Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Ζητά από την Κομισιόν την αξιοποίηση των φορολογικών λιστών που κατέχουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Παπαδημούλης: Ζητά από την Κομισιόν την αξιοποίηση των φορολογικών λιστών που κατέχουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Αφορμή, η είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε νόμιμη την αξιοποίηση του περιεχομένου της λίστας Φαλσιανί
Τη συστηματική αξιοποίηση του περιεχομένου των φορολογικών λιστών που έχουν στην κατοχή τους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζητά από την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Αφορμή για τη σχετική ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτέλεσε η είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε νόμιμη την αξιοποίηση, από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, του περιεχομένου της Λίστας Φαλσιανί που κατέχει η ιταλική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του θέτει το θέμα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που «αποτελεί μια μόνιμη πληγή στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών και που συνήθως οδηγεί στην ασύμμετρη φορολογική επιβάρυνση των ευρωπαίων φορολογουμένων και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων οικονομικά», καθώς επίσης την «έκρηξη αποκαλύψεων» για την ύπαρξη «συγκεκριμένων λιστών με ονόματα Ευρωπαίων καταθετών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες, όπως η Λίστα Φαλσιανί (7.500 καταθέτες στην HSBC) ή η Λίστα Κίμπερ (4.500 καταθέτες της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν), οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στις εθνικές φορολογικές αρχές όλων των κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον αξιοποιηθούν καταλλήλως».
Εν συνεχεία, ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει «την ανάγκη για συστηματική και καθολική πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής», αλλά και την «πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας, που έκρινε νόμιμη την αξιοποίηση της λίστας Φαλσιανί από τις ιταλικές φορολογικές αρχές», ρωτά το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν «διαθέτει την πολιτική βούληση να σχεδιάσει και να συντονίσει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια συστηματική διερεύνηση του περιεχομένου των φορολογικών λιστών που κατέχουν κράτη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, με στόχο την αποτελεσματικότερη και καθολική πάταξη της φοροδιαφυγής».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης