Τελευταία Νέα
Πολιτική

Telegraph: Μήπως ο Τσίπρας έχει επιλέξει επιστροφή στη δραχμή; - Πιο κοντά η πτώχευση της Ελλάδας

tags :
Telegraph: Μήπως ο Τσίπρας έχει επιλέξει επιστροφή στη δραχμή; - Πιο κοντά η πτώχευση της Ελλάδας
Οι δανειστές δεν κάνουν πραγματικές υποχωρήσεις στις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης
Την θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην πτώχευση διατυπώνει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αναφέροντας πως οι δανειστές δεν κάνουν πραγματικές υποχωρήσεις ως προς τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.
Το δημοσίευμα διερωτάται «μήπως τελικά ο Τσίπρας έχει πειστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με ανεκτούς όρους και έχει αποφασίσει επιστροφή στη δραχμή και όσα κάνει γίνονται για να δείξει ότι η Ελλάδα εξωθείται στο Grexit».
Η Telegraph κάνει λόγο για «μια ολοένα και πιο επικίνδυνη αναμέτρηση» Ελλάδας-πιστωτών, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν αποστείλει η μία στην άλλη τα τελικά κείμενα των προτάσεών τους, τα οποία είναι «ασύμβατα» μεταξύ τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση εκ μέρους των δανειστών είναι υπό τη μορφή τελεσίγραφου, το λεγόμενο «take-it-or-leave-it», ενώ από την άλλη «ο Αλέξης Τσίπρας προκατέβαλε την κίνηση των ορμητικών νερών (των προτάσεων των δανειστών) μέσα από τις δικές του προτάσεις, με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ αποδέχεται εκ των προτέρων πως δεν θα γίνουν αποδεκτές από τους τεχνοκράτες».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η πολιτική απόφαση και αυτό ερμηνεύεται από τη φράση του: «Η απόφαση εναπόκειται τώρα στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης».
«Ο κ. Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να δείξει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο κύριος της μοίρας της» επισημαίνει η Telegraph, αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που καταθέτει προτάσεις».
«Αν και ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού στον οποίο ανέφερε ότι οι δυνάμεις της ΕΕ θέλουν να δώσουν ένα παράδειγμα πετώντας την Ελλάδα έξω έτσι ώστε καμία άλλη χώρα να μην τολμήσει να αμφισβητήσει τη λιτότητα ή το δόγμα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, είναι σε μια μαρξιστική γλώσσα, η απειλή του να χρεοκοπήσει και να πυροδοτήσει μια στρατηγική κρίση στην ευρωζώνη είναι μια βυζαντινής καταβολής πονηριά αρκεί κάποιος να ακούσει προσεκτικά τα λόγια του: «Αν κάποιος κατά κάποιο τρόπο πιστεύει ή θέλει να πιστεύει ότι αυτή η απόφαση αφορά μόνο την Ελλάδα, κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Θα τους πρότεινα να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”» τονίζει το δημοσίευμα.
«Μήπως τελικά ο Τσίπρας έχει πειστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με ανεκτούς όρους και έχει αποφασίσει επιστροφή στη δραχμή και όσα κάνει γίνονται για να δείξει ότι η Ελλάδα εξωθείται στο Grexit;.
Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για το κατά πόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια συμφωνία με ανεκτούς όρους είναι αδύνατη και μπορεί ήδη να έχει παραιτηθεί στην πτώχευση και σε μια επιστροφή στη δραχμή παρά στο να προδώσει τον σκοπό του.
Αν είναι έτσι, η στρατηγική σε αυτό το σημείο είναι να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την οριστική ρήξη, ώστε να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι θα εξαναγκαστεί σε Grexit» επισημαίνει η Telegraph.
«Το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θέλει στην πραγματικότητα να υποχωρήσει με σκοπό να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, είναι κάτι μη ξεκάθαρο.
Πέταξε το γάντι (στην άλλη πλευρά) με ένα γεμάτο ένταση άρθρο στη Le Monde την Κυριακή, κατηγορώντας τους δανειστές ότι έχουν παράλογες απαιτήσεις και για ασφυκτική δημοκρατία στην Ευρώπη» γράφει η Telegraph.
Στο ίδιο δημοσίευμα, ο οικονομολόγος του Oxford Economics, Gabriel Sterne, επισημαίνει ότι είναι επιφανειακή η επικρατούσα αφήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνεχώς λάθη και οδεύει προς την καταστροφή, γιατί βασίζεται στη βεβαιότητα ότι ο Τσίπρας θέλει πάση θυσία να μείνει στο ευρώ, κάτι που ίσως να μην ισχύει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης