Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Tσίπρα με Μerkel και Hollande - Πολιτική συμφωνία επιδιώκει ο πρωθυπουργός για να αρθεί το αδιέξοδο

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Tσίπρα με Μerkel και Hollande - Πολιτική συμφωνία επιδιώκει ο πρωθυπουργός για να αρθεί το αδιέξοδο
Bόμβα της Lagarde (ΔΝΤ): Πιθανό το Grexit - H έξοδος της Ελλάδας δεν θα επιφέρει το τέλος της Ευρωζώνης
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Μerkel και τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, την ώρα που κανείς πλην της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας.
Κατά τις πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 17:30 και διήρκεσε μία ώρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διεκδικεί πολιτική συμφωνία σε ορίζοντα μόλις λίγων ημερών, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το κυβερνητικό επιτελείο, η Merkel και ο Ηollande επέμειναν για τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης με τον Αλ. Τσίπρα, καθώς δεν επιθυμούσαν κατά μόνας τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί του.
Οι δύο ηγέτες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήθελαν από κοινού να ακούσουν τι είχε να τους πει ο Αλ. Τσίπρας και όχι να επικοινωνήσει ο καθένας μόνος του μαζί του.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έχει ήδη αρχίσει να γράφεται, ωστόσο κανείς από τους θεσμούς δεν το επιβεβαιώνει, βάλλοντας κατά της Αθήνας και επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για υπέρμετρη αισιοδοξία.
Στο μεταξύ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα συνεδριάζει αυτή την ώρα το Euro Working Group, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων.
Η συνεδρίαση του Euro Working Group πραγματοποιείται εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Από τη μία πλευρά, η Αθήνα διαρρέει πως η συμφωνία είναι προ πυλών, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως το θρίλερ θα έχει λήξει έως την Κυριακή.
Από την άλλη πλευρά, ΔΝΤ και Κομισιόν αναγνωρίζουν την πρόοδο, η οποία ωστόσο δεν δικαιολογεί τη διάχυτη αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς.
Την ίδια στιγμή, βόμβα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών ρίχνει η Christine Lagarde, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα FAZ, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά πως το Grexit παραμένει πιθανό, τονίζοντας μάλιστα, πως το ευρώ πιθανώς θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ελληνικές προκλήσεις.
«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
«Πιθανώς, το Grexit δεν θα επιφέρει και το τέλος του ευρώ» συνεχίζει, πυροδοτώντας την περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.
«Ένα τέτοιο βήμα (Grexit) δεν θα ισοδυναμεί με μία βόλτα στο πάρκο, αλλά πιθανώς δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ» διαμηνύει γλαφυρά.
Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει με νόημα πως «μετά τα – προ 10 ημερών - θετικά σημάδια της Αθήνας, οι προσδοκίες έχουν μετριαστεί την τελευταία εβδομάδα».
«Πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη, προτού επέλθει συμφωνία» διατείνει η Christine Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης