Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά από 10 μήνες, ο Αν. Σαμαράς παραδέχτηκε τον… αυτοκτονικό ανασχηματισμό που διέσυρε την κυβέρνηση και τη χώρα

Μετά από 10 μήνες, ο Αν. Σαμαράς παραδέχτηκε τον… αυτοκτονικό ανασχηματισμό που διέσυρε την κυβέρνηση και τη χώρα
Ο ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου 2014 ήταν κάκιστης έμπνευσης, ακύρωσε ότι καλό είχε πετύχει πρωτύτερα η κυβέρνηση Σαμαρά -- Ο πρώην πρωθυπουργός, έστω και αργά παραδέχτηκε ότι "δεν ήταν καλός"
Σε κάθε τόνο και με εξαιρετικά έντονο τρόπο, το bankingnews.gr αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου του 2014 που «σκότωσε» εντελώς την αγορά και νέκρωσε και τα τελευταία ψήγματα σοβαρών μεταρρυθμίσεων, είχε στηλιτεύσει τις κάκιστες επιλογές του (τότε) πρωθυπουργού Α. Σαμαρά!
Σε σειρά άρθρων, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου 2014, το bankingnews.gr με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σε βαθμό… παρεξηγήσεως, είχε στηλιτεύσει τη συντεχνιακή λογική που επικράτησε τότε, εγκλωβίζοντας τον κ. Σαμαρά σε κάκιστες επιλογές!
Μάλιστα, είχε κάνει – ίσως άσχημη – εντύπωση η… εμμονή μας να βάλλουμε κατά του κάκιστης έμπνευσης ανασχηματισμού, λόγω του ότι ένα οικονομικό – χρηματιστηριακό site έπαιρνε τόσο ξεκάθαρη πολιτική θέση.
Μεταξύ άλλων, είχαμε τονίσει ότι «το μόρφωμα προέκυψε μέσα από καραμπόλες και πολιτικές ίντριγκες, συσχετισμούς και ισορροπίες και σε καμιά περίπτωση δεν έγινε με γνώμονα τις… επιχειρησιακές ικανότητες! Δεν έγινε με γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά με πρώτιστο μέλημα τους κομματικούς συσχετισμούς και τις φιλοδοξίες των πολιτευτών»… Γράφαμε για την επάνοδο της εσωστρέφειας, της ακινησίας στις μεταρρυθμίσεις, με «φάγωμα» των τεχνοκρατών (τύπου Θεοχάρη) και την επιστροφή… λαϊκιστών.
Η κυρίαρχη αίσθηση - και το επισημάναμε σε κάθε τόνο τότε - ήταν ότι ο ανασχηματισμός έγινε με… τηλεοπτικούς όρους, καθώς στην κυβέρνηση μπήκαν ορισμένα από τα πλέον… τηλεοπτικά πολιτικά πρόσωπα της μεταπολίτευσης, όπως οι παρωχημένης αντίληψης και νοοτροπίας κ.κ. Γιακουμάτος και Ντινόπουλος και Βούλτεψη. Όχι μόνο δεν έδωσε το στοιχείο της ξεκάθαρης ανανέωσης και του γενικευμένου ανασκουμπώματος, αλλά πιστοποίησε ότι είναι «γέννα» παλαιοκομματικού τύπου ισορροπιών. Παρ’ ότι είχε δοθεί χαρακτήρας σηματωρού και επανεκκίνησης, προέκυψε ένα εντελώς δυσκίνητο και ετερόκλητο σχήμα, μια… ερμαφρόδιτη κυβέρνηση – σπάνιο μωσαϊκό απόψεων, τάσεων, ιδεολογιών, ιδεοληψιών…

Η παραδοχή του κ. Σαμαρά

Προχθές το βράδυ (Τετάρτη 22 Απριλίου) στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραδέχτηκε, έστω και… απρόθυμα, την αποτυχία εκείνου του ανασχηματισμού.
Στην εκπομπή On line του Mega, με παρουσιαστές την κα Τρέμη και τον κ. Ευαγγελάτο, αρχικά δεν απάντησε ευθέως, λέγοντας «θέλετε εγώ ως πρωθυπουργός (τότε) να μιλήσω για τους υπουργούς μου»;
Επίσης, προσπάθησε να απαντήσει έμμεσα, λέγοντας ότι «μετά τον ανασχηματισμό πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».
Κατόπιν, ο κ. Σαμαράς, μετά από πίεση είπε: «Κάποιοι λένε ότι ο ανασχηματισμός δεν ήταν καλός. Θέλετε να το δεχτώ; Το δέχομαι...». Ασφαλώς τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Εδώ να επισημάνουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν «φορτώνουμε» την αποτυχία εκείνης της κυβέρνησης στις 5-6 προσθήκες που έγιναν και στα ονόματα που προαναφέρθηκαν. Θα ήταν άδικο και υπεραπλούστευση.
Η ευθύνη είναι συλλογική, σε όλη την κυβέρνηση και κυρίως σ' αυτόν που έχει το πρόσταγμα, δηλαδή στον πρωθυπουργό!
Όμως, σηματοδότησαν την… παραίτηση της κυβέρνησης από τις μεταρρυθμίσεις, τη… λευκή πετσέτα και την παράδοσή της στα «νύχια» του λαϊκισμού, της μάστιγας που «δέρνει» όλο το δημόσιο βίιο (πολιτική, media και κοινωνία) εδώ και πολλές δεκαετίες!

Τίτλοι άρθρων του bankingnews.gr το καλοκαίρι του 2014

Ενδεικτικά σε τίτλους:

** «Με όρους… τηλεοπτικής δημοκρατίας ο ανασχηματισμός – Απομάκρυνση τεχνοκρατών,
είσοδος… δημαγωγών και παλαιοκομματικών – Εγκλωβισμένος ο Σαμαράς»

** «Προέκυψε ένα εντελώς δυσκίνητο και ετερόκλητο σχήμα, μια… ερμαφρόδιτη κυβέρνηση
–Σπάνιο μωσαϊκό απόψεων, τάσεων, ιδεολογιών, ιδεοληψιών…

** «Ταφόπλακα για την κυβέρνηση και το χρηματιστήριο ο ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου 2014
– Γκρέμισε ότι είχε χτιστεί»

** «Η επάνοδος του λαϊκισμού και η αναβολή  των μεταρρυθμίσεων σκότωσε την αγορά
- Πλήρης καταστροφή στο Χ.Α. και την αγορά μετά τον ανασχηματισμό»

** «Μπλοκαρισμένο» μετά τον ανασχηματισμό το Χ.Α. –
Η επάνοδος του λαϊκισμού και ο φόβος της αναβολής των μεταρρυθμίσεων σκιάζει τους ξένους

** «Νεκρωμένη» η αγορά μετά τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου!
Η… χαώδης στελεχιακή Βαβέλ, το μωσαϊκό των τάσεων, ο λαϊκισμός και το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων

** «Ενός κάκιστου (ανασχηματισμού) μύρια έπονται! Η κάτω βόλτα για κυβέρνηση και αγορά ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου
– Πως ο λαϊκισμός «σκοτώνει» τις τελευταίες ελπίδες»

Τι είχε δείξει η πορεία του Χρηματιστηρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου και μετά, «νέκρωσε» εντελώς και η χρηματιστηριακή αγορά, που πάντα έχει το καλύτερο… ρεπορτάζ και πάντα προηγείται των εξελίξεων και των καιρών!
Ο ανασχηματισμός έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος), με την επόμενη ημέρα το Χ.Α. να κερδίζει 1,36%, όμως στις επόμενες 12 συνεδριάσεις σημείωσε σημαντικές απώλειες, διαβλέποντας την απόλυτη κυβερνητική δυστοκία.
Την επόμενη του ανασχηματισμού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.322,90 μονάδες, επίπεδα όμως που ουδέποτε πλησίασε ξανά τους μήνες που ακολούθησαν!
Η αγορά… κρεμούσε διαρκώς και πιο χαμηλά, οι τζίροι έπεφταν, οι ξένοι αποχωρούσαν, ενώ η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στη «μάχη» λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σταματώντας εντελώς τις όποιες μεταρρυθμίσεις είχαν ξεκινήσει.
Αυτό που έλαβε χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2ο εξάμηνο του 2014 ούτε τυχαίο, ούτε συμπτωματικό ήταν.
Και τούτο διότι στην εικόνα της αγοράς καθρεφτίστηκε η εικόνα της χώρας, της κυβέρνησης και του… παγώματος των μεταρρυθμίσεων, με διώξιμο των τεχνοκρατών και την επάνοδο των δημαγωγών και των λαϊκιστών.
Το μεγάλο ξεπούλημα λοιπόν στο Χ.Α. δεν έλαβε χώρα στο πρώτο εξάμηνο, παρ’ ότι υπήρχαν οι τεράστιας σοβαρότητας σκόπελοι της αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.
Το μεγάλο ξεπούλημα και γενικώς η εικόνα απαξίωσης και τα χαμηλά ενάμιση έτους ήρθαν στο 2ο εξάμηνο και αφού η χώρα είχε βγει στις αγορές (τον Απρίλιο), είχε ξεμπλέξει με τις αμκ των τραπεζών και τις εκλογές!

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης