Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση ανοίγει την μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου με νέο δάνειο και μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση ανοίγει την μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου με νέο δάνειο και μεταρρυθμίσεις
Θα ξεκινήσει σε δεύτερο επίπεδο η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία
Με ένα νέο διαπραγματευτικό ελιγμό η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει την διαπραγμάτευση του Ιουνίου νωρίτερα, καθώς βλέπει ότι ακόμα και αν επιτευχθεί νέα ενδιάμεση συμφωνία στο παρά πέντε, ο χρόνος της εφαρμογής της θα είναι ελάχιστος, όπως επίσης και η εκταμίευση ή η χαλάρωση που θα επιφέρει.
Με στόχο την οριστική λύση η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ένα πρώτο πακέτο διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει μια minimum συμφωνία πριν την καταληκτική ημερομηνία της 11ης Μαΐου, με την Αθήνα να επιδιώκει Euroworking Group και αμέσως μετά Eurogroup μέχρι την Παρασκευή.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει σε δεύτερο επίπεδο η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία που θα ομαλοποιεί πλήρως το ζήτημα της ρευστότητας και θα οριστικοποιεί ποια από τα αγκάθια και ποια από τα ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» θα μπουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, βλέποντας ότι η εκταμίευση μιας υπο- δόσης για την ενδιάμεση συμφωνία δεν θα έβγαζε από το καθεστώς ασφυξίας την ελληνική οικονομία, αλλά θα οδηγούσε την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από χειρότερη θέση τον Ιούνιο, επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε μετά τον Μάιο, εάν και εφόσον έχει προκύψει συμφωνία, να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να αποκατασταθεί η ηρεμία και η κανονικότητα στην αγορά.
Υψηλόβαθμές κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες σημειώνοντας ότι παρά την άκαμπτη θέση του ΔΝΤ, οι συζητήσεις των Brussels Group είναι σε καλό κλίμα, ενώ για την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας σημειώνουν ότι αυτή μπορεί να έρθει από μια χαλάρωση της ΕΚΤ στα έντοκα γραμμάτια (t-bills).
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες επικοινωνώντας με ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς, προκειμένου να λάβει την πολιτική στήριξη στην απόφαση της Αθήνας να ανοίξει νωρίτερα η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης