Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πολιτικά διαχειρίσιμη και οικονομικά βιώσιμη» συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση - Όχι σε συγχώνευση των δόσεων στο ΔΝΤ

«Πολιτικά διαχειρίσιμη και οικονομικά βιώσιμη» συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση - Όχι σε συγχώνευση των δόσεων στο ΔΝΤ
Η Αθήνα εκπέμπει προς τα έξω ότι έχει τη διάθεση στο μέτρο του δυνατού να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις
Πρωτοβουλίες για να υπάρξουν συγκλίσεις και να γεφυρωθούν τα σημεία διαφωνιών με του τρεις θεσμούς παίρνει η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να αναζητούν κάθε δυνατή πρόταση που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία για την επίτευξη μιας συμφωνίας «πολιτικά διαχειρίσιμης και οικονομικά βιώσιμης».
Ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, μεταφέροντας στις αποσκευές του, το προσχέδιο της συμφωνίας που έχει ήδη καταρτίσει η ελληνική πλευρά και το οποίο έχει αποσταλεί στους δανειστές από τη Δευτέρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με στόχο να γίνει πολιτική διαπραγμάτευση και να επέλθει η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Ήδη το 47σέλιδο κείμενο που έχουν στα χέρια τους οι τρεις θεσμοί αποτελεί συρραφή προτάσεων, αντιπροτάσεων αλλά και εναλλακτικών λύσεων στα σημεία που οι πιστωτές, είτε διαφωνούν μεταξύ τους, είτε συμφωνούν πως δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά πιέζοντας τη διαπραγμάτευση και απομακρύνοντας τη συμφωνία.
Μάλιστα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε αργά χθες το βράδυ ότι το κείμενο προτάσεων της ελληνικής πλευράς στην ουσία «είναι η καταγραφή του συνόλου των διαπραγματεύσεων» και συμπλήρωνε πως «δεν έχει τη μορφή τελεσιγράφου αλλά αποτελεί τη συμβολή της ελληνικής πλευράς για να υπάρξουν δυνατότητες προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας».
Ωστόσο η ίδια πηγή ξεκαθάριζε ότι οι προτάσεις που υπάρχουν στο ελληνικό κείμενο κινούνται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και δεν ακυρώνουν τις βασικές κόκκινες γραμμές.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και τις προτάσεις η ίδια πηγή παρέπεμπε στο άρθρο του πρωθυπουργού στην γαλλική εφημερίδα Le Μonde.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πεδίο σύγκλισης στο ζήτημα του ΦΠΑ με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην εφαρμογή τριών συντελεστών (6% - 11% - 23%), πρόταση που όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου θα έχει άμεση απόδοση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και δημιουργεί ανακατανομή των φορολογικών εισοδημάτων.
Σε ό,τι αφορά το αγκάθι του ασφαλιστικού η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν αποδέχεται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ στα εργασιακά παραμένουν οι κόκκινες γραμμές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξε αναβολή της συνεδρίασης του Brussels Group ακριβώς για να συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών το κείμενο προτάσεων της ελληνικής πλευράς, με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος να εκτιμά πως επιχαίρεται από την πλευρά των θεσμών να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ του ελληνικού κειμένου και των προτάσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Ενδεικτικό των έντονων διεργασιών είναι ότι και χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε πολύωρη συνεργασία μέχρι αργά το βράδυ με τον πρωθυπουργό.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά το κομβικό θέμα της καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ η κυβέρνηση το συσχετίζει με το αν θα κλειδώσει η συμφωνία και επιλυθεί μακροπρόθεσμα το ζήτημα ρευστότητας, με την Αθήνα να εκπέμπει προς τα έξω ότι έχει τη διάθεση στο μέτρο του δυνατού να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις. Επιπλέον από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν στα σχεδιά τους τη συγχώνευση των δόσεων και την συνολική αποπληρωμή στο τέλος του μήνα.
«Θέλουμε και στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης να επιλυθεί το ζήτημα της Ελλάδας και όχι να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ανάσα και να βγει το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού συμπληρώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο που να αποκαθιστά τη ρευστότητα και τη σταθερότητα της ελληνικής κοινωνία ώστε να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά μέχρι το τέλος του 2016».
Μάλιστα η ίδια πηγή επαναλάμβανε ότι μέσα στη συμφωνία πρέπει να γίνεται σαφέστατη αναφορά για την απομείωση του χρέους, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα επιθυμεί ισχυρή δέσμευση από τους εταίρους και πιστωτές που θα συνοδεύεται από οδικό χάρτη.
Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν ότι η αναμενομένη εντός των επόμενων ωρών απάντηση των θεσμών επί του ελληνικού κειμένου ενδέχεται να είναι απλά η πρόταση των θεσμών.
Την ίδια ώρα οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία μπορεί να κλείσει και πως το τελικό κείμενο των θεσμών αναμένεται να παρουσιαστεί στην Ελλάδα σήμερα Τετάρτη.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει με βάση αυτό το κείμενο μία «γρήγορη απόφαση», ενώ στο πλαίσιο των προσπαθειών να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος δεν αποκλείεται να υπάρξουν τηλεδιασκέψεις αλλά και κατ' ιδίαν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Πάντως από την πλευρά τους οι δανειστές δεν θέλουν να φανεί πως στέλνουν τελεσίγραφο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ανεξάρτητα από το τεχνικό επίπεδο της συμφωνίας, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οι πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 2 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης