Τελευταία Νέα
Πολιτική

Soini (ΥΠΕΞ Φινλανδίας): Η Ελλάδα δεν ανήκει στην Ευρωζώνη - Δεν είναι ανταγωνιστική

Soini (ΥΠΕΞ Φινλανδίας): Η Ελλάδα δεν ανήκει στην Ευρωζώνη - Δεν είναι ανταγωνιστική
Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Soini δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ισχυρισμό ότι το κόμμα του δεν είναι «εξτρεμιστικό», αλλά απλώς «δημοφιλές»
Εκτός Ευρωζώνης θέλει την Ελλάδα ο νέος φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Timo Soini, ωστόσο υποστηρίζει πάντως ότι ο ίδιος δεν είναι εξτρεμιστής, αλλά απλώς βρίσκεται «κοντά στον λαό», σημειώνει η Deutsche Welle.
«Ο λαϊκισμός στην πολιτική» ήταν ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας του στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Τελικά έγινε ο ίδιος πολιτικός: το 1995 ο Τίμο Σόινι ίδρυσε το κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί», την ηγεσία του οποίου ανέλαβε δύο χρόνια αργότερα.
Επικρίνοντας την ΕΕ έγινε ευρωβουλευτής, ενώ στις εθνικές εκλογές του Απριλίου κατέγραψε το καλύτερο, μέχρι στιγμής, εκλογικό αποτέλεσμα, αναδεικνύνοντας τους «Αληθινούς Φινλανδούς» δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Στα 53 του χρόνια ο Timo Soini, έχει αναλάβει πλέον το υπουργείο Εξωτερικών.
Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Soini δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ισχυρισμό ότι το κόμμα του δεν είναι «εξτρεμιστικό», αλλά απλώς «δημοφιλές».
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν απλώς «δεξιό λαϊκιστή».
«Δεν αποτελούμε κίνδυνο για κανέναν» υποστηρίζει.
«Είμαστε εδώ για τον λαό της Φινλανδίας.
Στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκουμε στην ίδια πολιτική ομάδα με τους βρετανούς συντηρητικούς, το πολωνικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνηςʼ και την ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Δεν είμαστε εξτρεμιστές, αλλά συντηρητικοί. Είμαστε κόμμα που πρεσβεύει συντηρητικές αξίες».
Η αλήθεια είναι ότι ο Soini έχει απομακρύνει πολλά «επώνυμα» εξτρεμιστικά στοιχεία από το κόμμα του.
Ο πολιτικός αναλυτής Έρκα Ράιλο από το πανεπιστήμιο του Τούρκου λέει ότι τα εξτρεμιστικά στοιχεία δεν αποτελούν τη «βιτρίνα» των «Αληθινών Φινλανδών». Από την άλλη πλευρά ωστόσο «είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει τόσους πολλούς περιορισμούς στη μετανάστευση, ώστε κατά βάση πρόκειται για ένα ‘αντι-μεταναστευτικόʼ κόμμα» .
Soini: Η Ελλάδα δεν ανήκει στην ευρωζώνη
Συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ο Soini θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος ανήκει σε διαμετρικά αντίθετο πολιτικό χώρο. «Θα έχουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις» λέει ο αναλυτής Έρκα Ράιλο.
«Η θέση της Φινλανδίας για το ελληνικό ζήτημα είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες είχαν απαιτήσει από την Ελλάδα εγγυήσεις για την παροχή βοήθειας το 2011. Με τους ‘Αληθινούς Φινλανδούςʼ στην κυβέρνηση η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη».
Η παραδοσιακή θέση του Timo Soini είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί «δεν είναι ανταγωνιστική».
Αλλά ο αρχηγός των «Αληθινών Φινλανδών» επιμένει ότι δεν είναι ο μόνος στη χώρα του, που εκφράζει αυτήν την άποψη.
«Είναι μία άποψη πολύ διαδεδομένη.
Μπορεί εμείς να είμαστε οι δριμύτεροι επικριτές, αλλά υπάρχει ένα είδος συμφωνίας στο ζήτημα αυτό.
Πιστεύω ότι η φινλανδική κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα διστακτική στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα με χρήματα των φινλανδών φορολογουμένων, όταν μάλιστα η βοήθεια αποσκοπεί στη διάσωση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών». Όσο για τη γενικότερη πολιτική της Φινλανδίας, ο Timo Soini τονίζει ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΕΕ χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις».
Σε τελική ανάλυση πάντως, ο αναλυτής Έρκα Ράιλο δεν θεωρεί πιθανή μία ριζική αναθεώρηση της φινλανδικής πολιτικής απέναντι στην Ευρώπη.
«Θα με εξέπληττε, εάν οι «Αληθινοί Φινλανδοί» ασκούσαν τόσο μεγάλη επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Στη Φινλανδία η εξωτερική πολιτική έχει κοινούς παρονομαστές σε όλα τα κόμματα και μία αλλαγή κυβέρνησης δεν ανατρέπει τα δεδομένα» επισημαίνει ο Ράιλο.
Αν μη τι άλλο, ο Timo Soini φαίνεται να υπαναχωρεί από μία βασική θέση του κόμματός του: την αντίθεσή του σε πιθανή ένταξη της «ουδέτερης» Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Υποστηρίζει ότι θέλει να «εξετάσει» τα πλεονεκτήματα που θα είχε η συμμετοχή στην Ατλαντική Συμμαχία υπό των πρίσμα της γεωπολιτικής «απειλής» εκ μέρους της Ρωσίας.
Η προηγούμενη φινλανδική κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει να προσεγγίσει το ΝΑΤΟ, αλλά η πλειοψηφία των Φινλανδών εκφράζει αντίθετη άποψη.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης