Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη συμφωνία ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ Ε.Ε. - Ελβετίας

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη συμφωνία ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ Ε.Ε. - Ελβετίας
Ρωτά την Επιτροπή αν σκοπεύει να προτείνει κάποιο σχέδιο για τον συστηματικό έλεγχο των φαινομένων φοροδιαφυγής ευρωπαίων πολιτών, μέσω του τραπεζικού απορρήτου ελβετικών τραπεζών
Το θέμα της συμφωνίας αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ Ε.Ε. και Ελβετίας θέτει σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΙΡΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προτείνει κάποιο σχέδιο για τον έλεγχο φαινομένων φοροδιαφυγής ευρωπαίων πολιτών μέσω του τραπεζικού απορρήτου ελβετικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στην πρόσφατη αρχική συμφωνία μεταξύ των ελβετικών αρχών και της Κομισιόν για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών συναλλαγών ευρωπαίων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2018 και θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα «διμερή συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελβετίας, που ισχύει από το 2005».
Εν συνεχεία, ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει ότι οι φορολογικές και δικαστικές αρχές των ΗΠΑ ακολούθησαν μια «εντελώς διαφορετική πολιτική ενάντια στο τραπεζικό απόρρητο των ελβετικών τραπεζών, που συνδυάζει τόσο την απαίτηση για αποστολή φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παρελθόντων ετών, όσο και την επιβολή υψηλών προστίμων σε εκείνες τις ελβετικές τράπεζες που αποδεικνύεται ότι διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή», ρωτά την Κομισιόν εάν «υπάρχει η δυνατότητα, με βάση την υπό έγκριση Συμφωνία Ε.Ε.- Ελβετίας για παροχή φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών ευρωπαίων πολιτών παρελθόντων ετών, στα πρότυπα των ρυθμίσεων της αντίστοιχης συμφωνίας ΗΠΑ-Ελβετίας».
Επίσης, ρωτά εάν προτίθεται «η Κομισιόν να προτείνει προς το Συμβούλιο ένα σχέδιο για τον συστηματικό έλεγχο των φαινομένων φοροδιαφυγής Ευρωπαίων πολιτών, μέσω του τραπεζικού απορρήτου των ελβετικών τραπεζών».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης