Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξυδάκης (αναπ. υπ. Πολιτισμού): Εντός του καλοκαιριού ξεκινά η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

Ξυδάκης (αναπ. υπ. Πολιτισμού): Εντός του καλοκαιριού ξεκινά η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας
Σχεδιάζεται η λειτουργία συμβολικά, μία φορά στη διάρκεια του καλοκαιριού, του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης
Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε από τη κακοκαιρία στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.
Αυτό διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού, ενώ θα δημιουργηθεί η απαραίτητη πρόσβαση για να ξεκινήσουν οι εργασίες και μάλιστα, θα κατασκευαστεί ένα είδος γέφυρο-ικριώματος, που θα χρησιμοποιηθεί σαν καλούπι αναστήλωσης του γεφυριού.
Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, «αναμένουμε από τον αναστηλωτή της Ακροπόλεως κ. Κορρέ να μας δώσει την προμελέτη του για το θέμα».
Πρόσθεσε πως «όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα»,καθώς και ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης του έργου, ο οποίος θα μπορέσει να υποδεχθεί και να διαχειριστεί με διαφάνεια τις δωρεές από ιδιώτες και εταιρείες για το σκοπό αυτό.
«Στόχος είναι η γρήγορη και πιστή αποκατάσταση του μνημείου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού», είπε ο κ. Ξυδάκης.
Περαιτέρω, ο κ. Ξυδάκης, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε μνημεία της νεότερης παράδοσης της Ηπείρου, σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας.
Συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Νικόπολης.
Στο μεταξύ, χθες, Σάββατο 9 Μαΐου, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.
Ανακοίνωσε πως η λειτουργία συμβολικά, έστω και για μία φορά στη διάρκεια του καλοκαιριού, του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης βρίσκεται στις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
«Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολλή περίσκεψη. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τον τουρισμό», δήλωσε ο υπουργός.
Κατά τον ίδιο, «η ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση είναι ένας από τους κεντρικούς πυρήνες στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Σχεδιάζουμε να τονώσουμε την τοπική οικονομία και παράλληλα να προσθέσουμε πολιτιστική υπεραξία στον τουρισμό».
Σημειώνεται  ότι ο κ. Ξυδάκης ενημερώθηκε και για την εξέλιξη των εργασιών στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης,  Γ.Σμύρη.
Όπως δήλωσε το έργο έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και  θα συνεχιστεί με κονδύλια από το νέο κοινοτικό πλαίσιο.
Περαιτέρω, στα Ιωάννινα ο κ. Ξυδάκης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης στο μνημείο των Μπιζανομάχων με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον εορτασμό της Αντιφασιστικής νίκης των Λαών, ενώ είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης