Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το alter ego του Τσίπρα, Ν. Παππάς στις Βρυξέλλες - Προσπάθειες για θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup

Το alter ego του Τσίπρα, Ν. Παππάς στις Βρυξέλλες - Προσπάθειες για θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup
Τι περιμένει η Ελλάδα, τι εμπόδια υπάρχουν;
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Ν. Παππάς, ο Υπουργός Επικρατείας που θεωρείται ως το alter ego του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να εντείνει τις προσπάθειες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο Eurogroup.
Η παρουσία του Ν. Παππά στις Βρυξέλλες, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει επισήμως στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης, με την κυβέρνηση να προσδοκά πολιτικές αποφάσεις ώστε να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις.
Εφόσον το κλίμα σήμερα στις Βρυξέλλες παραμείνει καλό και απουσιάσουν στα σύννεφα που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από τον Βαρουφάκη στη Ρίγα της Λετονίας τότε  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης – εκτός απροόπτου – θα εκπέμψουν τα καλά νέα για την Ελλάδα.  
Αυτομάτως θα ανοίξει ο δρόμος για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ρευστότητας πιθανότατα μέσω της εκταμίευσης των 1,9 δις. ευρώ (κέρδη που έχουν αποκομίσει η ευρωπαϊκές τράπεζες  από τα ελληνικά ομόλογα) αλλά και της αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράσουν τίτλους πάνω από το σημερινό ύψος των 14,9 δις. ευρώ.

Τι περιμένει η Ελλάδα, τι εμπόδια υπάρχουν;

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημεία στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση είναι ακόμη πολλά και αφορούν:
*             Στο δημοσιονομικό κενό, με τους δανειστές να μιλούν πλέον για "μαύρη τρύπα" περίπου στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να πάρει πρόσθετα μέτρα ή να προβεί σε περαιτέρω περιστολή δαπανών.
*             Στον ΦΠΑ, όπου δίδεται... διπλή μάχη τόσο για το ύψος των συντελεστών (η Αθήνα πιέζει για 15%-16% και οι δανειστές για 18%) όσο και για το εύρος προϊοντων που θα μπουν στις δύο κατηγορίες, Η κυβέρνηση  καταβάλει προσπάθεια να εξαιρεθούν από τον υψηλό συντελεστή τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου, και βιβλία.
*             Στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, δηλαδή στις συντάξεις, με τις πληροφορίες να φέρουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να τηρούν πολύ σκληρή στάση, επιμένοντας στο μνημονιακό μοντέλο για  μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ.
*             Στις κυβερνητικές εξαγγελίες με τους δανειστές να πιέζουν και για τη μη επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης