Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος (ΠτΔ) στο Spiegel: Το Grexit έχει αποκλειστεί – «Παράνομα» ορισμένα από τα μέτρα των δανειστών

Παυλόπουλος (ΠτΔ) στο Spiegel: Το Grexit έχει αποκλειστεί – «Παράνομα» ορισμένα από τα μέτρα των δανειστών
«Η Ελλάδα πάλεψε σκληρά στο παρελθόν για να βρίσκεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς»
Δεν μπορώ καν να διανοηθώ το Grexit, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στα πλαίσια συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει αποκλειστεί.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι φαίνεται «να έχουν στόχο» και τονίζοντας ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται, ωστόσο, να συντάσσεται με την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα των «κόκκινων γραμμών», υπογραμμίζοντας ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα δεν καλύπτονται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι το δικαίωμα στο κατώτατο μισθό είναι «κοινωνικό δικαίωμα κατοχυρωμένο και στη Γερμανία».
Για υφεσιακά και όχι αναπτυξιακά «προγράμματα διάσωσης» έκανε λόγο στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος, όπως επισημαίνει και το Spiegel, προέρχεται από τη συντηρητική δεξιά.
«Θέλουμε να είμαστε ισότιμο μέλος, στα πλαίσια της ΕΕ», διεμήνυσε ο έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
Ο κ. Παυλόπουλος, στην πρώτη του συνέντευξη στον γερμανικό Τύπο, δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της, «αποπληρώνοντας έως και το τελευταίο ευρώ του χρέους», σχολιάζοντας παράλληλα ότι η χώρα πρέπει να στραφεί στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της και στην σταδιακή μείωση του χρέους.
Ερωτηθείς για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στα προηγούμενα Eurogroup, ανέφερε ότι εντοπίζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι «τεχνοκράτες και όχι πολιτικοί επιχειρούν να πάρουν τις αποφάσεις», συμβουλεύοντας πως η λύση θα είναι μια πολιτική λύση, ως αποτέλεσμα παράκαμψης των τεχνοκρατών και αυτό καθώς οι απόψεις των τεχνοκρατών έρχονται σε σύγκρουση με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Ο κ. Παυλόπουλος εμφανίστηκε θετικά διακείμενος ως προς τη Γερμανία και τη γερμανική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι αυτό που επιθυμεί η χώρα είναι να έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, σε αντίθεση με την άλλη άποψη, που κατηγορεί τη Γερμανία για προσπάθεια «γερμανικοποίησης» της Ευρώπης.
Σχολίασε, ακόμα, ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τον Wolfgang Schaueble, γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ελεύθερο πνεύμα».
Παρά «την εκτίμηση και την αγάπη» που τρέφει για την Γερμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάθε νομικό δικαίωμα να απαιτήσει την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες στη χώρα, ζητώντας να βρεθεί ένας κοινός τόπος συζήτησης για το ζήτημα.
«Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν εξετάζει τη μονομερή δράση», πρόσθεσε σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανόητες οι φήμες» ότι η Ελλάδα θα προβεί σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφτεί τη Γερμανία, με το περιοδικό να πιθανολογεί ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων θα βρίσκεται  στο επίκεντρο της επίσκεψης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης