Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Στόχος όλων των πλευρών μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group

Μαξίμου: Στόχος όλων των πλευρών μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group
Η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
(upd) Αργά το βράδυ το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 11 το βράδυ κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group υπήρξαν σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία, καθώς και ότι δεύτερος γύρος ξεκινά αύριο, Δευτέρα.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα., χαρακτηρίζοντας ως ένα σημαντικό, εξ αυτών, πως θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη,  που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:
Με ένα νέο διαπραγματευτικό ελιγμό η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την διαπραγμάτευση του Ιουνίου νωρίτερα, μέσα στον Μάιο, ώστε ο Ιούνιος να είναι ο μήνας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Με στόχο την οριστική λύση η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ένα πρώτο πακέτο διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει μια minimum συμφωνία πριν την καταληκτική ημερομηνία της 11ης Μαΐου, με την Αθήνα να επιδιώκει Euroworking Group και αμέσως μετά Eurogroup μέχρι την Παρασκευή.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει σε δεύτερο επίπεδο η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία που θα ομαλοποιεί πλήρως το ζήτημα της ρευστότητας και θα οριστικοποιεί ποια από τα αγκάθια και ποια από τα ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» θα μπουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, βλέποντας ότι η εκταμίευση μιας υπο- δόσης για την ενδιάμεση συμφωνία δεν θα έβγαζε από το καθεστώς ασφυξίας την ελληνική οικονομία, αλλά θα οδηγούσε την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από χειρότερη θέση τον Ιούνιο, επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε μετά τον Μάιο, εάν και εφόσον έχει προκύψει συμφωνία, να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να αποκατασταθεί η ηρεμία και η κανονικότητα στην αγορά.
Υψηλόβαθμές κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες σημειώνοντας ότι παρά την άκαμπτη θέση του ΔΝΤ, οι συζητήσεις των Brussels Group είναι σε καλό κλίμα, ενώ για την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας σημειώνουν ότι αυτή μπορεί να έρθει από μια χαλάρωση της ΕΚΤ στα έντοκα γραμμάτια (t-bills).
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες επικοινωνώντας με ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς, προκειμένου να λάβει την πολιτική στήριξη στην απόφαση της Αθήνας να ανοίξει νωρίτερα η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Στο Μαξίμου η Ομάδα Διαπραγμάτευσης

Στο …μικροσκόπιο σύσκεψης που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group.
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών,  Γ.Βαρουφάκης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, με επίκεντρο τις ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό, το Brussels Group θα συνεδριάσει ξανά αύριο, Δευτέρα.

ΕΕ: «Ενθαρρυντικές» οι διαπραγματεύσεις - Χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε κάποια θέματα

Όπως σημείωσαν δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχιστούν οι «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ότι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα.
«Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη», επισήμαναν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία εκ των οποίων χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές».
Πρόσθεσε δε, πως « θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές», καθώς και ότι «επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος».
«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» ανέφερε η πηγή της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη  δεύτερη πηγή της ΕΕ, έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων», ενώ «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα».
Πάντως, νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, με φόντο τις ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό, αλλά και προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, συνθέτουν το σκηνικό της χθεσινής συνεδρίασης του Brussels Group, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα, με την κυβέρνηση να φαίνεται προς το παρόν αμετακίνητη ως προς τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει.

(Πρώτη ενημέρωση 19:16, Κυριακή 3 Μαίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης