Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας σε διπλό ρόλο, του Kastro και Khrushchev, ενώ η Angela Merkel στο ρόλο John F. Kennedy

Ο Τσίπρας σε διπλό ρόλο, του Kastro και Khrushchev, ενώ η Angela Merkel στο ρόλο John F. Kennedy
Οι κινήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έχουν γεωπολιτικό όπως πολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει η Κούβα της Μεσογείου.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του Αλέξη  Τσίπρα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θυμίζει αρκετά την κρίση της Κούβας του 1962, η οποία είχε μόνο γεωπολιτικά  χαρακτηριστικά.  
Η πολεμική  κρίση κράτησε 12 ολόκληρες ημέρες και οι πρωταγωνιστές της εποχής ήταν ο Fidel Kastro  (Φιντέλ Κάστρο), ο αμερικανός πρόεδρος John F. Kennedy (Τζόν Φιτζέραλντ Κένεντι) και  ο Σοβιετικός ηγέτης Nikita Khrushchev (Νικίτα Χρουστσόφ).
Η κρίση έληξε όταν οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα τοποθετήσουν πυρηνικούς   πυραύλους στο έδαφος της Τουρκίας.
Ο αδιάλλακτος Σοβιετικός ηγέτης  Νικίτα Χρουστσόφ έγινε πιο διαλλακτικός και η κρίση έλαβε τέλος.
Στην περίπτωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που παρουσιάζεται ως ο αδιάλλακτος καθώς εμμένει στις προεκλογικές  δεσμεύσεις τους.
Οι δανειστές λένε σε όλους του τόνους ότι αυτοί είναι οι όροι τους αν θέλετε τη χρηματοδότηση
Στην περίπτωση της πολιτικής και οικονομικής  κρίσης της Ελλάδας και  στο ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου, δεν θα έχει και τόση  σημασία ποιος θα έχει τη ευθύνη για τη μη ύπαρξη τελικής συμφωνίας.
Σημασία θα έχουν τα ίδια τα γεγονότα όπως αυτά θα αποτυπώνονται  καθημερινά στο διεθνή τύπο.  
Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη;  
Ποιο θα είναι το μέλλον του ευρώ  αν η Ελλάδα ως μέλλος της  Ευρωζώνης  υποχρεωθεί σε  στάση πληρωμών;  
Η απόδοση των ευθυνών θα έχουν μόνο ιστορική αξία και τίποτε περισσότερο.
Η ελληνική  κυβέρνηση έχει  κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους  ότι δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει το ΔΝΤ και γενικότερα τις διεθνείς υποχρεώσεις της από τον ερχόμενο Ιούλιο και Αύγουστο.  
Η αναγγελία αυτή δεν περιέχει στοιχεία απειλής είναι η πραγματική αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί  στις  διεθνείς  υποχρεώσεις της λόγω έλλειψης   ρευστότητας.
Δεν έχω λέει  η ελληνική  κυβέρνηση δεν λέει ότι δεν θέλει να πληρώσει.
Άλλωστε η κυβέρνηση του  Αλέξη  Τσίπρα αν επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να το είχε κάνει από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ η κυβέρνηση τρέχει να συγκεντρώσει λεφτά για την αποπληρωμή των δανειστών.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα  ισχυρίζεται ότι για ότι δυσάρεστο συμβεί  δεν θα φταίει η δική του κυβέρνηση.
Οι κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη  Τσίπρα  έχουν  γεωπολιτικό όπως πολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο.  
Η κρίση της Αθήνας μπορεί  να αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική από την περίπτωση της Κούβας του 1962 καθώς όλοι γνώριζαν τι θα συνέβαινε  αν  ξεσπούσε  πυρηνικός πόλεμος.
Στην περίπτωση ενός αδιεξόδου της ελληνικής κρίσης κανένας δεν μπορεί  να προβλέψει τις επιπτώσεις μίας χρεοκοπίας μέλλους του ευρώ;  
Αυτό  που κατανοούμε εμείς είναι ότι η  Ελληνική κοινωνία δεν επιθυμεί να γίνει η Κούβα της Μεσογείου.
Αν όμως οι ευρωπαίοι συνομιλητές μας  επιλέξουν το  ρόλο αυτό για την Ελλάδα νομίζω ότι οι  πολίτες θα τον αποδεχθούν.

 Νίκος  Θεοδωρόπουλος
Ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης