Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξεταστική για μνημόνιο: Τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Μίχαλο (ΕΒΕΑ)

Εξεταστική για μνημόνιο: Τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Μίχαλο (ΕΒΕΑ)
Το μνημόνιο σημείωσε ότι «ήταν άκρως καταστροφικό» και υποστήριξε ότι το μείγμα της πολιτικής του «δεν βοήθησε αλλά απορύθμισε την ελληνική οικονομία»
Τεράστιες ηθικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη κυβέρνηση του, επέρριψε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μνημόνια.
Τον κατηγόρησε για τη διόγκωση του ελλείμματος αλλά και για έλλειψη αξιοπιστίας αναφερόμενος σε βαρύγδουπες δηλώσεις τόσο του πρώην πρωθυπουργού όσο και στελεχών της κυβέρνησης του.
«Είναι σαφές ότι το έλλειμμα διογκώθηκε για να υπαχθούμε στο ΔΝΤ. Είχε πλήρη εικόνα ο κ. Παπανδρέου για την κατάσταση της χώρας μας.
Ο τότε διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, είχε πλήρως ενημερώσει όλους για τα στοιχεία που υπήρχαν και απεικόνιζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Όχι μόνο υπέγραψαν την δανειακή σύμβαση στα τυφλά, αλλά υπήρξαν και ανώτατα στελέχη που είχαν πει ότι δεν την διάβασαν.
Προσωπικά, επιχείρησα επανειλημμένα να έρθω σε επαφή με τον τότε πρωθυπουργό, για να έχουμε τη δανειακή σύμβαση στα χέρια μας. Δυστυχώς δεν μπορούσα να το καταφέρω.
Ήμουν έτοιμος να στείλω εξώδικο, ωστόσο καταφέραμε να πάρουμε το αγγλικό κείμενο από την ΕΕ και από ευρωπαίο αξιωματούχο που γνώριζα.
Αυτά ήταν γελοία πράγματα, δυστυχώς όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Εξάλλου σχολίασε: «Ποια πραγματική αξιοπιστία όμως μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου; Τι εικόνα παρουσίασε όταν διαπόμπευε τη χώρα του λέγοντας στους εταίρους ότι έχουμε μπαταξήδες ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλούσε για Τιτανικό;»
Για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ «η απαρχή του κακού σε ηθικό επίπεδο, ήταν το 2010 με την προεργασία του μνημονίου να γίνεται ερήμην του ελληνικού λαού», ενώ υποστήριξε ότι αν υπήρχε ποικιλοτρόπως μια συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή που την επεδίωκε στην απαρχή της δύσκολης περιόδου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
«Τα μέτρα που είχε προαναγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε τέλη του 2009, δεν προχώρησε όμως δυστυχώς στη πολιτική που χρειαζόταν ο τόπος. Δεν είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και δεν πήρε ούτε ένα μέτρο συσταλτικής αντιμετώπισης της κρίσης.
Αν τότε η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πάρει διαρθρωτικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2010, δεν υπήρχε περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ.
Οι ευθύνες εκείνη την εποχή του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήταν τεράστιες.
Εκείνο που δεν χρειαζόταν η χώρα ήταν να την βάλεις στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβεις κομμάτια», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.
Όσο για το μνημόνιο σημείωσε ότι «ήταν άκρως καταστροφικό» και υποστήριξε ότι το μείγμα της πολιτικής του «δεν βοήθησε αλλά απορύθμισε την ελληνική οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης