Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εurogroup: Πρόοδος μόνο σε ότι αφορά… τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη

Εurogroup: Πρόοδος μόνο σε ότι αφορά… τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη
Ζήτημα για την κυβέρνηση η «θωράκιση» του υπουργού Οικονομικών
Σε δύο μέτωπα εξελίσσονται ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, το οποίο μόνο νερό στο μύλο της πολιτικής διελκυστίνδας των δύο πλευρών έριξε.
Στο αμιγώς διαπραγματευτικό κομμάτι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.
Οι «κόκκινες γραμμές», ένθεν και ένθεν, παραμένουν και το μόνο που διαφαίνεται είναι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξαναδεί το θέμα των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
«Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε» φαίνεται να απαντούν οι «λογιστές» των δανειστών, οι οποίοι επιχειρούν να βγάλουν προς τα έξω την εικόνα, ότι τους ίδιους απασχολούν μόνο οι αριθμοί και το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα και ουχί το πολιτικό «γαϊτανάκι».
Όμως το όλο θέμα έχει καταστεί πρωτίστως πολιτικό.
Στην παρούσα συγκυρία προτεραιότητα των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι να στοιχηθούν πίσω από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble, ο οποίος κάνει ότι μπορεί για να πλήξει την αξιοπιστία και την εικόνα του Γιάνη Βαρουφάκη με απώτερο στόχο τον ουσιαστικό αποκλεισμό του από το Eurogroup.
Η «υποδοχή» που επεφύλαξαν στον έλληνα υπουργό Οικονομικών οι ομόλογοί του στην πρωτεύουσα της Λετονίας, είναι ενδεικτική της βαριάς ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τον κ. Βαρουφάκη.
Ακόμα και ουσιαστικές προτάσεις να κομίσει πλέον ο έλληνας υπουργός προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις, μάλλον απαξιωτικά και αδιάφορα θα αντιμετωπισθούν.
Η «θωράκιση» λοιπόν του κ. Βαρουφάκη είναι ένα ακόμα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εκτός και αν υπάρχουν άλλα σχέδια, όσον αφορά τουλάχιστον την εκπροσώπηση στους θεσμούς.
Η εικόνα του Γιάννη Βαρουφάκη, να περπατάει απομονωμένος στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λετονίας, μετά τη λήξη του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, όπως μεταφέρθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έκανε το γύρο του κόσμου.
Το πρακτορείο σχολίασε αρνητικά, έως και την απουσία του από το δείπνο της περασμένης Παρασκευής, με τους ομολόγους του, υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά τη λήξη του Eurogroup.
Η ελληνική πλευρά επεδίωξε να υποβαθμίσει το γεγονός, τονίζοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν υποχρεωμένος να παραστεί στο δείπνο, ενώ ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών- μέσω twitter-χρησιμοποίησε μια φράση του F. Roosevelt, για να πείσει ότι αγωνίζεται μόνος εναντίον όλων των άλλων.
«Είναι ομόφωνο το μίσος τους για μένα και καλωσορίζω το μίσος τους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του διαψεύδοντας τους βαρείς χαρακτηρισμούς , όπως «ερασιτέχνης» και «τζογαδόρος, που δέχτηκε στο Eurogroup.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης