Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε πλήρη σύγχυση κυβέρνηση και κοινωνία - Όλα στον αέρα... με μόνη «σταθερά» το ευρώ

Σε πλήρη σύγχυση κυβέρνηση και κοινωνία - Όλα στον αέρα... με μόνη «σταθερά» το ευρώ
Αναγκαίο να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα
Σε πλήρη σύγχυση παραμένουν κυβέρνηση και κοινωνία για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για την χώρα.
Η κυβέρνηση συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά - όπως φαίνεται - όλα είναι ακόμα «στον αέρα».
Τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια και τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί η κυβέρνηση εκφράζεται μέσω αντιφατικών φωνών και απόψεων, χωρίς να δείχνει ότι διαθέτει μια ενιαία, κεντρική γραμμή.
Η περίφημη πολυφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ – που «διαφημίζεται» ως έκφραση δημοκρατίας και πολυσυλλεκτικότητας – έχει εξελιχθεί σε «βραχνά» για τον σχεδιασμό και τη στρατηγική της κυβέρνησης, μια και εκπέμπονται τελείως διαφορετικά μηνύματα για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η χώρα στο εξής.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν τα είχε υπολογίσει σωστά, και κυρίως δεν ήταν ακόμα έτοιμη για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στην ίδια σύγχυση τελεί και η ελληνική κοινωνία.
Διότι μπορεί η πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και στο ευρώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως ένα μεγάλο «κομμάτι» της προτιμά τη δραχμή.
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΪ είναι χαρακτηριστική.
Το 66,5% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ευρώ, όταν το 27% επιλέγει την επιστροφή στη δραχμή.
Πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση όταν οι πολίτες ρωτούνται αν είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, εφόσον αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου.
Το 55,5% απαντά πως επιθυμεί το ευρώ ακόμα και με νέα μέτρα, όταν το 35% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή μέσω μιας ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής.
Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους και νοικοκυριά που έχουν «γονατίσει» από τα μέτρα λιτότητας, που έχουν χάσει τις δουλειές τους, που έχουν δει τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραστικά και που εν ολίγοις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Είναι κυρίως εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν να χάσουν τίποτα, εάν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή.
Παρά το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες, παρά την πολυφωνία και την πολυγλωσσία στο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση εκλέχθηκε με ρητή και σαφή εντολή.
Να επιδιώξει μέσω των διαπραγματεύσεων καλύτερους όρους διαβίωσης για την ελληνική κοινωνία μέσα όμως στο ευρώ.
Αυτή είναι η πολιτική εντολή, αυτή πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης