Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεταξύ 4 και 8 Μαΐου κλειδώνει η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών - Αύριο έτοιμο το πολυνομοσχέδιο 26 σημείων της κυβέρνησης

Μεταξύ 4 και 8 Μαΐου κλειδώνει η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών - Αύριο έτοιμο το πολυνομοσχέδιο 26 σημείων της κυβέρνησης
Πολυνομοσχέδιο: Κατάλογος 26 σημείων από τα οποία σε πρώτη φάση θα απουσιάζουν οι παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, καθώς και οι αυξήσεις στον ΦΠΑ
(upd11)Μεταξύ 4 και 8 Μαΐου κλειδώνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, η συμφωνία με τους δανειστές προχωρά βήμα βήμα.
Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, που βρίσκεται όμως στην τελική ευθεία.
Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θα έχει αύριο έτοιμο το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα από τις μεταρρυθμίσεις, για τα οποία υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, ενώ μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
Πρόκειται για έναν κατάλογο 26 σημείων από τα οποία σε πρώτη φάση θα απουσιάζουν οι παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, καθώς και οι αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Τα θέματα αυτά θα μπουν στην ατζέντα τον Ιούνιο σε μια εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση που θα έχει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Έτσι, το πολυνομοσχέδιο - σκούπα που θα έχει χαρακτηριστικά μεσοπρόθεσμης συμφωνίας, θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
δημοσιονομικά ζητήματα, φορολογική διοίκηση, δημοπρασίες τηλεοπτικών συχνοτήτων, φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Δραγασάκης: Συμφωνία το αργότερο κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου
Συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου ή το αργότερο κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου επιδιώκει η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών, όπου συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας.
Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης, για να προσθέσει πως αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης.
Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια.
Σε αυτήν την «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό, ανέφερε.
Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος - που ανέλαβε τον συντονισμό του έργου της διαπραγματευτικής ομάδας - ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπ. Σαγιάς και ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης. 

Βαρουφάκης: Δεν μου έχει βάλει πάγο η κυβέρνηση - Με πολεμούν συμφέροντα από το εξωτερικό

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τα σενάρια περί περιορισμού του ρόλου του κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία με τους εταίρους.
«Δεν μου έχει βάλει πάγο η κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η κυβέρνηση τον έχει βάλει στην άκρη σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.
Παράλληλα προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν συμφέροντα έξω από τη χώρα που τον πολεμούν.
Όσο αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι συνεχίζεται κανονικά.

Έπεται τηλεδιάσκεψη του Brussels Group

Τηλεδιάσκεψη του «Brussels Group» πραγματοποιείται επίσης σήμερα, όπως συμφώνησαν ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, και ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες, Κυριακή.
Το μέλη του Brussels Group θα συνεδριάσουν ξανά την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και αποτελεσμάτων.

H νέα διαπραγματευτική ομάδα

Μετά το μπαράζ πυρών που δέχτηκε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Γ. Βαρουφάκης και με το Μαξίμου να τον στηρίζει απόλυτα, στη μάχη της διαπραγμάτευσης με πιο ενεργό ρόλο μπαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Γ. Δραγασάκη, Γ. Χουλιαράκης που αντικαθιστά τον Ν. Θεοχαράκη.
Νωρίτερα σήμερα, το Μαξίμου έκανε γνωστό ότι συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.
Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.
Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.
Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Πυρετός διεργασιών το Σαββατοκύριακο - Επικοινωνία Τσίπρα - Merkel

Εν τω μεταξύ, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε θερμό κλίμα ενώ η προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ήταν σε συνέχεια της συνάντησης τους στις Βρυξέλλες.
Στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στην A. Merkel το αίτημα για απόδοση του 1,9 δισ. ευρώ, που είναι η απόδοση τόκων των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούνται από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της ζήτησε ακόμη να διευκολύνει τις διαδικασίες, παρεμβαίνοντας στην ουσία στις κινήσεις που κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble , ζητώντας να σταματήσει η πολιτική ασφυξία στην ελληνική οικονομία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση εκλαμβάνει ως εκβιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης