Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα «μαζεύει» ο Μάρδας (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ) – Βρέθηκαν τα 400 εκατ με τη βοήθεια ασφαλιστικών ταμείων

Τα «μαζεύει» ο Μάρδας (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ) – Βρέθηκαν τα 400 εκατ με τη βοήθεια ασφαλιστικών ταμείων
Ψάχνουμε έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη Μαϊου υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
(upd) Διαβεβαιώσεις ότι βρέθηκαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ που - όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει σήμερα το πρωί - έλειπαν για την κάλυψη μισθών, συντάξεων και άλλων αναγκών του κράτους στα τέλη Απριλίου παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας.
Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει ότι έλειπαν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία για την κάλυψη αναγκών στις 24 και 27 Απριλίου.
Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο κ.Μάρδας υποστήριξε ότι κατόπιν συσκέψεων τα χρήματα βρέθηκαν.
«Κάναμε συσκέψεις όλη αυτή την μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό.
Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έρθουν αμέσως και θεωρούμε ότι σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα» τόνισε σε δηλώσεις του στο Star ο κ.Μάρδας.
Ερωτηθείς για το από πού βρέθηκαν  τα χρήματα αυτά, ο κ. Μάρδας απάντησε: «Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην τράπεζα της Ελλάδας.
Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε.
Εμείς όμως εξακολουθούμε και ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και τον Μάιο».
Ο κ. Μάρδας όμως αποκάλυψε και ένα δεύτερο σχέδιο για την συγκέντρωση ποσού 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου «για το δυσχερέστερο σενάριο να μην υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις», αναφέροντας ότι είναι σε επαφή με δημόσιες εταιρείες, όπως η ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια εύρεσης χρημάτων.
Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον εσωτερικό δανεισμό από φορείς όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες ο κ. Μάρδας απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους να αναθεωρήσουν «αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε και άλλους πόρους».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί ο κ.Μάρδας είχε αναφέρει ότι λείπουν από τα δημόσια ταμεία περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν μισθοί, συντάξεις και οι ανάγκες του κράτους
Σε δηλώσεις του στο Mega ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί.
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ότι το χρονικό όριο για τα «δανεικά» από φορείς και οργανισμούς είναι τρεις μήνες, όπως «φαίνεται μέσα από την διαδικασία».
Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας καθώς, όπως τόνισε, εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή, να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία" σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.
Κληθείς να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις των δήμων και των περιφερειών, ο κ.Μάρδας υποστήριξε ότι «οι δήμοι επιμένουν να θέλουν τα χρήματά τους στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν καταλαβαίνω γιατί».
Όπως είπε, μετά από τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

(πρώτη ενημέρωση 22 Απριλίου 08:49)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης