Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Κοτζιά - Davutoglu στην Τουρκία - Επί τάπητος κυπριακό και διμερείς σχέσεις

Συνάντηση Κοτζιά - Davutoglu στην Τουρκία - Επί τάπητος κυπριακό και διμερείς σχέσεις
Αύριο, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας
Δίχως δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmet Davutoglu.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, στο περιθώριο διήμερης επίσκεψης στην Άγκυρα.
Επί τάπητος ετέθησαν τα διμερή ζητήματα και κυρίως, η επίλυση του «κυπριακού».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε δίχως να υπάρξουν δηλώσεις.
Αύριο, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu.
Νωρίτερα, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ΤRT, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας να επιλυθούν τα προβλήματα και να στερεωθεί η φιλία με την Τουρκία.
Παράλληλα, εξήγησε πως η προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές σε ζητήματα που απασχολούν επί μακρόν, όπως η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και τα θεμελιώδη στρατηγικά ζητήματα των δύο χωρών, θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα με Τούρκους αξιωματούχους.
«Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, γεγονός που θα ήταν προς μεγάλο συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας και διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.
Επεσήμανε, επίσης, πως «μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας», η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που ενδιαφέρονται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι θα συζητηθούν και ζητήματα που αναφέρονται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.
Όσον αφορά το «κυπριακό», διέτεινε πως «εάν πούμε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι πραγματική λύση. Αν είναι πραγματική λύση και νιώθουμε ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, τότε για ποιο λόγο να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις;».
«Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος - μέλος της Ε.Ε. και να αναπτύξει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εάν δεν υπάρξει πλήρης λύση στην Κύπρο και εάν δώσουμε εγγυήσεις, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής - βέβαια η Τουρκία δεν τα αναγνωρίζει έτσι - και εάν έχει στρατεύματα και η Ελλάδα, με βάση τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, τότε έχουμε μια από τα ίδια και είπα απλά να μην κοροϊδευόμαστε» κατέληξε ο Ν. Κοτζιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης