Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε ξεκάθαρο αδιέξοδο η κυβέρνηση – Διάσπαση, εκλογές ή δημοψήφισμα στον ορίζοντα - Βαβέλ ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ξεκάθαρο αδιέξοδο η κυβέρνηση – Διάσπαση, εκλογές ή δημοψήφισμα στον ορίζοντα - Βαβέλ ο ΣΥΡΙΖΑ
Η πραγματικότητα ξεπερνά τις φαντασιώσεις, τα δόγματα, τις επιθυμίες, τις… νόρμες και τις θεωρίες που δημιουργήθηκαν σε μια άλλη εποχή και δεν εφαρμόστηκαν με επιτυχία πουθενά
Σε ξεκάθαρο αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εγκλωβιστεί στις προεκλογικές δοξασίες που – παρ’ ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα γίνουν πράξη πλέον – εντούτοις είναι εξαιρετικά νωπές αλλά και πολύ ισχυρά «δόγματα» για να «χωνευτούν» εύκολα από το σύνολο του κόμματος.
Το αδιέξοδο μαρτυράται καθημερινά με τις καθυστερήσεις στην ανεύρεση λύσης με τους ξένους εταίρους, οι οποίοι τηρούν απαρέγκλιτα και θεσμικά τους κανόνες και τις αρχές της Ε.Ε., ενώ η ελληνική πλευρά, βαφτίζει… διαπραγμάτευση την άρνηση να δεχτεί τους όρους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο να δημιουργήσει διεθνείς φιλίες ή «ρεύμα στο νότο της Ευρώπης» και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανεύρεσης ζωτικών κεφαλαίων πέρα από την Ευρώπη, βρίσκεται νομοτελειακά στη σκληρή συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.
Η ευρωπαϊκή πλευρά, έχει εξ αρχής αποφασίσει – όπως πάγια κάνει – να χειριστεί θεσμικά το ελληνικό ζήτημα, κάτι που εκ των πραγμάτων ακυρώνει κάθε ζήτημα περί διαπραγμάτευσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Κεφάλαια δεν έρχονται και δεν πρόκειται να έρθουν αν δεν υπάρξει πρόοδος, έλεγχος ότι τηρούνται οι συμφωνίες και εμπράγματη διαπίστωση ότι γίνεται προσπάθεια για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Όμως η κυβέρνηση μοιάζει με μια Βαβέλ, με πολλαπλές συνιστώσες και ποικιλία «φωνών» και απόψεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα, από την πλήρη ρήξη και τη δραχμή, έως τη χρεοκοπία εντός ευρώ αλλά και την προσπάθεια συμφωνίας.

H ηγεσία του κόμματος, η κόπωση κορυφαίων και το παρελθόν

Παράλληλα, ασχέτως με τι θέλουν κάποιοι (εσφαλμένα) να πιστεύουν, η ηγεσία του κόμματος και ο πρωθυπουργός – όπως η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει – δεν απέχουν πολύ από τις ακραίες απόψεις που ξεδιπλώνονται καθημερινά στα τηλεοπτικά πλατό.
Ασχέτως με τη… στρογγυλοποιημένη έξωθεν εικόνα, η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπογράψει μεταρρυθμίσεις που δεν τις πιστεύει, τις θεωρεί εχθρικές προς το πρόγραμμά του, ενώ εδώ και δεκαετίες μάχονταν κατά τέτοιων πρακτικών.
Μπορεί λοιπόν τώρα κάποιοι να κάνουν λόγο για ανάγκη πολιτικής συμφωνίας, μπροστά στο αδιέξοδο, όμως η Ευρώπη δεν δείχνει διατεθειμένη να παραχαράξει νόρμες, φόρμες και κανόνες που ισχύουν για όλους.
Τα παραδείγματα από τα κάζο σε όλα τα τελευταία Eurogroup πολλαπλά, ενώ γενικότερα η εικόνα που παρουσιάζεται από το εξωτερικό είναι για τεράστιο χάσμα, αντιθέτως με την κυβέρνηση που διαμηνύει ότι υπάρχει πρόοδος. Η εμπειρία των τριών μηνών έχει δείξει ότι η κυβέρνηση είναι η ανακόλουθη ακόμη και στις δημόσιες ρήσεις της και όχι η Ε.Ε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, εξαντλεί τα περιθώριά του, μη θέλοντας να… παραδοθεί αμαχητί, όμως η ρευστότητα εξαντλείται οσονούπω, οπότε νομοτελειακά, αν δεν έρθουν κεφάλαια απ’ έξω, θα πάμε σε… διαταραγμένες καταστάσεις.
Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν η ηγεσία του επιλέξει το δρόμο της συναίνεσης και του… έντιμου συμβιβασμού – μπροστά στο φάσμα του πιστωτικού γεγονότος και των δραματικών εξελίξεων - είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το αδιέξοδο είναι νομοτέλεια.
Οι… φωνές που κάνουν λόγο για ρήξη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασιάζονται εσχάτως, καθώς ακόμη και κορυφαία στελέχη που εδώ και δεκαετίες υπηρετούσαν άλλο… δόγμα από αυτό των αγορών και της λειτουργίας της Ε.Ε. παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, αγανάκτησης έως και παραίτησης.
Και να συμφωνήσει λοιπόν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι αυτή η συμφωνία δε θα περάσει από τη Βουλή, χωρίς να διασπαστεί το κόμμα.

Οι στάνταρ επιλογές και η Βαβέλ των δηλώσεων που μαρτυρούν ρήξη

Οι δρόμοι λοιπόν είναι δύσκολοι, όπως και οι (λιγοστές) επιλογές που είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες. Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ, εκλογές ή δημοψήφισμα – όχι απαραίτητα μ’ αυτή τη σειρά, φαίνεται πως θα είναι τα επόμενα επεισόδια του καλοκαιρινού σίριαλ που «δέρνει» τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.
Γνωρίζοντας το μωσαϊκό των απόψεων και των ρευμάτων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ΑΝΕΛ, αυτά τα τρία είναι τα σενάρια που de facto θα μας απασχολήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Λεγόμενα ως... αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν, όμως πολλές από τις κρίσιμες διατάξεις του μνημονίου που αποτελούν απαρέγκλιτη προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρουν κεφάλαια από τους δανειστές θεωρούνται… αντιλαϊκές!
Παράλληλα, όσο περνά ο καιρός και συμφωνία δεν έρχεται, τόσο περισσότερο «λιώνει» η οικονομία σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις
Μια μικρή, επιγραμματική παρατήρηση των τελευταίων δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μαρτυρά ξεκάθαρα όχι μόνο τον εγκλωβισμό αλλά επιβεβαιώνουν όσα σημειώνουμε πιο πάνω.

Νίκος Παππάς: «Εμείς πίσω δεν κάνουμε σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Εάν δεν κάνουν ούτε αυτοί, ας βρουν άλλη κυβέρνηση να τους τα περάσει. Η δική μας πάντως δεν πρόκειται».
Πάνος Σκουρλέτης: «Δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη με τα τεχνικά κλιμάκια. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δοκιμάσει πολιτική επίλυση της διαφοράς».
Αλ. Φλαμπουράρης: «Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου».
Παν. Λαφαζάνης: «Συμφωνία χωρίς καμία υπαναχώρηση, αλλιώς να παραδώσει η κυβέρνηση τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης».
Αυτές οι δηλώσεις όπως και δεκάδες άλλες, μαρτυρούν τις τεράστιες διαφωνίες μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτές, είναι μόνο όσες εκφράζονται δημόσια. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τις γίνεται στο παρασκήνιο.
Απόλυτος εγκλωβισμός για ένα κόμμα που αλλιώς τα περίμενε, αλλιώς τα είχε σχεδιάσει, όμως η πραγματικότητα είναι μία. Η πραγματικότητα ξεπερνά τις φαντασιώσεις, τα δόγματα, τις επιθυμίες, τις… νόρμες και τις θεωρίες που δημιουργήθηκαν σε μια άλλη εποχή, αλλά δεν εφαρμόστηκαν με επιτυχία πουθενά.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 5 Μαϊου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης