Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Θα υπάρξει συμφωνία – Θα περάσει από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους βουλευτές της κυβέρνησης

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Θα υπάρξει συμφωνία – Θα περάσει από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους βουλευτές της κυβέρνησης
Διαφορετικά θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες και να πάμε σε εκλογές τόνισε ο κ.Παπαδημούλης
Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και ότι αυτή θα περάσει από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
«Βρισκόμαστε σε μια εντατική προσπάθεια στο τεχνοκρατικό επίπεδο με τη βοήθεια και των πολιτικών ηγεσιών - που η δουλειά τους είναι να λύνουν τους κόμπους και να γεφυρώνουν τις αποστάσεις εκεί όπου κολλούν οι τεχνοκράτες -, προκειμένου τις επόμενες μέρες να γεφυρωθούν οι αποστάσεις όπου παραμένουν - γιατί έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδο ς- και να υπάρξει συμφωνία στο Brussels Group, στο EuroWorking Group, στο Eurogroup και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, στις λίγες μέρες που απομένουν του Μαΐου και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου...» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 ο κ.Παπαδημούλης.
«Η δική μου λογική είναι πολύ απλή.
Από τη στιγμή που το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι η συμφωνία, θα υπάρξει συμφωνία, διότι το κόστος τη μη συμφωνίας είναι πολύ μεγάλο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους δανειστές...
Αν τους ήταν τόσο εύκολο να πουν "σας πετάμε σαν την τρίχα από το ζυμάρι" θα το είχαν ήδη κάνει» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για την κοινή λογική - και υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί αυτό - είναι ακόμα και αν η συμφωνία εκδηλωθεί και υλοποιηθεί σε περισσότερες από μια φάση, οι βασικοί κανόνες, οι όροι που θα την διέπουν να συμφωνηθούν από τώρα.
Δεν έχει νόημα να γίνεται όλη αυτή η συζήτηση επί εβδομάδες για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα έχει ορίζοντα δύο - τριών μηνών, να βγάλουμε το καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο φτου και από την αρχή.
Ακόμα και αν κάποια πράγματα πάνε από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι κανόνες, οι προϋποθέσεις που θα διέπουν το πώς θα υλοποιηθούν αυτά, για το χρέος, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά -γιατί αυτά φαίνεται ότι μπορούν να πάνε και αργότερα-, θα έχουν συμφωνηθεί από τώρα και το μόνο που θα μένει μετά είναι μια εξειδίκευσή τους...
Οι αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς και που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, στη διοίκηση, τη φορολογία, τη γραφειοκρατία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το αναπτυξιακό δυναμισμό της, χρειάζονται την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική στήριξη» υπογράμμισε ο κ.Παπαδημούλης.
Ως προς το εάν αυτή η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή και από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Παπαδημούλης εμφανίστηκε βέβαιος.
«Το πρώτο όμως που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η συμφωνία που θα φέρει ο A. Τσίπρας - αν την φέρει και όταν τη φέρει, γιατί ακόμα είμαστε στο αν -, να εξασφαλίσει την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τους κόμματος και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
 Ό,τι προβλέπουν οι κανόνες και τους κόμματος και του κράτους και της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.
Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι αυτή η συμφωνία, εφόσον ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση φέρουν μία συμφωνία και πουν «παλέψαμε, προσπαθήσαμε, αυτό είναι το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να φέρουμε», θα εγκριθεί και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από την κυβερνητική πλειοψηφία, τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση - αυτό που ονομάζουμε δεδηλωμένη - και πιστεύω ότι θα εγκριθεί και από ένα κίνημα βουλευτών που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μεγαλύτερους μπελάδες με την αντιμετώπιση της συμφωνίας θα έχουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, διότι ενώ μας έλεγαν «κλείστε συμφωνία», μας κατήγγειλαν «πάτε τη χώρα στα βράχια, δραχμή, Βενεζουέλα, χαρτί υγείας» και άλλες αστειότητες και ενώ τους πιέζουν και των έσω, Ντόρα, Κυριάκος, Δένδιας τον Σαμαρά, ακούω ότι σκέφτονται να καταψηφίσουν.
Κακό του κεφαλιού τους».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει θέμα από τους ΑΝΕΛ ο κ.Παπαδημούλης εκτίμησε ότι η συμφωνία θα στηριχθεί από τους 162 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Σε κάθε περίπτωση πρέπει στην ψηφοφορία για την έγκριση και την εφαρμογή της συμφωνίας, αυτή η δεδηλωμένη να επιβεβαιωθεί.
Αποκλείω ότι μπορεί να προχωρήσει το σενάριο «εγκρίνεται από 140 και κάποιους από την αντιπολίτευση και προχωράμε σαν να μην τρέχει τίποτα».
Σε μία τέτοια περίπτωση, αν δεν επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη πλειοψηφία των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση και σε αυτή την ψηφοφορία, όπως καταλαβαίνετε ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες.
Η δική μου γνώμη σε ένα τέτοιο σενάριο - παρότι προτρέχουμε αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχουμε ακόμα την συμφωνία και δεν την έχουμε αξιολογήσει -, είναι ο πρωθυπουργός να πει «προχωράμε σε νέες εκλογές, όπου κατεβαίνω με το πρόγραμμα που έχω υποσχεθεί στον ελληνικό λαό για την τετραετία συν την συμφωνία και ζητάω την έγκριση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε τους επόμενους 44 μήνες με πιο συνεκτική πλειοψηφία, με πιο σαφή εικόνα».
Και τότε δεν θα πάρει 36%, θα πάρει 45% και όσοι κοντράρουν αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δική τους αντίπαλη θέση με διαφορετικό τρόπο» υπογράμμισε ο κ.Παπαδημούλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης