε ψηφιστούν, είτε όχι, η κυβέρνηση έχει ιδεολογικοπολιτικές «δεσμεύσεις» κατά τέτοιων πολιτικών.
Και να ψηφιστούν τα μέτρα και να πάρει τις πρώτες ανάσες ρευστότητας η χώρα, οι ξένοι θα βάλουν ρήτρες τήρησης και εφαρμογής του προγράμματος.
Ποιος, με ποια στελέχη, με ποια ιδεολογική «κάλυψη» θα μπορέσει να εφαρμόσει πολιτικές εξαιρετικά δύσκολες, δύσβατες, αφιλόξενες και κυρίως αντιδημοφιλείς;
Εξαιρετικά δύσκολη λοιπόν η κατάσταση, άρα ίσως το αδιέξοδο κάποιοι να επιλέξουν να το λύσουν με εκλογές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης