Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΕΔΕ: Δέσμευση Τσίπρα να ισχύσει μέχρι τέλος Ιουνίου η ΠΝΠ για τα διαθέσιμα των δήμων

tags :
ΚΕΔΕ: Δέσμευση Τσίπρα να ισχύσει μέχρι τέλος Ιουνίου η ΠΝΠ για τα διαθέσιμα των δήμων
Δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, μετά τη συνάντηση με τοξν πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα
Να παύσει τέλος Ιουνίου η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμά τους, όπου θα επενδυθούν σε repos με επιτόκιο 2,5% και θα αξιοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας, αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη.
Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης ,μετά τη συνάντηση που είχε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα , στο Μέγαρο Μαξίμου, « ο πρωθυπουργός , μας απάντησε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα , μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου».
Μάλιστα, τον προσκάλεσαν να παραστεί στις εργασίες του Συνεδρίου τους στις 7 Μαΐου, στη Χαλκιδική.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο κ. Τσίπρας  δεσμεύθηκε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξαιρούνται από την εφαρμογή της ΠΝΠ  τα ανταποδοτικά τέλη.
Πάντως, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δημάρχων έδωσαν τη  διαβεβαίωση ότι «ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα μας από την κρίση, όπως κάναμε άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, εξέθεσαν τους λόγους της διαφωνίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έχουν «να κάνουν κυρίως με τη θεσμική και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας, αλλά και με την δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις».
Επιπλέον, ζήτησαν  να μην λαμβάνονται στο μέλλον αποφάσεις από την Κεντρική Εξουσία που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, « συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας, ώστε να επιλύονται όλα τα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα».
Ακόμη, από την ηγεσία της ΚΕΔΕ ζητήθηκε να υπάρξει αναβαθμισμένος ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, ειδικό πρόγραμμα ύψους 2 δις για έργα Δήμων, να διαχειρισθούν οι Δήμοι τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ τέθηκε και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Σημειώνεται ότι στην αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., συμμετείχαν επίσης ο κ. Δ. Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος, ο κ. Γ. Καραγιάννης, β΄ αντιπρόεδρος, ο κ. Γ. Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, κκ.Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης και Δ. Μπίρμπας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης