Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κάκιστη ειδησεογραφία επέστρεψε - Απειλή... εκτροπής για τη χώρα – Χρειάζεται γενικευμένος ξεσηκωμός για τη συμφωνία

Η κάκιστη ειδησεογραφία επέστρεψε - Απειλή... εκτροπής για τη χώρα – Χρειάζεται γενικευμένος ξεσηκωμός για τη συμφωνία
Σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση το ελληνικό ζήτημα - Οι απειλές του ΔΝΤ, τα ευρύματα της Κομισιόν και οι εσπευσμένες συναντήσεις στο εξωτερικό, μαρτυρούν την οριακή κατάσταση
Η κάκιστη ειδησεογραφία και οι πολύ δυσμενείς εκτιμήσεις ισχυρών διεθνών αξιωματούχων όχι μόνο είναι παρούσα, αλλά σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό της υπερβολικής πίεσης πάνω από τη χώρα. Άλλοι κάνουν λόγο για κίνδυνο ατυχήματος, άλλοι απειλούν ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσουν σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα, άλλοι προεξοφλούν «διαζύγιο» της χώρας με την Ευρωζώνη.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και κάθε ημέρα που περνά γίνεται σοβαρότερη.
Η προειδοποίηση του ΔΝΤ για αποχώρηση από το «σχήμα» δανεισμού της Ελλάδος, οι αρνητικές ανακοινώσεις για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας από την Κομισιόν, το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μέρκελ, η εσπευσμένη μετάβαση Δραγασάκη και Τσακαλώτου στη Φρανκφούρτη για συνάντηση με το M. Draghi, το μπαράζ των συναντήσεων του Βαρουφάκη σε Παρίσι και Βρυξέλλες, επιβεβαιώνουν την τραγικά πιεστική κατάσταση. Επαναλαμβάνουμε, τραγικά πιεστική κατάσταση.
Ο δρόμος τελειώνει, τα περιθώρια στενεύουν. Η ρευστότητα εξαντλείται. Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες.

Αν γίνει πράξη η απειλή της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίσουν να στηρίξουν μια γενναία διαγραφή του ελληνικού χρέους, ασφαλώς και είναι εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη. Βεβαίως, μια γενναία διαγραφή του χρέους θα ήταν ευχής έργο. Όμως, σ’ αυτή τη συγκυρία, με όλα τα μέτωπα ανοικτά, κάτι τέτοιο είναι άκαιρο, δε συζητείται από κανέναν.
Η Blueprint Capital σχολιάζει ότι το εν λόγω τελεσίγραφο του ΔΝΤ θέτει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, καθώς το 50% περίπου της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει από τους δανειστές η Ελλάδα αφορά τη συνεισφορά ταμείου! Χωρίς αυτά τα κεφάλαια, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό λίαν συντόμως.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι, στην κατοχή των οποίων βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους, αρνούνται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, την ίδια στιγμή, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη, τόσο σε όρους χορήγησης κεφαλαίων, όσο και σε επίπεδο πολιτικής στήριξης.
Εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη είναι και επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία που έκανε η Κομισιόν, καθώς πλέον αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 να διαμορφωθεί στο +0,5%, από +2,5% προηγουμένως, με τον ρυθμό να αυξάνεται στο +2,9% το 2016, από 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Τα επίπεδα του χρέους αναμένεται να διαμορφωθούν στο 180,2% του ΑΕΠ το 2015, από 170,2% προηγουμένως, και το 2016 στο 173,5% του ΑΕΠ.
Εν μέσω όλων των ανωτέρω και με πληθώρα αρνητικών εκτιμήσεων για το μέλλον της Ελλάδας στη σχέση της με την Ε.Ε. το μαρτύριο της σταγόνας και της απαξίωσης συνεχίζεται. Η αγορά έχει παγώσει εντελώς, δεν κινείται απολύτως τίποτα, οι επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο, δεκάδες κλείνουν καθημερινά.
Κάποιοι κάνουν λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση πλέον. Ευχόμαστε, έστω και την ύστατη ώρα να υπάρξει μια αχτίδα φωτός η οποία μπορεί να έρθει μόνο με συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να μπει μπροστά το γρανάζι της πραγματικής οικονομίας!
Δουλειά μας είναι να τα επισημαίνουμε. Δουλειά άλλων είναι να πάρουν τις κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις, μακριά από τον εύκολο λαϊκισμό που «μαστίζει» το δημόσιο βίο εδώ και 35 χρόνια και είναι εχθρός για κάθε προσπάθεια αλλαγής.
Εύλογα, οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν κλιμακωθεί σήμερα, σε βαθμό μάλιστα που να μην παραπέμπουν σε μια απλή διόρθωση, μετά το πολυήμερο ράλι… Μένει να δούμε τη συνέχεια…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης