Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς σε Hurriyet: Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν πρέπει να μείνουν δέσμιες της ιστορίας τους

Κοτζιάς σε Hurriyet: Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν πρέπει να μείνουν δέσμιες της ιστορίας τους
«Εργάζομαι εδώ και 25 χρόνια για να υπάρχει ειρηνική σχέση μεταξύ των δύο χωρών»
Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν πρέπει να μείνουν δέσμιες της ιστορίας τους, ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να επωφεληθούν από το γεγονός ότι γειτνιάζουν.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι ήταν θέλημα του Θεού/Αλάχ να γειτνιάζουν οι δύο χώρες και τώρα οι χώρες καλούνται να βρουν τρόπο να επωφεληθούν από «την καλή ζαριά» του Θεού.
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι οι δύο χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ιστορία με θετικό τρόπο για το μέλλον, αλλά να μην παραμένουν δέσμιες σε αυτή.
Ο ίδιος τόνισε ότι εδώ και 25 χρόνια, από διαφορετικές θέσεις, έχει εργαστεί, ώστε να υπάρχουν ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι ουδέποτε καταφέρθηκε με αρνητικό τρόπο, «ουδέποτε ζήτησα να γίνει επίθεση στην Τουρκία».
«Το συμφέρον μας δεν είναι πάντα κοινό, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα, όπου το όφελος Ελλάδας-Τουρκίας ταυτίζεται και πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Για μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την ασφάλεια στο Αιγαίο μίλησε ο κ. Κοτζιάς έπειτα, ενώ σχολίασε ότι οι εναέριες παραβιάσεις, που σημειώνονται, είναι ένα αρνητικό γεγονός.
Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση του κ. Καμμένου, υπουργού Άμυνας, να καταθέσει στεφάνι στα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι συνολικά η κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις, ενώ τόνισε ότι ο κ. Καμμένος θα επισκεφτεί την Τουρκία τον ερχόμενο Δεκέμβριο, έπειτα από επίσημη πρόσκληση, και αναμένεται να λάβει χώρα μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η κίνηση στα Ίμια είναι μια συνηθισμένη κίνηση, χωρίς επιθετικό χαρακτήρα, αλλά με χαρακτήρα απόδοσης τιμής, διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα έχασε εκεί αξιωματούχους, «για τους οποίους αφήσαμε λουλούδια, ούτε τανκς, ούτε αεροπλάνα».
Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, ώστε να πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξος, ώστε να υποστηρίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Mustafa Akıncı, αισθάνεται, ακόμα, Κύπριος και διατηρεί την κυπριακή του ταυτότητα.
Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενώ εκτίμησε πως η γενιά αυτή θα μπορούσε να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία, όμως αν όχι τώρα, στο μέλλον θα είναι δυσκολότερα επιτεύξιμη.
«Οι Τουρκοκύπριοι είχαν δύσκολα χρόνια το 1963-1964, λόγω της συμπεριφοράς του τμήματος του άλλου πληθυσμού στην Κύπρο.
Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσει τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τα μέγιστα δικαιώματα που ζητούν...
Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν κοινότητες, μειονότητες ... Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται, πιστεύουν και ζουν με τη σκέψη ότι η Κύπρος είναι το δικό τους σπίτι, το δικό τους νησί», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης